Csisztu Zsuzsa pert nyert, és bocsánatot kértek tőle

Csaknem négy év után zárult le jogerősen az a per, amelyben Csisztu Zsuzsa, korábbi Európa-kupa-győztes, olimpikon tornásznő, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) alelnöke, a nemzetközi szövetség (AIPS) vezetőségi tagja kért elégtételt azért, amit elődje az AIPS-tisztújítás alkalmával tett. Dobor Dezső bocsánatot kért és kártérítésként sérelemdíjat fizetett.

Magyar Nemzet
Forrás: MSÚSZ2020. 12. 21. 15:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakmai berkekben már akkor megütközést keltett, amikor 2017 tavaszán elterjedt a hír, hogy Dobor Dezső, a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség végrehajtó bizottságának korábbi magyar tagja a tisztújítás előtti napokban lejárató szándékú levelet küldött a szervezet tagjainak, a szavazáson részt vevő, öt kontinens országait képviselő sportújságíróknak. Arra próbálta rávenni őket, hogy ahogy ő sem, úgy ők se támogassák az új magyar jelöltet, Csisztu Zsuzsát. Lehetséges utódjáról, a korábbi olimpiai nyolcadik helyezett, magyar bajnok tornásznőről, sportszakjogászról, aki évtizedek óta ismert Magyarországon sportkommentátorként, televíziós műsorvezetőként, Dobor körlevelében becsületsértő kijelentésével azt állította, ha ő döntene, biztosan nem adná rá a voksát az AIPS Dél-Koreában rendezett tisztújításán.

Szöulban a kongresszus első napján értetlenség fogadta a különös, lovagiasnak semmiképpen sem nevezhető akciót, amelyről a szervezet több elöljárója haladéktalanul tájékoztatta a magyar küldöttség tagjait, így Szöllősi Györgyöt, a MSÚSZ elnökét és Csisztu Zsuzsa alelnököt. Az ügy következményeként a nyolc év után leköszönő, így tiszteletbeli tagságra előterjesztett Dobor Dezső jelölését az AIPS etikai bizottságának javaslatára a vezetőség visszavonta, Csisztu Zsuzsa pedig – akit a 110 ország küldöttei a végrehajtó bizottság tagjának választottak – büntető feljelentést tett, és bírósághoz fordult becsületsértés tényállásának megállapításáért.

Dobor Dezső ellen a Budai Központi Kerületi Bíróságon volt folyamatban a büntetőügy, amelyen személyes meghallgatásakor az alperes formálisan bocsánatot kért. „Mivel a büntetőeljárási szankciók az ultima ratio elve alapján a legvégső jogi eszközöket jelentik, és mert bíztam abban, hogy a polgári peres eljárással is megállíthatom a személyiségi jogaimat sértő támadásokat legalább a jövőre vonatkozóan, nem kívántam vele szemben a büntetőeljárás lefolytatását, mivel bocsánatkérésével megelégedtem, így ezt az eljárást a bíróság kérésemre megszüntette – áll Csisztu Zsuzsa levelében.

A bíróság személyiségi jog megsértése miatt Dobor Dezsőt kétszázezer forint megfizetésére kötelezte, az összeget Csisztu Zsuzsa pedig felajánlotta a nehéz körülmények között élő hazai sportújságírók megsegítésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.