Háfra és Klujber egyelőre tehetség, de még messze van a klasszistól

Golovin Vlagyimir ismeri a felhozatalt. A tavalyelőtti junior-vb-győztes csapat kapitánya, az MTK Budapest edzője határozottan állítja, hogy korábbi tanítványai közül Faluvégi Dorottya, Klujber Katrin, Lakatos Rita, Pásztor Noémi, Tóvízi Petra, Háfra Noémi, Kácsor Gréta és Márton Gréta a saját teljesítményével érdemelte ki a kerettagságot a holnap kezdődő női Európa-bajnokságon. Golovin ugyanakkor figyelmeztet: a fiatalok sokat fejlődtek a junior-világbajnokság óta, de nem szabad velük szemben irreális elvárásokat támasztani. A 2024-es párizsi olimpiára érhet be a magyar sikerkorosztály.

2020. 12. 03. 7:34
Háfra Noémi
Háfra Noémi a korosztályának egyik legjobb játékosa még nem tud egyenletesen magas szinten teljesíteni Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi három évben látványos fiatalítási hullám söpört végig a női kézilabda-válogatotton. Kim Rasmussen a 2018-as felnőtt Eb-n mély vízbe dobta Háfra Noémit, Tóvízi Petrát és Lakatos Ritát, és a junior-világbajnok játékosok nem is vallottak szégyent. máig emlékezetes győztes gólt dobott a középdöntőben a németek ellen, két napra rá hat gólt szerzett a románok ellen a végül a hetedik helyen végzett csapatban.

Rasmussen belelkesedett: további fiatalokat, Háfra és Tóvízi mellett Klujber Katrint, Márton Grétát, Faluvégi Dorottyát és a többieknél egy évvel fiatalabb, az akkor alig 19 esztendős junior Európa-bajnok Vámos Petrát is benevezte a tavalyi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra. A magyar válogatott leszerepelt, a tizennegyedik hely (és a minősíthetetlen viselkedése) miatt Rasmussent menesztette a szövetség.

Háfra Noémi még nem tudta befutni azt a pályát, amit jósoltak neki
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A dán edzőt váltó kapitánypáros, Danyi Gábor és Elek Gábor folytatta a fiatalítást. A 2018-as junior-vb-győztes csapatból nyolc játékos, Faluvégi Dorottya, Klujber Katrin, Lakatos Rita, Pásztor Noémi, Tóvízi Petra, Háfra Noémi, Kácsor Gréta és Márton Gréta is bekerült az Eb-re készülő válogatott keretébe. A 19 tagú névsor a holnapi rajt előtt három fővel csökken, a fiatalok jelenléte így is szembetűnő.

Golovin Vlagyimir, a 2018-as junior-vb-győztes csapat kapitánya, az MTK Budapest jelenlegi edzője türelmes a korábbi tanítványaival kapcsolatban. – Megküzdöttek a helyükért, maguknak köszönhetik a kerettagságot. Egyelőre nem meghatározó játékosok, mint például az oroszoknál az Eb-t sérülés miatt kihagyó zseni, a tavaly a világ legjobb kézilabdázójának választott Anna Vjahirjeva, de tudnak segíteni a csapatnak. Ebben egészen biztos vagyok – mondta lapunknak Golovin.

Az ukrán-magyar kettős állampolgárságú szakember kiemelte: a fia­taloknak, főleg a Ferencváros játékosai­nak (Háfra, Klujber, Márton, Pásztor) jót tett, hogy rendszeresen szerepelhetnek a Bajnokok Ligájában. Leszámítva a tavalyi vb-t, Klujber fejlődése a leginkább látványos. Előző klubjában, a Dunaújvárosban még szélső és átlövő poszton is próbálgatták, ma már letisztult a játéka, a BL-ben is képes meccsenként egy stabil gólátlagra. Faluvégi a BL-győztes Győrben bizonyított. Háfra játéka hullámzó, képes meccset eldönteni, mint két éve a franciaországi Eb-n, de még adós a kiegyensúlyozott teljesítménnyel. A húszéves Kácsor, a jelenlegi keret legfiatalabb tagja junior Eb-t nyert 2019-ben, múlt hét végén a Svédország elleni két felkészülési mérkőzésen mutatkozott be a felnőttválogatottban.

Golovin szerint az Európa-bajnokság „tétnélkülisége” felszabadítóan hathat a játékosokra. Mint ismert, a kézilabda-szövetség elnöksége nem fogalmazott meg hivatalos, számszerű elvárást a válogatottnak, így nem bénít az eredménykényszer. – A junior-világbajnok játékosoknak nincs más dolguk, mint tapasztalatot szerezni, a márciusi olimpiai selejtező előtt felesleges is hangsúlyozni ennek a jelentőségét. Az 1998–1999-es korosztály húzóemberei három év múlva, a 2024-es párizsi olimpián érhetnek be. A mostani Eb akár jól is elsülhet a mi szempontunkból, hiszen ki tudja, hogy a járvány miatt hány kulcsember hiány­zik majd az ellenfelektől, és milyen fizikális állapotban várják a csapatok az Eb-t. Ebből akár profitálhat is a magyar válogatott – összegzett Golovin Vlagyimir.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.