Hamsíkék megúszták a zárt kaput

A szlovákok ellen is a szeptember 9-én a Groupama Arénában vívott és 2-1-es vendéggyőzelmet hozó Magyarország–Szlovákia Eb-selejtező miatt indult fegyelmi eljárás.

2019. 09. 27. 10:54
null
Tömve volt a Groupama Aréna, de legközelebb üres lesz Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a lényeget tekintve helyt adott a szlovák szövetség (SFZ) fellebbezésének, így északi szomszédunk válogatottjának mégsem kell zárt kapuk mögött lejátszania soron következő hazai mérkőzését, a Wales elleni Európa-bajnoki selejtezőt október 10-én.

Mint ismert, a szlovákok ellen is a szeptember 9-én a Groupama Arénában vívott és 2-1-es vendéggyőzelmet hozó Magyarország–Szlovákia Eb-selejtező miatt indult fegyelmi eljárás. Az UEFA első fokon, hétfőn hozott ítéletében a vendégszurkolók rasszista, kirekesztő viselkedése miatt szabta ki rájuk a zárt kapus tételt is magában foglaló büntetést. A fellebbviteli testület csütörtökön ezt enyhítette. Mégpedig mindenekelőtt azért, mert a szurkolók viselkedését a „rasszista, kirekesztő megnyilvánulásából” visszasorolta az enyhébb, csupán „provokatív politikai üzenet” kategóriájába. Az UEFA honlapján ez nem olvasható, de az SFZ közleményében megemlíti: az UEFA azzal indokolta a fellebbezés elfogadását, a büntetés jelentős mérséklését, hogy a szlovák szövetség korábban még nem kapott büntetést rasszista megnyilvánulások miatt.

Tömve volt a Groupama Aréna, de legközelebb üres lesz
Fotó: Mirkó István

A szlovákok tehát megúszták, bennünket persze az foglalkoztat, mi mire számíthatunk, hiszen az MLSZ is fellebbezett az Azerbajdzsán elleni, október 13-i mérkőzést érintő zárt kapus büntetés ellen. Az első észrevételünk mindjárt az lehet, hogy a minket sújtó ítéletet az UEFA már pénteken nyilvánosságra hozta, a szlovákokét csak hétfőn, mégis előbb az ő esetükben döntött a fellebbviteli testület, csütörtökön arról nem érkezett hír, hogy a magyar ügyet tárgyalta volna. Az UEFA gyakorlatát ismerve nem áll jól a szénánk. Először is, Magyarország visszaeső. Másodszor, volt olyan magyar szurkolói rigmus, amit az UEFA, ha akar, rasszistának bélyegezhet. A szlovák drukkerek ugyanis „csak” azt skandálták, hogy „Üsd a magyar fejét, üsd!”, a magyarok viszont „cigányoztak”, ami ugyebár már berántható a rasszista kategóriába.

Az MLSZ-t érintő döntés tehát még várat magára, de aligha hibázik a magyar szövetség, ha folytatja a tizennégy éven aluli, és így a büntetés alól mentesülő szurkolók szervezését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.