Négy nemzet, öt világbajnok

A margitszigeti Hajós Alfréd Uszoda Széchy Tamás medencéjében mától vasárnapig rendezik meg a Négy Nemzet úszóversenyt, ami a koronavírus-járvány kitörése után az első nemzetközi viadal a sportágban. A tavalyi kvangdzsui világbajnokság valamennyi magyar aranyérmese, azaz Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Milák Kristóf és Rasovszky Kristóf, valamint az ugyancsak világbajnok Cseh László is vízbe csobban. Ám a szurkolók ezt csak az M4 Sport közvetítésében láthatják, mert a verseny zárt kapus.

Magyar Nemzet
2020. 07. 24. 11:48
null
Hosszú Katinka nem görcsöl, akármi történik, háromszoros olimpiai bajnok marad Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Négy Nemzet úszóversenyre a lengyelek, a csehek és az osztrákok érkeztek meg, és ami tavaly ilyenkor még elképzelhetetlen lett volna, mert a fogalmat sem ismertük: a vendégfogadásnál most alapvető szempont, hogy a fertőzésveszély szempontjából zöld besorolású országokból jöjjenek. Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke még az esemény hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a körülmények dacára szerettek volna még nívósabb versenyt összehozni, de a büdzséből most ennyire futotta. Ám ez sem kevés, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy az úszók is mennyire várták már a versenyeket, a féléves tét nélküli, faltól falig tempózás az edzéseken ebben a sportágban igazán lélekromboló lehetett.

A még csak húszéves különösen nehezen viselte, ami persze nem is csoda. A tavalyi vb-n a 200 méteres pillangóúszásban Michael Phelps világcsúcsát megjavítva nyert, és még februárban is jó okkal gondolta, hogy a nyáron ő is belép az olimpiai bajnokok közé. Azt viszont, hogy jövő nyáron mi lesz – az se biztos, hogy lesz olimpia –, senki sem tudhatja.

májusban a 31. születésnapját ünnepelte, de ő már háromszoros olimpiai bajnok. No persze, ha a járványmizéria a 2016-os riói játékok előtt tört volna ki – addig még nem volt olimpiai érme –, másképp látta volna a helyzetet, ezt ő is elismerte a Nemzeti Sportnak adott csütörtöki interjúban:

– Széttépett volna az ideg, hiszen tűzön-vízen átmentem, hogy elérjem a céljaimat, és akkor jön egy szituáció, amellyel nem tudok mit kezdeni. Ám én már háromszoros olimpiai bajnok vagyok, így nem hiszem, hogy vesztes lennék a halasztás miatt, mert bajnok maradok, bármi is lesz a jövőben – szögezte le a már az úszás utáni életét is előkészítő bajnoknő.

Hosszú Katinka nem görcsöl, akármi történik, háromszoros olimpiai bajnok marad
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Ami a hétvégi versenyt illeti, érdekesség, hogy a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszoda Széchy Tamásról elnevezett 50 méteres medencéjében éppen tíz éve Európa-bajnokságot rendeztek, amelyen verseny­zőink hat aranyat, négy ezüstöt és négy bronzot nyertek. Hosszú Katinka háromszor, a most ugyancsak induló, 34 évesen is elnyűhetetlen kétszer állhatott a dobogó tetejére. De négy évvel korábban, 2006-ban is itt volt az Eb, azon „csak” két aranyat szereztünk, mindkettőt Cseh szállította a tomboló lelátók előtt. (A járvány alatti holtidőben a Swimswam.com szakoldal Cseh Lászlót minden idők legjobb úszójának választotta azok közül, akinek nincs olimpiai bajnoki címe: négy ezüstöt és két bronzot gyűjtött az ötkarikás játékokon.)

Nézőközönség most viszont nem lesz, az éppen parton levő versenyzőket leszámítva; a járványveszélyre való tekintettel fő az óvatosság. Ahol szükséges, az előírt távolságot és a szájmaszk viselését be kell tartani, a külföldiektől pedig egy hétnél nem régebbi negatív vírustesztet kérnek.

A távolságot mindenesetre nem lesz könnyű tartani, mert az előzetes nevezések alapján közel ezren (!) indulnak a háromnapos megméretésen. Mást ne mondjunk, férfi 200 méter pillangón a 3. előfutamban borítékolható a tülekedés: Milák, Cseh, az olimpiai bronzérmes és az Eb-2. Biczó Bence is ott lesz a rajtkövön. Tényleg ki vannak éhezve az úszók a versenyre, amelynek döntőit az M4 Sport mindennap 18 órától közvetíti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.