Értékes, de hiányos az árverésre váró Hidegkuti-hagyaték

Kalapács alá kerül Hidegkuti Nándor még elérhető hagyatéka. Az 1954-es vb-ezüst és az 1952-es olimpiai aranyérem nem tartozik ebbe a körbe, ezt a hetvenes években ellopták az Aranycsapat középcsatárától.

Szilágyi
2020. 09. 01. 7:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Öreg kincsei címmel meghirdetett aukció számtalan sporttörténeti dokumentumot, személyes tárgyat és fényképet, kupát, érmet, oklevelet és különböző díjat tartalmaz, amelyek okkal tarthatnak számot a közvélemény figyelmére. Ám nem árt rögzíteni, hogy Hidegkuti Nándor hiányzó érmeinek, mezeinek, trófeáinak értéke jóval nagyobb, mint a szeptember 12-én kalapács alá kerülő értéktárgyaké.

Pár darab a gyűjteményből Fotó: Influence Media

A Pannonia Terra Numizmatikai árverezőházhoz eljuttatott „hagyaték” tárgyai között ugyanis nem szerepel az 1952-ben megnyert olimpiai bajnoki aranyérem, az 1954-es világbajnokságon megszerzett ezüstérem és az 1961-ben KEK-et nyert Fiorentina – amelyet Hidegkuti irányított – eredeti meze. Tegnap a budapesti Ritz Carlton hotelben tartott sajtótájékoztatón kiderült, miért hiányoznak a becses darabok a Hidegkuti-hagyatékból. A legendás labdarúgó unokája, Hidegkuti László elmesélte, hogy ezeket az 1970-es években, amikor nagyapja Egyiptomban, az Al-Ahlinál edzősködött, egy betörés során ellopták, és a mai napig nem kerültek elő.

Lengyel András, a Pannonia Terra Numizmatikai árverezőház vezetője szerint a hagyaték legértékesebb darabja egy edzésnapló, amelyet a Fiorentina edzőjeként vezetett az Aranycsapat legendája. Hidegkuti Nándor korhű képet fest az akkori olasz labdarúgásról, hozzátéve, milyen gyenge fizikai állapotban voltak a játékosai, akikkel később megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját. Ennek a könyvecskének 600 euró a kikiáltási ára, a 263 darabos gyűjteményt összességében körülbelül hatmillió forintra árazták be, ugyanakkor nagyjából húszmillió forintos bevételre számítanak. A darab része a labdarúgó jogosítványa, katonai igazolványa, az 1958-as vb-re szóló hivatalos belépőkártyája, a londoni 6:3-as győzelemért járó Munka érdemrendje kitüntetés, az 1993-ban kapott FIFA Fair Play-díj és sok egyéb érdekesség, családi fényképalbum és az Egyiptomban, valamint Dubajban töltött edzősködés időszakából fennmaradt fotóválogatás.

– Szeretném, ha ezek a tárgyak olyanok kezébe kerülnének, akik vigyáznak rá, és normális keretek között akár be is tudják majd mutatni – mondta Hidegkuti László.

Az érdeklődők között lehetnek magánszemélyek, de inkább az valószínű, hogy a futballhagyományokat ápoló budapesti Puskás Múzeum, a felcsúti Puskás Intézet, a Sportmúzeum és az Öreg becenevű középcsatár magyarországi klubja, az MTK vásárolja meg a meghirdetett hagyatékot vagy annak egyes értéktárgyait, az Öreg kincseit.

A licitálás nyilvános, s erre nem csak a helyszínen lesz lehetőség; a Pannonia Terra weboldalán élőben követhetik az érdeklődők az árverést, folyamatosan frissülő információkhoz juthatnak a leütési árakról, és előre jelezhetik az árverés vezetőjének, ha valamelyik soron következő tételre licitálni szeretnének. A Hidegkuti Nándor hagyatékát képező kikiáltási tárgyakra szeptember 12-én este hat órától csaphatnak le a gyűjtők. Már persze arra, ami maradt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.