Perverzió

Miközben Franciaország gazdasági recessziót él át, Neymarnak évi 38 millió eurós fizetést kínál a PSG.

Ch. Gáll András
2020. 04. 21. 7:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a koronavírus-járvány következtében legalább hat százalékkal – és ez még egy visszafogott becslés – csökken Franciaország hazai összterméke, az ország a második világháború utáni legsúlyosabb gazdasági recessziót éli át, emberek milliói válnak részlegesen vagy teljesen munkanélkülivé, a Paris Saint-Germain futballklub öt évre szóló szerződést kínál brazil sztárjátékosának, Neymarnak, évi 38 millió eurós fizetéssel, a prémiumokat nem számolva. Ez összesen 190 millió euró, napi árfolyamon számolva 66 milliárd forint.

És mindezt csak azért kínálja Nasszer al-Kelaifi, a katari klubigazgató – mielőtt bárki azt hinné, hogy az uralkodói família sarja, erről szó sincs, az üzletember egy szegény gyöngyhalász fia –, hogy a 28 éves labdarúgó ne szerződjön vissza a nyáron Barcelonába, ahogy azt állítólag tervezte. Az a 190 millió euró, amit Neymar fog keresni Párizsban a következő öt idényben, körülbelül annyi, mint egy kisebb afrikai ország éves egészségügyi költségvetése. A játékos egyébként most otthon tartózkodik, São Paulóban, magánrepülőgépén utazott haza Thiago Silva társaságában, amikor Franciaországban felfüggesztették a Ligue 1-t, az élvonalbeli bajnokságot.

Talán nem bélyegez demagógnak az olvasó, ha azt mondom, ebben a helyzetben, amikor csak Franciaországban emberek tízezrei halnak meg és milliók válnak földönfutóvá, évi 38 millió euró fizetést kínálni valakinek csak azért, hogy maradjon a fenekén és ne menjen sehová – minimum vérlázító. De fogalmazzunk másképp: perverzió.

Természetesen a katari tulajdonú klub részéről is, de mindenekelőtt a Neymar családtól. Szándékosan írunk családot, mert Neymar karrierjét kezdettől fogva kielégíthetetlen étvágyú apja, Neymar Santos Sr. irányítja. Meg kell adni, a fia mellett az ügynöki-menedzseri teendőket ellátó, egykori szerény képességű profi futballista szenzációsan képviseli Neymar Jr. anyagi érdekeit. Hangsúlyozzuk: anyagi. Hogy vajon szakmailag is megérte-e fiát a PSG-be irányítani 2017-ben, arról megoszlanak a vélemények. De mivel a máig világrekordnak számító 222 millió eurós transzferdíj mellett Neymar papa maga is szakított 60 milliócskát az üzleten közvetítői díj címén, a pénzügyi siker vitathatatlan.

Neymar Sr. nagy álma – mármint hogy fiacskája megszerezze az Aranylabdát – azonban jó eséllyel álom marad. A közelmúlt és a jelen két gigászának, Messinek és Ronaldónak ugyanis annyira elnyúlt a pályafutása, hogy közben felnőtt egy új szupersztár, aki talán még Neymarnál is tehetségesebb. És aki már a 2020-as esztendőnek is a legjobb futballistája lehet.

Neymar külön pechje, hogy a 21 éves játékos a klubtársa. Kylian Mbappénak hívják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.