Guardiola újabb trófeát nyert a Liverpool bánatára

Klopp szerint túlságosan korai volt a megméretés, mert hamarosan kezdődik a bajnokság, így találhattak volna más időpontot a bajnok és a bajnokságban második helyen végzett csapat találkozójának.

2019. 08. 05. 7:17
FA Community Shield - Manchester City v Liverpool
A City chilei kapusa, Bravo volt a tizenegyespárbaj hőse Fotó: Dylan Martinez Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állandó vitatéma a nemzetközi futballban, hogy miként illeszthető be a versenynaptárba a Szuperkupa-mérkőzés, amely nem más, mint afféle szezont felvezető slágertalálkozó. Nincs edző, aki ne méltatlankodna az aktuá­lis dátum kijelölése után vagy a mérkőzés előtt. Így tett Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere is: a német szakember szerint még túlságosan korai volt a megméretés, mert hamarosan kezdődik a bajnokság, így igazán találhattak volna más időpontot a bajnok és a bajnokságban második helyen végzett csapat találkozójának. Eredetileg a Szuperkupát a bajnok és a kupagyőztes játssza, mivel Angliában mindkettőt a City nyerte, így jött a képbe a Liverpool. (Hasonló elv alapján játszott Németországban a Bayern München a Borussia Dortmunddal).

Maga a meccs nem volt izgalmas, ha valóban létezik az idény eleji forma kifejezés a gyakorlatban, akkor az a Wembley-ben megvalósult. Leginkább az első félidőben s főleg a liverpooli oldalon. A 12. percben szerencsés góljával szerezte meg a vezetést a City, a szünet után a bajnokcsapat egyszer, majd a ’Pool kétszer is megdöngette a kapufát. A hajrá a BL-győztesé volt: előbb Joel Matip fejjel egyenlített, és ha Kyle Walker nem ollózza ki Szalah fejesét a gólvonalról, akkor eldőlt volna a rendes játékidőben a trófea sorsa. De nem dőlt el, csak a tizenegyesrúgások után, mégpedig a City javára. Wijnaldum rontott, a társak nem tudták jóvátenni a hibáját, így Pep Guar­diola – ahogy az elmúlt szezonban a Chelsea ellen – idén is kupagyőzelemmel kezdte a szezont. Angliai munkássága során már hat trófeát szerzett.

A City chilei kapusa, Bravo volt a tizenegyespárbaj hőse
Fotó: Reuters

Franciaországban volt miért visszavágnia a Paris Saint-Germainnek a Rennes elleni Szuperkupa-mérkőzésen, amiért – az egyebek mellett a ­2000-es Eb aranygóljának szerzőjét, Sylvain Wiltord-t felnevelő – bre­tagne-i klub tizenegyesekkel legyőzte a sztárcsapatot az áprilisi kupadöntőben. A hét végén is érett a meglepetés: 57 percig vezetett a Rennes, aztán bő negyedóra alatt megvillant a párizsiak két nagyágyúja: egyenlített, majd Angel di María szenzációs szabadrúgásgóljával fordított a bajnok.

Újabb trófea került a PSG vitrinjébe, az ünneplésre megjelent az eltiltott megpróbált odafészkelődni egy csapatfotóra, de Mbappé határozottan kilökte őt a képről. Végül Marco Verratti tett rendet, az alacsony olasz középpályásnak hála, Neymar is beállhatott fotózkodni a többiek közé. Magyar szempontból jó hír, hogy Thomas Tuchel másodedzője, Löw Zsolt már a harmadik trófeáját (egy bajnoki, két Szuperkupa) nyerte a PSG edzői stábjának tagjaként.

Németországban nem csak érett, meg is született a meglepetés. A bajnok Bayern München rendkívül változatos mérkőzésen alulmaradt az előző szezon ezüstérmese, a Borussia Dortmund ellen. Az első félidőt még túlélte a Bayern, bár akkor is csak Neuer kapuson múlott, hogy nem került behozhatatlan hátrányba. A szünet után nem volt kegyelem, előbb Sancho előkészítését Paco Alcacer értékesítette, majd jött a „feladó”, és belőtte a második dortmundi gólt. A Bayernnek nem sok köze volt a meccshez, a szezon első tétmeccse alapján izgalmas lesz a versenyfutás a Bundesligában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.