Derbivel folytatja a Barcelona a bajnokságot

A Liverpool pedig egy éve veretlen a ­Premier League-ben. Legutóbb csütörtök este magabiztosan győzte le az újonc Sheffield Unitedet 2-0-ra az Anfield Roadon a 21. forduló lezárásaként.

2020. 01. 04. 9:53
Premier League - Liverpool v Sheffield United
Szalah (balra) és Mané elégedett lehetett a Sheffield legyőzése után Fotó: Carl Recine Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy éve veretlen a Liverpool a ­Premier League-ben: Jürgen Klopp csapata legutóbb 2019. január 3-án kapott ki bajnoki mérkőzésen. Akkor a címvédő Manchester Citytől szenvedett 2-1-es vereséget, azóta viszont 37 PL-meccsen maradt veretlen, ezek közül 32-t megnyert, és 101 pontja mellett 89 gólt szerzett. Bravúros, ritka, de nem páratlan ez a szereplés az angol élvonalban. Az Arsenal veretlenségi sorozata 49 mérkőzésen át tartott – közte a teljes 2003–2004-es idénnyel, amelyben bajnok lett –, a Chelsea pedig 2004. október 16. és 2005. november 6. között 40 találkozón nem kapott ki a bajnokságban. A Liverpool ebben a kiírásban húsz mérkőzéséből tizenkilencet nyert meg, a legutóbb csütörtök este magabiztosan győzte le az újonc Sheffield Unitedet 2-0-ra az Anfield Roadon a 21. forduló lezárásaként.

A tabella élmezőnye most így fest: 1. Liverpool 58, 2. Leicester 45, 3. Manchester City 44, 4. Chelsea 36 pont. Ennek alapján nem véletlen, hogy nagy tétben már nem lehet fogadni Jürgen Kloppék bajnoki címére, a menedzser egyébként így reagált az egyesztendős veretlenségre: – Még semmi nem ért véget, nekünk pedig bizonyítanunk kell, hogy készen állunk a következő feladatra. Valóban boldog vagyok és büszke a játékosaimra, de nem szabad elbizakodottnak lennünk.

Rajta kívül persze már mindenki úgy véli, igenis véget ért a harc a bajnoki aranyéremért, sőt a dobogós helyekért is, az élcsoportban csupán az a kérdés nyitott még, hogy a Leicester vagy a Manchester City lesz-e a második. És még egy adalék: a liverpooliak a Sheffield ellen 969-szer passzoltak, ami rekord a PL történetében. A csapat legközelebb vasárnap lép pályára, az FA-kupában a városi rivális Evertont fogadja (tv: 17.01, Spíler 1) – a párharc győztese a legjobb 32 közé kerül –, míg jövő szombaton, a bajnokság 22. fordulójában a Tottenhamhez látogat.

Szalah (balra) és Mané elégedett lehetett a Sheffield legyőzése után
Fotó: Reuters

A topbajnokságok közül rövid szünet után folytatódik az olasz és a spanyol is, az előbbi csak vasárnap, utóbbiban viszont már tegnap késő este is rendeztek két mérkőzést, köztük a harmadik helyezett Sevilla hazai találkozóját a Bilbaóval. A La Liga első idei, összesítésben 19. fordulója rögtön érdekes derbivel szolgál: ma az élen álló Barcelona a katalán város másik élvonalbeli együttesének, a jelenleg utolsó Espanyolnak a vendége lesz (21.00, Spíler 2). A sereghajtónál edzőcsere történt az év végén: Pablo Machín helyére a Barcelona korábbi futballistája, Abelardo Fernández került. A 49 éves szakember már a harmadik edzője a csapatnak a mostani idényben, mivel Machín október elején került a kispadra, David Gallego helyére. Abelardo kijelentette: amióta megszületett az egyezség a kinevezéséről, első számú Espanyol-szurkoló lett: – Mindig bizonyítottam profi hozzáállásomat, bárhol is voltam. Az Espanyolnál is ezt fogom tenni.

A Barcelonát mindössze két pont hátránnyal üldöző Real Madrid a bajnokság egyik meglepetéscsapatához, a hatodik helyen álló Getaféhez látogat (16.00, Spíler 2), a két csapat legutóbbi találkozása tavaly tavasszal 0-0-t hozott, akkor is a Getafe volt a házigazda.

Olaszországban vasárnap négy, hétfőn pedig hat mérkőzést játszanak le a Serie A 18. fordulójában. A kör rangadóját rendezik majd utolsóként, hétfő este 21 órakor csap össze a Napoli és az Inter Nápolyban, ám a talján futball hívei addig sem maradnak érdekesnek ígérkező meccsek nélkül. Ilyen például vasárnap a harmadik helyért vívott harc szempontjából fontos Brescia–Lazio (12.30, Digisport 1) és az AS Roma–Torino találkozó (20.45, Digisport 1), hétfőn pedig az Inter mögött a második helyen álló Juventus a Cagliarit fogadja (15.00, Digisport 1), természetesen esélyesként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.