Könyv jelent meg a magyar sportújságírás történetéről

A hazai sportújságírás 110 éves történetéről jelentetett meg kötetet Dénes Tamás szerkesztésében a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ).

Forrás: MTI2019. 05. 17. 19:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke a pénteki bemutató sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: miközben a sportújságírók rengeteg sportsikerről és sportolóról írtak könyveket, éppen a saját történetükről nem jelent meg eddig kiadvány.

„Most jutottunk el idáig, így tulajdonképpen a saját hivatásunkat ünnepelhetjük” – fogalmazott Szöllősi György, aki emlékeztetett: a megjelentetésnek az adott aktualitást, hogy 110 évvel ezelőtt, 1909 tavaszán alakult meg a szövetség jogelődjének számító szervezet, a Magyar Sport Hírlapírók Szindukátusa.

Az elnök kiemelte: a könyv nem jöhetett volna létre a sportállamtitkárság által támogatott Nagy Béla Program nélkül, melynek első ütemében 30 projektet tudott támogatni a Magyar Sportújságírók Szövetsége.

Novotny Zoltán, a népszerű rádióriporter, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke felidézte, hogy a Nemzetközi Sportújságíró Szövetségnek az 1924-es indulása óta vannak magyar tagjai, hogy a Magyar Újságírók Szövetségén belül 1958-ban alakult meg a sportújságíró szakosztály, majd innen 1993-ban vált önállóvá a szövetség, miközben 60-120 fős tagozatból mára több mint 800 fős szervezetté vált.

A 400 oldalas kötet szerkesztője, Dénes Tamás elmondása szerint szerzőtársaival együtt tavaly februárban kezdték a gyűjtőmunkát, és nem is gondolták volna, hogy ilyen gazdag anyagot találnak.

„A sportújságíró munka tulajdonképpen szakújságírás. Büszkék lehetünk arra, hogy a mi szakmánknak készült el az első ilyen könyve” – jelentette ki a szerkesztő, aki hozzáfűzte: szeretettel írták, így ez nem egy botránykönyv. „Elsősorban a szépet és a jót írtuk meg – szerencsére nem volt nehéz dolgunk” – folytatta Dénes Tamás.

„A könyv végigköveti a szakma történetét, bemutatja a magyar sportsajtó bástyáit, felidézi az MSÚSZ és elődeinek történetét és még sok minden mást” – olvasható Dénes Tamás ajánlójában a kötet hátlapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.