Holland diadal, megkaptuk az oroszokat

Hollandia nyerte a Japánban rendezett női kézilabda-világbajnokságot, miután a vasárnapi döntőben szoros csatában 30-29-re legyőzte Spanyolországot. A bronzmeccsen az oroszok simán, 33-28-ra verték Norvégiát, tehát Szerbia és Kína után velük kerültünk egy csoportba a márciusi olimpiai selejtezőtornán.

Magyar Nemzet
2019. 12. 16. 12:06
IHF Women's Handball World Championship 2019
Lois Abbingh hetesgóljával dőlt el a vb-döntő Fotó: MTI/EPA/Hiroshi Yamamura
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izgalmas döntőt egy borzalmas hiba döntötte el. Húsz másodperc volt hátra, amikor a győzelemért támadhatott a spanyol együttes, Cabral Barbosa ziccerét azonban Tess Wester kivédte. Ezután Hernández Serrador lesáncolta a kapuskidobást, ami szabálytalan, ezért kiállították, a hollandok büntetőt kaptak, amit Lois Abbingh értékesített. Így lett világbajnok – története során először – Hollandia. Érdekesség, hogy az aranyérmes narancsmezesek tíz mérkőzésükből hármat is elvesztettek a világbajnokság során, az oroszok viszont úgy lettek harmadikok, hogy csak egyszer, az elődöntőben – éppen a hollandoktól – kaptak ki.

A döntőnél nekünk persze fontosabb volt a bronzmeccs, ezen dőlt el, hogy Oroszország lesz a harmadik ellenfelünk az olimpiai selejtezőtornán. Azon a viadalon, amelyen jelen állás szerint Kim Rasmussen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya nem lehet ott. A nemzetközi szövetség (IHF) szombaton ugyanis úgy döntött, hogy felfüggeszti a dán szakember ténykedését a románok elleni mérkőzést követő viselkedéséért. Rasmussen a határozat értelmében nem végezhet edzői tevékenységet, ami lehetetlenné tenné a munkáját és a pozícióját. Ám ez még nem a végső szó az ügyben, azt majd az IHF etikai bizottsága mondja ki.

Lois Abbingh hetesgóljával dőlt el a vb-döntő
Fotó: MTI/EPA/Hiroshi Yamamura

– Tíz másodpercre elveszítettem a fejemet egy szélsőséges helyzetben, pályafutásom során először. Óriási csatát hozott a meccs, a végjátékban teljes volt a káosz, utána pedig kaptam egy rossz kérdést, ami szíven ütött. Szinte sokkos állapotban voltam. Nem kellett volna ezt tennem. Hiba volt, sajnálom. Bocsánatot szeretnék kérni a nemzetközi és a magyar szövetségtől, valamint a meccs delegátusától is. Szerencsére van néhány lépés, amit megtehetünk, ha eltiltanak. Megvizsgáljuk, hogy szabályos, jogszerű-e a szankció. A legnagyobb félelmem, hogy igazságtalan döntés fog születni – nyilatkozta Rasmussen a dán TV2-nek a kiszabott büntetés után.

Csak remélhetjük, hogy a dán szakember ezzel a mondatával nem öntött olajat a tűzre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.