Froome Tour-győzelemmel szállna ki a triumvirátusból

A szerződése év végi lejártát követően elhagyja az Ineos országútikerékpáros-csapatát a Tour de France-on négyszer győztes Chris Froome, aki az Israel Start-Up Nationhöz igazol. Az álmáról azonban nem tett le: minden idők legjobbja akar lenni a Touron, tehát még kétszer nyerni akar.

Forrás: MTI2020. 07. 09. 15:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már hónapok óta napirenden van, hogy Chris Froome elhagyja az Ineos – korábbi nevén Sky – csapatot. Az ügy hátterében az áll, hogy az istállón belül két versenyző is bizonyította, kész a helyére lépni csapatkapitányként.

Nem is akármilyen eredménnyel: 2018-ban a 34 éves, szintén brit Geraint Thomas megelőzte őt, sőt még Tom Dumoulin is, így Froome csak harmadik lett, tavaly pedig – miközben Froome a balesetéből lábadozott – a még csupán 23 éves kolumbiai Egan Bernal nyerte meg a francia körversenyt. Bernal májusban ki is jelentette: noha tiszteli csapattársait, nem dobja el egy újabb győzelem lehetőségét és nem áldozza fel magát értük az idén a járvány miatt szokatlan időpontban, augusztus 29. és szeptember 20. között tartandó Tour de France-on.

Froome kompromisszumot kötött az Ineosszal?

A mai hírből arra következtetünk, kompromisszumos döntés született: Froome idén még megkapja a tiszteletet és a lehetőséget az Ineosnál, ha nem is lesz egyértelmű csapatkapitány, segítővé sem fokozzák le, az év végén pedig távozik.

Vajon látjuk-e még sárgában Froome-ot
Fotó: Christian Hartmann / Reuters

– Chris a kezdetek óta velünk volt. Nagy bajnok, számos felejthetetlen pillanatot éltünk át együtt, ám úgy vélem, ez a helyes döntés a csapat és Chris számára is – fogalmazott Dave Brailsford, a brit istálló igazgatója.

Froome 2010 óta erősíti a korábban Sky néven futott csapatot, amelynek színeiben a négy Tour-győzelem mellett a Vuelta a Españát kétszer, míg a Giro d’Italiát egyszer nyerte meg.

– Rendkívüli volt ez az évtized, számos nagy eredményt értünk el közösen, amelyekre mindig büszkén fogok emlékezni. Várom az izgalmas új fejezetet az életemben, ám előtte még arra fókuszálok, hogy ötödször is megnyerjem a Tour de France-t az Ineosszal – hangsúlyozta Froome.

Froome minden idők legjobbja szeretne lenni

A 35 éves klasszis többször hangoztatta, hogy a legtöbbszörös Tour-győztesként kíván visszavonulni, márpedig amennyiben szeptember 20-án Párizsban ismét magára ölthetné a sárga trikót, akkor felzárkózna a négy rekorder, az egyaránt öt-öt sikerrel bíró Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault és Miguel Indurain mellé. (Tényleg csak zárójelben: Lance Armstrongtól hét Tour-győzelmet vettek el, miután doppingügy miatt eltiltották.)

A brit bringás következő állomáshelye a Froome igazolása kapcsán már többször felmerült Israel Start-Up Nation lesz, ahol többéves szerződést ír alá. Az izraeli csapat bejelentése szerint az új kapitány pályafutása végéig lesz a versenyzőjük.

A társtulajdonos Sylvan Adams történelmi pillanatnak nevezte Froome csapatváltását.

– Generációja legjobbja, ő vezeti majd a Tour de France- és a Grand Tour-sorunkat. Remélem, közösen fogunk történelmet írni, hogy Chris további győzelmeket szerez háromheteseken, és olyan eredményeket ér el, amelyek nyomán joggal tekinthetik majd minden idők legjobb kerékpárosának – méltatta az új szerzeményt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.