Kapuzárási pánik a sportban

A koronavírus továbbra sem kíméli a sportéletet. Spanyolországban is szigorú döntésre szánták rá magukat a hatóságok: az első és másodosztályú labdarúgó-bajnokság mérkőzéseit legalább két hétig zárt kapuk mögött játsszák. A helyzet – ahogy mondani szokás – nálunk is „fokozódik”, az operatív törzs mára ígéri a hazai sporteseményeket érintő döntések bejelentését.

Ch. Gáll András
2020. 03. 11. 7:06
La Liga Santander - Real Madrid v Barcelona
Spanyolországban a Real Madrid hívei egy ideig maszkban sem mehetnek mérkőzésre Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője tegnap délutáni sajtótájékoztatóján közölte, javaslatot nyújtottak be Magyarország kormányának a közelgő hazai sportesemények megrendezésének a protokolljáról. Az operatív törzs ajánlását a szerdai ülésén tárgyalja meg a kormány. Lakatos Tibor elmondta: azt javasolják, hogy a zárt helyen rendezett sportrendezvényeket ne tartsák meg.

Ugyanakkor az sem lenne meglepő, ha már a szerdai labdarúgó Magyar Kupa-mérkőzéseket zárt kapuk mögött kellene megtartani. A döntés különösen a női kézilabda-válogatott olimpiai selejtező tornáját érintené érzékenyen, amely március 22-én kezdődne Győrött.

Spanyolországban a Real Madrid hívei egy ideig maszkban sem mehetnek mérkőzésre
Fotó: Reuters

A legütősebb tegnapi külföldi hír: a LaLiga Santander és a LaLiga SmartBank – magyarul: a spanyol első és másodosztályú labdarúgó-bajnokság – mérkőzéseit keddtől számítva legalább két hétig zárt kapuk mögött játsszák. Ez az élvonal esetében a 28. és a 29. fordulót jelenti, míg a második vonalnál a 32. és a 33. kört.

A döntést nem a ligák hozták meg, hanem a spanyol kormány, reagálva a koronavírus-járvány spanyolországi terjedésére. Különösen Sevillában fogadhatják megrökönyödve a határozatot, hiszen vasárnap 21 órakor fogadja a Sevilla a Betist a Ramón Sánchez Pizjuán Stadionban, 43 883 néző helyett – már elővételben elkeltek a jegyek – üres lelátók előtt. Sevillai derbi kongó stadionban – mintha a Fradi–Újpestet nézők nélkül rendeznék.

A 29. forduló slágermeccse a Real Madrid–Valencia összecsapás lesz március 21-én 16 órakor a Santiago Bernabéu Stadionban; itt is óriási a főváro­siak bevételkiesése 81 044 nézővel kalkulálva, hiszen a telt ház borítékolható lett volna.

Március 18-án a Bayern München–Chelsea és a Barcelona–Napoli Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágójára sem engedik be a nézőket, s a Mönchengladbach tegnapi Bundesliga-mérkőzését a Köln ellen szintén zárt kapuk mögött rendezték, és nem lesz néző szombaton a Dortmund-Schalke rangadón sem. Óráról órára érkezik újabb hír arról, hogy a csütörtöki Európaliga-mérkőzések közül melyiket tartják meg zárt kapuk mögött. Lengyelországban nem is szabtak időhatárt: az Ekstraklasa valamennyi mérkőzése zárt kapus lesz addig, amíg ezzel ellenkező értelmű döntés nem születik.

A Tuttosport olasz lap szerint több nemzeti szövetség is kezdeményezte, hogy az UEFA halassza el az Európa-bajnokságot 2021-re, ám az európai szövetség erre közleményben reagált, amelyben leszögezi: „A 2020-as Eb jú­nius 12-én elkezdődik Rómában. A tervezett menetrenden nem kell változtatni.”

Magyar vonatkozású hír, hogy a férfi­kézilabda Bajnokok Ligájában jövő hét vasárnapján a Mol-Pick Szeged és a Telekom Veszprém is zárt kapuk mögött játssza le a mérkőzését az északmacedón Vardar Szkopje és a lengyel Wisla Plock vendégeként a kieséses szakasz első fordulójában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.