időjárás 25°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Tíz hónapot csúszik a vizes vb

Magyar Nemzet
2020.05.04. 13:04
Tíz hónapot csúszik a vizes vb

A tokiói olimpia elhalasztása beindította a dominó-effektust. Mivel az ötkarikás játékokat jövő nyáron rendezik meg, az ütközés miatt innen „kiesnek” az arra az időszakra tervezett nagy versenyek, s hétfőn eldőlt, hogy a 2021-es fukuokai vizes világbajnokságot 2022 májusára tolták át.

A 2021-es esztendő kétségkívül egyik legrangosabb sporteseménye lett volna július 16. és augusztus 1. között Japánban a fukuokai vizes világbajnokság, a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szervezet (FINA) azonban hétfőn bejelentette, hogy a vb-t áttették a következő évre: 2022. május 13-án kezdődik és 29-ig tart majd, vagyis tíz hónapot csúszik. A döntés logikus, mindazonáltal a versenyzőknek immár hosszútávon kell újratervezniük a felkészülésüket a világversenyekre. A múlt héten Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke bejelentette, hogy idén a budapesti vizes Eb is elmarad. Erre eredetileg májusban került volna sor, majd áttették augusztusra, ám ez a terv is dugába dőlt. Jelen állás szerint úgy néz ki, hogy a Duna Arénában jövő májusban fogadhatjuk a kontinens legjobbjait.

A FINA az után kezdett új időpontot keresni a vb-nek, hogy az idei tokiói olimpiát egy évvel elhalasztották és a két nagy esemény ütközött volna. A nemzetközi szervezet a döntés előtt egyeztetett a rendező várossal, a Japán Úszó Szövetséggel, a szervezőkkel, a versenyzőkkel és edzőkkel, valamint az illetékes bizottságokkal, a televíziós partnerekkel és a szponzorokkal. A hétfői közleményében jelezte: miután a közreműködőktől beérkeztek a visszajelzések, biztos abban, hogy a legjobb feltételeket tudják majd biztosítani a versenyzőknek.

– Egy olyan időszakban, amelyben még soha nem tapasztalt bizonytalanság uralkodik, a FINA reméli, hogy az új dátum bejelentésével segíti a tervezést az összes érintett számára – fogalmazott Julio C. Maglione, a FINA uruguayi elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.