Román abszurd: a döntő meccsnapján átírt kiírás

Erdélyi siker a román labdarúgó bajnokságban: roppant pragmatikus játék után, megérdemelten 3-1-re győzött a Kolozsvári CFR a bajnoki döntőben az Universitatea Craiova otthonában, és ezzel sorrendben harmadszor, összesítésben pedig hatodszor hódította el az aranyérmet.

2020. 08. 03. 23:09
null
Fennállása során hatodszor bajnok a CFR Forrás: cfr1907.ro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Második kupadöntőt is játszottak idén Romániában. A tényleges kupafinálé, a FCSB–Sepsi OSK meccs után a szövetség az utolsó forduló délutánján úgy döntött, hogy a bajnoki címről határozó Universitatea Craiova–Kolozsvári CFR bajnoki meccsen mindenképpen kell győztesnek lenni – rendes játékidőben, hosszabbítás után vagy büntetőrúgásokkal. A kiírást egyik pillanatról a másikra megváltoztató döntést azzal indokolták a Román Labdarúgó-szövetség illetékesei, hogy a pályán kell eldőlnie a bajnoki cím sorsának, nem pedig a vírusjárvány következtében elhalasztott Astra Giurgiu–Craiova mérkőzés pótlásával.

A váratlan döntést megelőzően csak az ötletelésig jutottak az első ligás csapatok képviselői. A felvetett variánsok a vírus sújtotta csapatok játék nélküli vereségének változatától a bajnokság felfüggesztéséig, és bizonyos köztes állapot véglegesítéséig. A Sepsi OSK például azt az álláspontot képviselte, hogy az alapszakasz végén regisztrált rangsort kellene figyelembe venni, ebben az esetben a Kolozsvári CFR megvédené a bajnoki címét. Végül kiiktatták a bundaveszélyt és minden egyéb gyanakvást felvető halasztott mérkőzést, és a tényleges döntő variánsát fogadták el az első liga csapatainak vezetői. A döntést az is siettette, hogy határidős a Bajnokok Ligájában induló csapat megjelölése.

Fennállása során hatodszor bajnok a CFR
Fotó: cfr1907.ro

A Craiován rendezett zárt kapus mérkőzésen a hazaiak kezdtek jobban, a 9. percben Nistor 23 méterről kilőtte a kolozsvári kapu jobb alsó sarkát, és néhány további lehetőséget is elszalasztottak a craiovaiak. Lassan azonban magukhoz tértek a vendégek, a 36. percben pedig brazil középhátvédje, Vinicius fejese révén egyenlített is a CFR. A vezetést az 56. percben Boli szerezte meg a kolozsváriaknak, ugyancsak fejjel csúsztatva a labdát a hazaiak kapujába. A kegyelemdöfés a 77. percben érkezett, amikor a Vinicius lerántásáért megítélt büntetőt Deac értékesítette (1-3).

Ha a bajnokság sorsa sportszerű körülmények között is dőlt el, a kiesés körüli állapotokat alapjaiban írná felül a bajnoki rendszer tervezett átalakítása. Eszerint az augusztus közepén kezdődő Liga 1 már 16 csapattal kezdődne – a jelenlegi 14 helyett –, ami azt jelentené, hogy az elmúlt hatvan esztendő egyik emblematikus csapatának számító Dinamo București is megmenekül a kiesés szégyenétől. A tabella utolsó előtti helyén álló bukarestieknek ugyan még hat lejátszandó mérkőzésük van – a bajnokságból egyetlen forduló –, ám azokat augusztus 18-ig bezárólag kellene lebonyolítani, ami bizony erőltetett menetelésnek is sok. Az ok: korábban a fővárosi klub 15 játékosát diagnosztizálták koronavírussal, ami kötelező karanténnal járt, és legalább két negatív teszt bemutatásával. A két-háromnaponkénti meccsritmust pedig azok után kellett felvenniük, hogy előtte tíz napon keresztül semmiféle edzést nem végezhettek. Arról a szinte kezelhetetlen helyzetről nem is beszélve, hogy az utolsó négy meccsét már a bajnokság befejezte után, azaz valamennyi eredmény ismeretében játszhatná a Dinamo.

A papírforma azt ígéri, hogy csak a Dinamo következő, keddi, Hermannstadt elleni mérkőzése után hozzák meg a kiesés felől is határozó döntést, bár a Liga 1 csapatai közül többen is a bajnokság azonnali lezárását kérték a szövetségtől. A jelenlegi helyzetben a biztos búcsúzó Chindia Târgoviște mellett a Dinamo és a Politehnica Iași igyekszik elkerülni a közvetlen kiesést, megszerezni az osztályozón való részvétel jogát. Tengerparti bravúrgyőzelmével a Sepsi OSK elhárítani látszik a veszélyt, a biztos bennmaradáshoz azonban legalább egyet meg kell nyerni a Clinceni, illetve a Dinamo elleni mérkőzések közül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.