Seregnyi trónkövetelő a színen

Azután, hogy a riói olimpián bronzérmes, korábbi világbajnok együttesünkből Imre Géza és Boczkó Gábor kiszállt, örömteli a fiatalok előrelépése egyéniben.

2019. 05. 21. 18:51
null
Fotó: BIZZI TEAM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a múlt hét végi párizsi világkupa előtt is érdekes helyzet állt elő férfi párbajtőrözőinknél, és az idei világversenyekre válogató utolsó viadal még két csavart tett a történetbe.

Azután, hogy a riói olimpián bronzérmes, korábbi világbajnok együttesünkből Imre Géza és Boczkó Gábor kiszállt, örömteli a fiatalok előrelépése egyéniben, ugyanakkor az olimpiai kvótákért zajló harcban éppen emiatt főhet is a szakvezetők feje.

A hazai ranglistáról, amelybe a nemzetközi versenyek és a hazai válogatók eredményei is beleszámítanak, az első két vívó automatikusan csapattag lesz a düsseldorfi Eb-n és a budapesti vb-n.

A párizsi világkupa előtt ezt a két helyet két junior, 19 éves versenyző, Nagy Dávid és Andrásfi Tibor foglalta el. Előbbi a regnáló magyar bajnok, aki a heidenheimi világkupán negyeddöntős volt, utóbbi bronzérmes lett a budapesti Grand Prix-n.

Szombaton azonban a párizsi világkupa alaposan átírta a sorrendet azzal, hogy a 373(!) induló között két másik pengeforgatónk szerzett bronzérmet, a még ugyancsak junior és 19 éves Koch Máté (képünkön balra), valamint a 21 esztendős (jobbra).

Koch dobogóra vezető útja egészen elképesztő: a 32 között ­11-5-ös hátrányból fordítva 15-14-re verte a világ- és Európa-bajnoki címvédő, világranglista-vezető francia Borelt, a nyolcaddöntőben 13-12-re nyert a riói csapatunkból 39 évesen is vívó Somfai Péter ellen, majd a negyeddöntőben 15-14-re verte a svájci csapattal tavaly világbajnok Heinzert.

A párizsi világkupa után Koch végzett az első helyen a hazai rangsorban, Siklósi lett a második, mögöttük pedig Nagy Dávid, Andrásfi Tibor, Rédli András, Peterdi András, Bányai Zsombor, Somfai Péter, Berta Dániel és Szényi Péter végzett a 4-10. helyeken.

Szombaton Dancsházy-Nagy Tamás, a válogatott vezetőedzője rögzítette, hogy Koch és Siklósi helye biztos a vb- és az Eb-csapatban, miként a döntése értelmében Rédli Andrásnak is. (A 35 éves Rédli a csapat alapembere, a 2013-as budapesti vb-n győztes, valamint a riói csapatunkban is ott volt.)

„A negyedik csapattag személyére alszunk még néhányat” – fogalmazott a szakvezető.

Párizsban a másnapi csapatversenyben együttesünk Rédli, Siklósi, Bányai (22 éves), Berta (25) összeállításban a hatodik helyen zárt.

A világranglistán is hatodik, éppen kijutna az olimpiára, azonban a biztos kvótához az első öt között kellene lennie, és a nagy csaták még csak most kezdődnek.

A trónkövetelők egyéniben könnyedén elengedték a kezüket, és jöttek is a tusok, ám kérdés, hogy igazi téthelyzetben mire lesznek képesek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.