Ismét a Duna Arénán a világ szeme

Péntek reggel az előfutamokkal megkezdődik a FINA Világkupa második szakaszának budapesti versenye a Duna Arénában. A földkerekség legjobb úszóinak egy része – a többiek ugyanekkor a rivális ISL (Nemzetközi Úszó Liga) indianapolisi versenyén ugranak vízbe – három napon át vetélkedik a pénzdíjakért, köztük a magyar úszósport színe-java: Hosszú Katinka, Milák Kristóf, Kapás Boglárka, a három kvangdzsui világbajnokunk.

Ch. Gáll András
2019. 10. 03. 17:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tegnapi bevezető sajtóértekezletet stílszerű helyszínen, az Erzsébet téri Akváriumban tartották, ahol az asztalnál Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke mellett a péntektől vasárnapig tartó Világkupa-versenymárkás sztárjai, Vlagyimir Morozov és Cate Campbell ültek.

A viadallal az idei sorozat második etapja („cluster”) kezdődik, amely október 11. és 13. között Berlinben fejeződik be, hogy aztán következzen a harmadik adag Kazanyban és Dohában.

Jelenleg a pontversenyben Hosszú és Morozov vezet, mindkettejük előnye 6 pont Campbell és az amerikai Andrew Wilson előtt. Komoly pénzeket osztanak ki a Duna Arénában, az egyes számok győzteseinek 1500 dollár üti a markát, az esetleges világrekordért (50 méteres medencéről beszélünk) plusz tízezer dollár jár.

„Egy év leforgása alatt négy nagy világeseményt rendeztünk, ez szinte példátlan a sportág történetében – mondta büszkén Wladár, aki ebben a tényben a FINA részéről a magyar Úszószövetség felé megnyilvánuló feltétlen bizalom jelét látja. – Tavaly ilyenkor az első budapesti VK sajtóértekezletére gyűltünk itt össze, és most már a másodikra készülünk.”

Hosszú Katinka rámutatott, ezzel a viadallal megkezdődik a nagy őszi menetelés, amely karácsonyig tart, és amelynek részei az ISL rövid pályás versenyei is, amelyek közül az elsőt szombaton és vasárnap rendezik Indianapolis-ban, olyan nagyágyúk részvételével, mint Sarah Sjöström, Federica Pellegrini és Adam Peaty. Érdekesség, hogy is ezen a viadalon ugrik medencébe, a római csapat sztárjaként, nem pedig a Duna Arénában…

Milák Kristóf tavaly nem lehetett itt a VK-sajtóértekezleten, mert Buenos Airesben versenyzett az ifjúsági olimpián.

„Ez lesz az első versenyem a kvangdzsui vb óta, hat számban indulok, és kihagyom a 200 méter pillangót, amelyet a koreai városban világcsúccsal nyertem meg. Viszont 200 és 400 méter gyorson, 50 és 100 méter pillangón, valamint 50 és 100 méter háton is rajthoz állok, a hátúszás a régi szerelmem, valaha ebben az úszásnemben kezdtem gyermekként” – mondta a Honvéd világklasszisa, aki Morozovval együtt tagja Hosszú Katinka ISL-csapatának, az Ironnak is.

A továbbiakban lapunk kérdésére Wladár arról beszélt, hogy a magyar szövetséget csak egy dolog vezérli: az úszók érdeke. Éppen ezért nem tekintik vetélytársnak az ISL sorozatát, ellenkezőleg: örülnek, hogy az úszók minél több versenyzési és pénzkereseti lehetőséghez jutnak.

Azt a hírt kommentálva, miszerint is Shane Tusup szárnyai alatt folytatja pályafutását – ahogyan Ilaria Cusinato, Bujdosó Zsombor és Földházi Dávid is –, Wladár csak annyit mondott, hogy hivatalos értesítést sem Szilágyitól, sem az úszónő klubjától, sem a Ferencvárostól nem kaptak.

Tusup egyébként You Tube-csatornáján – amelynek Olympic Dark Horse, azaz Olimpiai Sötét Ló – a címe, csütörtök reggel arról beszélt, hogy bár itt van Budapesten, a versenyen nem lehet ott az uszodatérben, mert nem rendelkezik edzői papírral.

Szabó magyarként Tokióban!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedélyezte, hogy Szabó Szebasztián magyar színekben versenyezhessen jövőre a tokiói ötkarikás játékokon. A zentai születésű, magyar anyanyelvű úszó – aki 50 méter pillangón ötödik helyezést szerzett új országos csúccsal a kvangdzsui világbajnokságon – már korábban is rendelkezett magyar állampolgársággal, de az olimpiai szereplése színeinkben mostanáig kétséges volt.

„Óriási öröm ez számunkra – lelkendezett Petrov Iván, az úszó edzője, aki legalább egy éve minden követ megmozgatott védence olimpiai, méghozzá magyar színekben történő indulása érdekében. – Hatalmas köszönettel tartozunk a MOB-nak, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, valamint a MÚSZ-nak, személy szerint pedig Kulcsár Krisztiánnak, Szijjártó Péternek és Wladár Sándornak.”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.