Tucatjával kényszerítette háremébe a tinicsajokat az elnök

Yves Jean-Bart, a Haiti Labdarúgó-szövetség elnöki tisztségét 2000 óta betöltő sportvezető hosszú éveken keresztül fiatal futballista lányokat kényszerített szexrabszolgaságra a karibi ország fővárosában FIFA-pénzből berendezett edzőtáborban. Az erről szóló leleplező cikk a minap a Guardianben jelent meg, miután több kárvallott megkereste a brit lap szerkesztőségét. Gyomorforgató összeesküvés körvonalazódik az írásból. Feltámadt volna „Papa Doc”, azaz François Duvalier, a Haitit 1957 és 1971 között rettegésben tartó diktátor, a történelem egyik legsötétebb gazembere?

Ch. Gáll András
2020. 05. 02. 9:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Yves Jean-Bart 72 éves, 2000 óta a Haiti Labdarúgó-szövetség elnöke, és miután 2011-ben felfüggesztették és elítélték Jack Warnert, a CONCACAF elnökét, Jean-Bart ideiglenesen ezt a pozíciót is betölti. Korábban az orvosi diplomával rendelkező Jean-Bart sportújságíróként is dolgozott, és február másodikán ötödször is újraválasztották a haiti szövetség elnöki posztjára, és megkezdte hatodik terminusát.

Úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben a köztiszteletben álló sportvezető körül, csakhogy április 30-án, csütörtökön megjelent a Guardian cikke.

A haiti fővárostól, Port-au-Prince-től 13 kilométerre épült Croix-des-Bouquets-i edzőtáborban – a Guardiannek nyilatkozó kárvallottak, illetve családtagjaik elbeszélése szerint – hátborzongató bűncselekmények történtek az utóbbi öt évben. A gyanú szerint Yves Jean-Bart – beceneve Dadou – valóságos háremet, szexrabszolga-hálózatot épített ki az edzőtábor lakói, a különböző korosztályos válogatottakat alkotó fiatal labdarúgó lányok között a tábor munkatársainak segítségével. A szövetségi elnök éveken keresztül szexuális szolgáltatásokra kényszerítette az általa kiszemelt csinosabb lányokat, volt olyan szerencsétlen, aki teherbe esett, és abortuszra kényszerült. Jean-Bart tagadja a vádakat.

„Dadou a hálózatot az edzőtábort vezető egyik munkatársnő segítségével működteti – vallotta az egyik tanú a Guardiannek. – Ha Dadou kinéz magának egy neki tetsző lányt a táborlakók közül, szól a cinkosának, aki a jól bevált technikát alkalmazva közli a lánnyal, hogy kirúgják az edzőtáborból. Ilyenkor az illető lány rendszerint kétségbeesik, és zokogni kezd. (Ehhez tudni kell, hogy Haiti a világ egyik legszegényebb országa, a 171. az egy főre eső GDP világranglistáján, és ha valaki bekerül ebbe az edzőtáborba, az a nyomorból való kitörést jelenti a számára – a szerk.) Ekkor a nő elejt egy megjegyzést, hogy egyféleképpen segíteni lehet a problémán, ha a lány négyszemközt találkozik Dadouval. És ettől kezdve a csapda ajtaja bezárult.”

Amikor Jean-Bartot szembesítették a vádakkal, az elnök a szokásos módon reagált: „Soha, semmilyen panasz nem érkezett a Haiti Labdarúgó-szövetség ellen. Ez az egész nem egyéb, mint kísérlet a szövetségünk befeketítésére, destabilizálására, és karaktergyilkossági próbálkozás személy szerint ellenem és a családom ellen.”

Csakhogy több tanú is arról beszélt, hogy Dadou számos kislányt kényszerített szexuális szolgáltatásokra, és volt köztük olyan is, aki abortuszra kényszerült.

„A kárvallottakat hallgatásra kényszerítették – mondja az egyik tanú. – Az egyik legjobb fiatal játékos 2018-ban 17 éves volt, és Dadou akkor vette el a szüzességét. Rettenetes! Ezek a fiatal lányok a hazájukat szerették volna képviselni a válogatottban, és azért nem beszéltek mostanáig, mert megfenyegették őket, hogy kirúgják a táborból, ha kinyitják a szájukat. És úgyse hinnének nekik. Túszokként tartják őket az edzőközpontban.”

Egy másik játékos, az ország egyik legtehetségesebb fiatal labdarúgója arról beszélt, hogy Dadou egyik barátja megpróbálta megerőszakolni őt, de valahogy haza tudott menekülni az edzőtáborból. Dadou attól kezdve minden követ megmozgatott, hogy az ügyet eltussolják. Egy másik áldozat tart Dadoutól, aki nagy hatalmú ember Haitiban. Sok lány azért nem mer megszólalni, mert attól félnek, hogy Dadou bosszút áll a családjukon.

Az FHF, a Haiti Labdarúgó-szövetség így reagált a Guardianben megjelentekre: „Az efféle vádakat nagyon komolyan vesszük. Már, ha vannak. Csakhogy ezidáig semmiféle ilyen értelmű panasz nem érkezett hozzánk.”

A tábort a FIFA Goal programja keretében építették fel, 2001-től kezdődően, és eddig összesen hatmillió dollárt utalt át a FIFA a haiti szövetségnek csak az utóbbi négy évben a tábor fenntartására a Forward programban, ám a létesítmény rettenetes állapotban van a szemtanúk szerint. „Amikor legutóbb a táborban jártam, szó szerint elhánytam magam – mondja az egyik edző. – Tíz gyereket zsúfolnak be egy kis szobába, az ágyakon nincs lepedő, ágynemű, az illemhelyek bűzlenek, rettenetes állapotok uralkodnak. Hová mentek a dollármilliók? Még annyi fáradságot sem vettek, hogy ágyneműt vásároljanak.”

De ez még nem elég, mert az edző folytatta: „Amikor a FIFA ellenőrei itt jártak, ők is látták a borzalmas állapotokat, de semmit sem tettek. A gyerekek semmiféle orvosi felügyeletben, ellátásban nem részesülnek, nap mint nap ugyanazt az egyhangú, egészségtelen táplálékot kapják – rizs, csirke, tészta –, semmiféle változatosság. Olyan az ivóvíz, hogy abban más még mosakodni sem merne. Eközben a FIFA ellenőrei banketteken múlatták az időt. Felháborító...”

Jellemző módon Jean-Bart gratuláló levelet kapott Gianni Infantinótól, a FIFA elnökétől, amikor februárban hatodszor is megválasztották „Dadout” az FHF első emberének. Infantino annak ellenére gratulált, hogy a FIFA ajánlásai között kiemelt helyen van: ugyanaz a személy lehetőleg nem töltse be hazája szövetségi elnöki posztját három időszaknál többször...

A FIFA válasza a Guardian felvetéseire a következő volt: „Észleltük, hogy az edzőközpont általános körülményei, a létesítmények minősége javultak a FIFA támogatásának köszönhetően. A jövőben folytatjuk az együttműködést az FHF-fel a központ infrastruktúrájának fejlesztésére. Ettől függetlenül le kell szögeznünk, hogy a FIFA folyamatosan monitorozza az egyes tagországok részére folyósított összegek megfelelő felhasználásának módját.”

Miközben a 72 éves vén kéjenc tovább szedi áldozatait a fiatal futballista lányok között...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.