Erling Haaland-show prolongálva

A tizenkilenc és fél éves norvég csodagyerek első két fellépésénél a Borussia Dortmund csapatában a második félidőben szállt be, és rúgott öt gólt alig egy óra alatt.

Ch. Gáll András
2020. 02. 03. 7:05
Bundesliga - Borussia Dortmund v 1. FC Union Berlin
Erling Haaland Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

nem csak cserejátékosként ontja a gólokat. A tizenkilenc és fél éves norvég csodagyerek első két fellépésénél a Borussia Dortmund csapatában a második félidőben szállt be, és rúgott öt gólt alig egy óra alatt, míg szombaton az Union Berlin ellen Lucien Favre edző már a kezdő tizenegybe jelölte Thorgan Hazard rovására. A 194 centis óriásbébi nem jött zavarba, és miután Jadon Sancho a tizenharmadik percben megszerezte a vezetést, a tizenkilencedik percben Haaland pofozta be egy méterről Julian Brandt beadását. A harmadik dortmundi gól úgy esett, hogy Gikiewicz, a köpenickiek kapusa elhúzta Haaland lábát, s a megítélt büntetőt a csapatkapitány Marco Reus értékesítette. A negyedik gólnál Haaland indította az akciót, Sancho balról Witsel elé tálalt, és a belga közelről a léc alá emelt. Az ötödik gólt maga Haaland lőtte, a hetvenhatodik percben ismét Brandt átadását értékesítette.

Erling Haaland
Fotó: Reuters

A Dortmund, amióta Haaland bemutatkozott, három meccsen tizenöt gólt szerzett. A norvég hét gólja Bundesliga-csúcs, korábban senki sem rúgott hét gólt első három bajnokiján, s mindehhez 136 percre volt szüksége a srácnak. A 2019–2020-as szezonban harminchat gólnál tart, amivel első egész Európában!

De nem csak ő remekel. Jadon Sancho, aki március 25-én tölti be a húszat, immár huszonötödik Bundesliga-gólját szerezte, és ezzel ő lett az első, aki huszadik születésnapja előtt eljutott a huszonöt gólig. Szóval, öröm mostanában a Westfalenstadionban játszani, ez abból is látszik, hogy Guerreiro és Reus is zokon vette, amikor Favre lecserélte őket a második félidőben. A Mainzban Szalai Ádámnak tizenhat, a Freiburgban Sallai Rolandnak huszonkét perc jutott.

Bundesliga, 20. forduló: Dortmund–Union Berlin 5-0, Mainz–Bayern München 1-3, RB Leipzig–Mönchengladbach 2-2, Köln–Freiburg 4-0. Az élcsoport: 1. Bayern 42 pont, 2. Leipzig 41, 3. Dortmund 39, 4. Mönchengladbach 39.

A Liverpool – többek között Mo Szalah duplájával – 4-0-ra győzött, és öles léptekkel halad a veretlenül kivívott első PL-trófeája felé. A Tottenham–Manchester City rangadón előbb Agüero lőtt egy kapufát, majd a 35. percben büntetőgyanús körülmények között szerelték az argentint. A játék tovább ment, majd három perc (!) múlva Mike Dean játékvezető a VAR-ra hivatkozva büntetőt ítélt, amit Gündogan gyengén helyezett, Lloris kiütötte a labdát, majd úgy tűnt, elhúzta a rárajtoló Sterling lábát. Újabb VAR, de most nincs tizenegyes, pedig ez inkább az volt, mint az előző. Aztán a második félidőben a három napja a PSV-ből szerződtetett Berg­wijn gólja eldöntötte a meccset Mourinhóék javára.

Premier League, 25. forduló: Leicester–Chelsea 2-2, Liverpool–Southampton 4-0, Manchester United–Wolverhampton 0-0, Tottenham–Manchester City 2-0. Az élcsoport: 1. Liverpool 73, 2. Manchester City 51, 3. Leicester 49, 4. Chelsea 41, 5. Tottenham 37.

A Real Madrid Benzema góljával szűken verte az Atléticót a madridi derbin.

La Liga, 22. forduló: Real Madrid–Atlético Madrid 1-0, Barcelona–Levante 2-1. Az élcsoport: 1. Real Madrid 49, 2. Barcelona 46, 3. Sevilla 38 (21).

Olaszországban is potyognak a rekordok. Ronaldo két büntetőgólt vágott a Fiorentinának, sorozatban kilencedik meccsén talált a hálóba, ez itáliai csúcs. A Lazio is folytatja remeklését, egy ötöst rúgott a SPAL-nak, az ötből kettő Ciro Immobile nevéhez fűződik. 21 forduló alatt 25 gólnál tart, ennél többet senki sem szerzett ilyen rövid idő alatt a Serie A-ban, ugyanennyit is csak egyvalaki, Antonio Valentin Angelillo 61 éve.

Serie A, 22. forduló: Juventus–Fio­rentina 3-0, Lazio–SPAL 5-0, Udinese–Inter 0-2. Az élcsoport: 1. Juventus 54, 2. Inter 51, 3. Lazio 49

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.