A külföldi sajtó biztosra veszi, hogy elhalasztják a foci Eb-t

Magyar Nemzet Online
Forrás: NSO.HU, MEDIAWORKS2020. 03. 12. 19:16
null
Marseille, 2016. június 18. Magyar szurkolók a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában játszott Izland - Magyarország mérkõzésen a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 18-án. (MTI/EPA/Peter Powell)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia L'Équipe beszámolója szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a jövő keddre, március 17-ére kiírt videokonferenciáján az Eb elhalasztását fogja bejelenteni a tagállamok számára, és mivel nem számítanak jelentős ellenállásra a részükről, aznap hivatalossá is válhat a torna megrendezésének átütemezése – olvasható a Nemzeti Sport online kiadásában.

Az UEFA korábbi közlése szerint a videokonferencia fő témája a koronavírus miatt kialakult helyzet egységes kezelése lesz. Az egyeztetésen közös döntést hoznának a nemzeti bajnokságokra és a nemzetközi kupasorozatokra vonatkozó protokollról, azok esetleges felfüggesztéséről. A kommüniké pedig megjegyezte, a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságra is értendő az intézkedések köre.

A francia lap most arról ír, hogy az egyeztetés lényegében formális lehet, az UEFA bizottságain belül ugyanis már elhatározták, a WHO által világjárványnak minősített koronavírus miatt nem kockáztatnak, inkább elhalasztják az egész tornát: 2020 helyett így 2021-ben rendezhetik meg a kontinensviadalt. Az NSO cikke felidézi, hogy ez lenne a torna történelmében az első alkalom, hogy eltérnek a hagyományos, négyévenkénti megrendezéstől.

A magyar sportnapilap szerint a döntés több szempontból is logikus lehet.

Amellett, hogy nem tudni, mi lesz a vírussal néhány hónap múlva, ha addigra csillapodik, vagy akár meg is szűnik Európa-szerte, a most felfüggesztett bajnokságok befejezésére az Eb miatt nem jutna idő. Az Eb elhalasztásával viszont igen. A másik szempont természetesen az emberek egészsége, a kontinentális rendezés miatt elkerülhetetlenül növekedne a turizmus, amely a WHO eddigi tanácsai alapján csak árt a vírus terjedésének megfékezésében.

A négy pótselejtező esetleges halasztásáról már korábban is lehetett olvasni, ha felfüggesztik a bajnokságokat, a vírus csillapodásáig ezeket sem lehet lejátszani, így a csapatoknak esélyük sem lenne megfelelően felkészülni a tornára.

Szintén szempont az Európa-liga és a Bajnokok Ligája sorsa. A L'Équipe forrásai szerint a sorozatokat jó eséllyel felfüggesztik a jövő héten. Azokat pedig, szintén annak feltételével, hogy késő tavaszra, nyár elejére javul az egészségügyi helyzet, épp az eredetileg az Eb-re szánt időszakban lehetne befejezni, így elkerülve a csonka évadot.

Az így kialakított csomagról kedden döntenek a tagállamok bevonása mellett, de az UEFA szándéka világos.

Ahogyan arról az európai szövetség eredeti közleménye is írt, bővebb (egyúttal hivatalos) információ kedden várható – írja az NSO.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.