Verstappen megsértette Mongóliát, az pedig az ENSZ-hez fordult

A történet a Formula–1-ben nem a múlt hétvégi Emilia Romagna-i Nagydíjhoz kapcsolódik, hanem azt megelőző Portugál Nagydíjhoz. Max Verstappen, a Red Bull pilótája a második portimaói szabadedzésen ütközött Lance Stroll-lal, és a Racing Point versenyzőjét a csapatrádión – többek között – „mongol idiótának” nevezte. A mongolok felháborodtak, s a kedélyek nem csillapodnak, az ügy már diplomáciai síkra került.

2020. 11. 03. 16:50
Verstappen
epa05645238 Dutch Formula One driver Max Verstappen of Red Bull Racing gestures during the press conference at Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, United Arab Emirates, 24 November 2016. The Formula One Grand Prix of Abu Dhabi will take place on 27 November 2016. EPA/VALDRIN XHEMAJ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Portugál Nagydíjon azon a bizonyos második szabadedzésen éppen időmérős kört akart szimulálni, az utolsó szektorban elengedte Lance Strollt, majd a Racing Point mögött maradva a célegyenesben megpróbálta visszaelőzni a kanadait, aki azonban nem vette el a gázt, hanem befordult az egyes kanyarba. A két autó összeütközött, Verstappen pedig nem válogatta meg a szavait, előbb vaknak és retardáltnak nevezte Strollt, majd az szaladt ki a száján, hogy „esküszöm, ez egy mongol idióta.” Amivel természetesen nem a kanadai pilóta állampolgárságát hibázta el, hanem eléggé el nem ítélhetően a „mongol idiotizmust”, vagyis a Down-szindróma betegséget húzta rá…

Az ütközés, ami a botrányt kiváltotta:

A pályán történtek egyértelműek: Verstappen azt hitte, Stroll befejezte a saját gyors körét, és félreáll, ő pedig kihasználhatja a Racing Point szélárnyékát. Stroll viszont még egy gyors kört akart kezdeni, a csapatrádión is erre utasították, és a két pilóta nem figyelt egymásra. Az ütközésben mindkettőjüknek megvolt a felelőssége, a versenybírók szerint fele-fele arányban, ezért nem is szabtak ki büntetést.

Max Verstappen magyarázkodhat Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Max Verstappen azonban sokkal rosszabbul viselte a történteket. A mongolidiotizmus a holland nyelvben ugyanakkor jóval tágabb értelemben használt kifejezés, „ostoba fogyatékosra” fordítható, durva, szalonképtelen, de semmiképpen sem etnikumhoz kapcsolódó szitokszó. Ám Mongóliában így is felháborodást keltett, mert Verstappen annyival elintézte a dolgot, hogy ő nem akart senkit megsérteni, csak a pillanat hevében mondta dühében, amit mondott, és ilyen előfordul az életben. Amúgy pedig Stroll-lal megbeszélték a történteket, és egyikükben sem maradt tüske – tette hozzá a múlt hét végén az Emilia Romagna-i Nagydíjat felvezető sajtótájékoztatón, amikor erre rákérdeztek.

A mongolokban viszont nagyon is maradt tüske. A Formula.hu értesülése szerint Mongólia ENSZ-nagykövete, Lundeg Purevsuren levélben fordult a Red Bullhoz, majd az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez; megemlítve, hogy Max Verstappen a 2017-es Egyesült Államok Nagydíján már használta a „mongol” kifejezést.

Utánajártunk, és tényleg! Verstappen három éve Austinban a holland televíziónak nyilatkozva Garry Connelly stewardot nevezte „mongolnak”, amiért az úgy ítélte meg, hogy az utolsó körben négy kerékkel elhagyta a pályát, így előzte meg az akkor még ferraris finn Kimi Räikkönent. Így Verstappent hiába intették le harmadikként, a rásózott öt másodperces időbüntetése miatt csak negyedik lett.

„Egyik esetben sem kért nyilvánosan bocsánatot a »mongol« kifejezés használatáért, nem tisztelte a mongol nemzetet és közösséget. Egyértelmű, hogy sem ő, sem az Aston Martin Red Bull Racing nem tanulta meg a 2017-es leckét, azt állítva, hogy nem az ő problémájuk, ha valakit sértett az általa használt nyelvezet” – írta a mongol ENSZ-nagykövet, aki a szervezet támogatását várja a pilóta, a csapat és a szponzoraik elleni panaszát illetően, s arra kéri őket, hogy tegyenek lépéseket ez ügyben. A levelet az ENSZ rasszizmusellenes szervezetének vezetője mellett megkapta a Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.