Steril, de biztonságos

A teniszvilág háborog, a többség lemondatná a játékos-szakszervezet elnöki tisztségéről a világelsőt.

2020. 06. 29. 10:12
Davis Cup Finals
Andy Murray – a szerb világelsővel ellentétben – nagyon odafigyelt az egészségügyi előírásokra Fotó: Susana Vera Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nem ültek el az Adria Tour hullámai, és ha Novak Đoković édesapján múlik, akkor hetekig beszédtéma lesz a lassan két hete botrányosan végződő zadari torna. A világelső gründolta meghívásos teniszverseny döntőjét már nem is játszották le, mert a résztvevők, többek között az ötletgazda, Novak Đoković is elkapta a koronavírust. A teniszvilág háborog és szörnyülködik, a többség lemondatná a játékos-szakszervezet elnöki tisztségéről a világelsőt. Srđan Đoković, a ranglistavezető édesapja kiállt a fia becsüle­téért, ami igen derék cselekedet a szláv kultúrkörben, de hogy a nyilván­valóan elfogult apuka Grigor Dimitrovot nevezze meg bűnbaknak… Hát, erre senki sem számított. Dimitrov bűne az volt, hogy a zadari torna versenyzői közül nála mutatták ki először a vírust. – Azt sem tudom, honnan jött közénk. De már akkor gyengélkedett, amikor megérkezett. Nálunk sem teszteltette magát, gondolom, máshol sem – mondta a dühös apa. Ahhoz képest, hogy Đoković a barátait hívta játszani (kosarazni és focizni), furcsa és intenzív bűnbakképzés folyik.

Angliában nincs széthúzás, a szigorú versenyszabályokat ismerve ezen nincs is mit csodálkozni. A háromszoros Grand Slam-bajnok Andy Murray testvére, a párosspecialista Jamie Murray zárt kapus tornát szervezett a roehamptoni Natio­nal Tennis Centre-ben, ahol nem volt semmiféle közös szabadidős program, minden játékos csak az alaptevékenységére, a teniszre koncentrált. Az Adria Tourral ellentétben Roehamptonban a nevezés feltétele a résztvevők negatív koronavírus-tesztje volt, a szervezők minden egyes játéknap előtt vizsgálták a játékosokat, a mérkőzéseket zárt kapuk mögött, labdaszedők nélkül, teljesen steril körülmények között játszották. Egyebek mellett ennek köszönhetően jutottak el a döntőig. Kyle Edmund és Dan Evans mérkőzését utóbbi versenyző nyerte két szettben. Párosban jobban ment a Murray családnak: a Jamie Murray, Neal Skupski duó három szettben győzte le a Dan Evans, Lloyd Glaspool kettőst.

Andy Murray – a szerb világelsővel ellentétben – nagyon odafigyelt az egészségügyi előírásokra
Fotó: Reuters

Andy Murray nemcsak teniszezett, nyilatkozott is. A kétszeres wimbledoni bajnok az őszi versenynaptárt kritizálta, nem alaptalanul. – A kemény pályás US Open után rögtön a sokkal magasabban fekvő Madrid salakján kellene folytatnunk. Hát, így szerintem sok topjátékos ki fog hagyni jelentős tornákat – mondta nagyon határozottan a 33 éves kétszeres olimpiai bajnok. Murray a márciusban befagyasztott világranglistával kapcsolatban is kifejtette a véleményét: kétéves ciklust javasolt annak érdekében, hogy ne bűnhődjenek azok, akik tavaly jól szerepeltek, idén viszont a kényszerszünet miatt nem tudták megvédeni ranglistás pontjaikat. A férfiak versenysorozata jelen állás szerint ­augusztus 14-én folytatódik Washingtonban, Murray csak két héttel később, a US Openen lép először pályára – már ha egyáltalán megrendezik az amerikai Grand Slam-tornát.

A Dél-Karolina állambeli Charlestonban a nőké volt a főszerep, a fehérorosz színekben teniszező Viktoria Azarenka kivételével minden meghívott teniszező angol nyelvterületről érkezett a két csoportban zajló csapatversenyre. Az amerikaiak szentimentalizmusára jellemzően az egyik csapat a Béke, a másik a Kedvesség néven nevezett a legszigorúbb óvintézkedések mellett rendezett viadalra. Roehamptonhoz hasonlóan Charlestonban is hiányoztak a nézők, a labdaszedők, de a versenyzők Instagram-profilja alapján így is megvolt a kellő élvezeti érték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.