A Messi Aréna helyett az üres Nou Campban az El Clásico

Az elmúlt tizenöt évben a világ legnagyobb rangadója volt a Barcelona és a Real Madrid összecsapása. Most mindkét csapat sebezhetőnek tűnik az El Clásico előtt.

2020. 10. 24. 9:10
el Clasico
epa08263330 Real Madrid's Vinicius Junior (C) in action against FC Barcelona's Jordi Alba (L) during the Spanish La Liga soccer match between Real Madrid and FC Barcelona, traditionally known as 'El Clasico', at Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, 01 March 2020. EPA/JUANJO MARTIN Fotó: Juanjo Martin Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus rányomja a bélyegét az El Clásicóra is: a Spanyolországban érvényben lévő szabályoknak megfelelően a Nou Campban sem lesznek nézők a szombaton 16.00-kor kezdődő rangadón. A gazdasági hatások sem kerülték el a két óriást: a Real Madrid emberemlékezet óta először nem igazolt új játékost a nyáron, míg a Barcelonánál amiatt áll a bál, hogy a klubvezetés minimum 25 százalékos fizetéscsökkentésre akarja rávenni a játékosokat. A nehéz helyzetben mentőövet jelenthet a Barcának, ha a fiatal játékosaira tud építeni: a keddi, Ferencváros elleni Bajnokok Ligája-csoportmeccsen két 17 éves játékos, Ansu Fati és is betalált.

A katalánok rutinos védője, Gerard Piqué viszont zaklatott héten van túl, és legkevésbé azért, mert a Fradi ellen piros lapot kapott. Noha elvileg a játékosok fizetéscsökkentés elleni összefogásának élére állt, mégis az elsők között írt alá szerződéshosszabbítást, miközben nyilatkozatban ismét nekiment a klubvezetésnek is.

– Kapitányként a csapat érdekeit képviselem, de minden egyes játékos szabadon döntheti el, hogy elfogadja-e a klub javaslatát. Ebben egységes az öltöző. A Barcának köszönhetek mindent, így a nehéz helyzetben számíthatnak rám – védte meg magát Piqué, aki bizonyította, hogy a klub az építő kritikájára is számíthat. – A vezetők nem kommunikálnak megfelelően. Hogy fordulhat elő, hogy Messi, a Barca történetének legjobb labdarúgója levelet írt távozási szándékáról, mert úgy érzi a klub nem hallgatja meg? Róla kellene elnevezni az új stadiont!

A Real Madridnál sem rózsás a hangulat. A klubelnök, Florentino Pérez szokásával ellentétben mindössze néhány percet töltött az öltözőben a csapat szerdai, Sahtar Doneck elleni veresége után. Luka Jovics pedig akár börtönbüntetést is kaphat, amiért még Szerbiában megszegte a karanténszabályokat.

Ami az elmúlt meccseket illeti, Spanyolország legnagyobb rangadójára mindkét résztvevő bajnoki vereséggel hangolt: a Barcelona a Getafe otthonában, míg a Real Madrid otthon, az újonc Cádiztól kapott ki 1-0-ra. A katalánok a Bajnokok Ligájában javítottak a Ferencváros elleni 5-1-es győzelemmel, a Real Madrid viszont a Sahtar Doneck ellen sem szerzett pontot (2-3).

Ha pedig a Real Madridról van szó, akkor két egymás utáni vereség már válság, a sajtóban pedig felröppent, hogy az edző, Zinedine Zidane állása a tét a Barcelona elleni bajnokin és az azt követő, Mönchengladbach elleni BL-meccsen.

– Tavaly is hallottam ilyen pletykákat, aztán bajnokságot nyertünk, és most is itt vagyok. Csak magára a meccsre koncentrálok. Tényleg nem a legjobb időszakát éli meg a csapat, de bízom a játékosok megfelelő reakciójában – felelt a kritikákra Zidane, aki a Sahtar elleni vereségért teljes mértékben magára vállalta a felelősséget, Barcelonában pedig edzőként még sosem kapott ki.

Zidane továbbra sem számíthat viszont Hazard, Ödegaard, Carvajal és Odriozola játékára. Jó hír viszont a fővárosiak számára, hogy felépült sérüléséből Sergio Ramos, akit a Cádiz ellen kellett lecserélni.

– Ő a kapitányunk, a vezérünk. Nem vállalunk felesleges kockázatot, ilyen meccseken százszázalékos állapotban lévő játékosokra van szükség, de Sergio már közéjük tartozik – mondta Zidane.

Lesz visszatérő a barcelonai védelemben is: a három hetet kihagyó Jordi Alba már tagja a meccskeretnek, Ter Stegen, Umtiti és Fernandes viszont továbbra sem áll az edzőként első klasszikusára készülő Ronald Koeman rendelkezésére.

A holland szakember határozott belépővel megvált neves játékosoktól – Suárez, Vidal, Rakitić –, és egyelőre állja a sarat a klubvezetés és a játékoskeret között fennálló feszültség közepette is. Az újságírók pedig rendre arról faggatják, hogy megtalálta-e már a világbajnok támadója, a szerepével tavaly nyári Barcelonába érkezése óta szinte folyamatosan elégedetlen helyét.

– Griezmann-nak megvan az esélye a kezdőcsapatba kerülésre, ahogy mindenki másnak is a keretből. Mindig a legjobb tizenegy játékosnak kell játszania, és természetesen az a legjobb számunkra is, ha minden labdarúgónk csúcsformában van. Ha pedig Griezmann pályára lép, akkor – minden más játékoshoz hasonlóan – azt a feladatot kell ellátnia, amit én adok neki – szögezte le határozottan Koeman.

Nos, a Fradi ellen a francia támadó végig a kispadon ült... Koeman eddigi fellépése tehát nem tűr megalkuvást, de az öltözőn belüli tekintélyét akár döntően befolyásolhatja első, igazán fontos mérkőzéseinek – a szombati El Clásico, majd a szerdai, Juventus elleni Bajnokok Ligája-meccs – eredménye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.