Jövőre is az első osztályban szerepel a Sepsi OSK

Tizenhat csapat kezdi a román labdarúgó-bajnokság első osztályának következő idényét, döntött a Román Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága. A létszámmódosítás következtében egyetlen csapat sem esik ki a Liga 1-ből, csak az utolsó helyezett Chindia Târgoviște kényszerül augusztus 9-és 12-én kétmenetes osztályozóra a második liga harmadikja, a Dacia-gyár csapatának számító CS Mioveni ellen.

2020. 08. 06. 19:22
Europa League - Group E - Lazio v CFR Cluj
A kolozsvári CFR a 2019–2020-as idény bajnoka Fotó: Alberto Lingria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Így ért hát véget minden idők legabszurdabb román bajnoksága. Mint ismeretes, a szerdai, utolsó fordulóban még csak sejteni lehetett a mai döntést, így még úgy tértek nyugovóra a román futballtársadalom tagjai, hogy nem lehetett tudni, másnap ki ébred egy osztállyal lejjebb.

A létszámmódosítást két indok is valószínűsítette. Az első a bajnokság sürgős befejezésének kényszere. Az augusztus 21-i hétvégén ugyanis már kezdődik is az új pontvadászat, a fáradt játékosok között pedig már-már sztrájkhangulat alakult ki a pihenés elmaradása miatt. Ha ugyanis a koronavírus által kikezdett Dinamo Bucureștinek le kellett volna játszania az öt elmaradt mérkőzését, akkor a kiesési körben maradt együtteseknek – köztük a Sepsi OSK-nak – augusztus 18-ig kellett volna készültségben maradniuk.

A kolozsvári CFR a 2019–2020-as idény bajnoka

A másik, egyértelműen természetesen nem kimondott, de nem elhanyagolható szempont épp a Dinamo megmentése volt, az érvényes menetrend szerint ugyanis a nagy hagyományokra visszatekintő, ma is roppant népszerű belügyi klubutód az osztályozót semmiképpen sem úszhatta volna meg.

De így sem beszélhetünk a kecske és a káposzta esetéről, mivel a tévés jogdíjakból származó pénzek léptéke nem tart lépést a létszámnöveléssel. A következő idényben 160-170 ezer euróval kevesebbre számíthatnak a csapatok, ami ellen sokan hőbörögnek, de ez már a történet következő szakasza lehet.

A lényeg, hogy különösebben maradandó sérülések nélkül ért véget egy őrült, kapkodó, precedens nélküli helyzeteket produkáló bajnokság. És ami korántsem mellékes: magyar áldozat nélkül. Az adott pillanatban az osztályozó lidérce által fenyegetett Sepsi OSK végül nyolcadikként zárta a bajnokságot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.