A szív diadala – Magyarország legyőzte az Európa-bajnokot!

Megkezdte a 2021-es Európa-bajnokság selejtezőit a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amelynek útjába nyitányként rögtön a címvédő Szlovéniát sodorta a sors. A remek szombathelyi közönség és a csapat is mindent megtett a bravúrért, és bár végig az ellenfél vezetett, az utolsó percben sikerült a fordítás, és a magyar csapat 77-75-re győzött.

2020. 02. 20. 20:13
null
Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ivkovics Sztojan egyet nem visel el: ha valaki azt mondja, néhány vereség belefér. Ő ilyet hallani sem akar, akkor is csak győzelemről hajlandó beszélni, amikor az Európa-bajnoki selejtezőket a magyar válogatott a címvédő Szlovénia ellen kezdi meg, amely ráadásul öt olyan játékost is magával hozott Szombathelyre, akik 2017 szeptemberében kulcsszerepet játszottak az Eb-arany megszerzésében.

– Nem érdekes ki az ellenfél, minket köteleznek az utóbbi évek jó eredményei, és kötelez a sok szurkoló is, akik most a szombathelyi csarnokban vagy a televízió képernyője előtt szorítanak értünk – mondta a tegnapi Eb-nyitány előtt. – Egy sikerrel megalapoznánk az újabb szereplést, lehet, egyénileg ők jobbak, de csapatként állhatjuk a versenyt a szlovénokkal.

Ivkovics: Az egész ország büszke lehet erre a válogatottra

A magyar férfi kosárlabda-válogatott Szombathelyen a címvédő, öt Európa-bajnokot is felvonultató Szlovéniát látta vendégül, és bár az ellenfél szinte végig vezetett, olykor tíz ponttal is, a drámai utolsó percben sikerült megfordítani az eredményt.

Pedig tényleg beleférhet egy-két vereség a selejtező sorozatban, hiszen Szlovénia mellett Ukrajna és Ausztria tagja még a csoportunknak, és közülük elég csak egyet megelőzni az Eb-részvételhez. Ennek ellenére a magyar válogatott tényleg úgy kezdte a mérkőzést, hogy látszott, nagyon összpontosít, és nem számolgatni, hanem játszani és nyerni akar. A kapitány a Váradi, Vojvoda, Allen, Keller, Benke ötössel kezdett, bár ennek sok jelentősége nem volt, mert szokásához híven hamar és gyakran cserélt. A találkozó első pontjait Vojvoda Dávid szerezte, igaz, csak a 3. percben. A védekezés mindkét oldalon jobban működött, a távoli dobások rendre célt tévesztettek, jellemző módon mindkét együttes a 7. percben érte el az első tripláját. Inkább küzdelem zajlott a pályán, mint jó játék, de a magyar csapat állta a sarat, különösen Rosco Allen palánk alatt kibrusztolt pontjaival sikerült fej-fej mellett haladni az ellenféllel. Hol az egyik, hol a másik válogatott vezetett egy-két ponttal, ám a második negyed derekán néhány magyar megingást kihasználva tízzel is elmentek a vendégek. Ekkor sajnos nem akadt senki, aki támadásban eredményes tudott volna lenni, ám a játékrész hajrájában Perl Zoltán kosaraival sikerült négyre csökkenteni a különbséget (32-36) a nagy szünetre.

Fotó: Havran Zoltán

Sőt, a folytatásban két és fél perc alatt összejött a fordítás is 41-40-re, de a szlovénok egy időkérést követően visszaszerezték az előnyüket. A szombathelyi közönség remek hangulatot teremtett, gyakran állva buzdította a magyar csapatot, amely szívvel-lélekkel harcolva nem hagyta magát lerázni. Az utolsó negyed ötpontos hátránnyal kezdődött, amit sikerült pillanatok alatt ledolgozni, ám két Európa-bajnoknak, Klemen Prepeličnek és Blažičnak, valamint Luka Rupniknak többször is elsült a keze, ami azt jelentette, hogy csak tapadni sikerült, fordítani sokáig nem. A feltámadt Vojvoda Dávid sorra szerezte a pontokat, azokra azonban mindig érkezett válasz, mégis, az utolsó percre 72-71-es magyar vezetéssel fordult rá a mérkőzés. Mindössze 4,5 másodperc volt hátra, amikor egypontos szlovén vezetésnél Perl Zoltán mindkét büntetőjét bedobta, a vendégek eladták a labdát, majd faultolt, Benke Szilárd is bedobott egy büntetőt, és lehetett ünnepelni – Magyarország legyőzte az Európa-bajnokot!

Európa-bajnoki selejtező, 1. forduló, F csoport: Magyarország–Szlovénia 77-75 (16-16, 16-20, 17-18, 28-21)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.