Túlszárnyalja legendás elődjét a lengyel síugró?

Kamil Stoch a Négysáncversenyen aratott harmadik győzelmével tovább erősítette helyét a síugrás történetének legnagyobbjai között. Esetében azonban mindig a honfitárs, Adam Małysz lesz az elsődleges mérce, aki megalapozta a modern lengyel sikereket.

2021. 01. 07. 11:15
null
Kristálygömbök tekintetében nem lesz egyszerű Stochnak (jobbra) befognia Malyszt Fotó: Marek Zielinski Forrás: Super Express
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kalandos indulás után Kamil Stoch pályafutása során harmadszor nyerte meg a síugrók legendás Négysáncversenyét. A legjobb hat között további három lengyel síugró végzett: a címvédő Dawid Kubacki harmadik, Piotr Żyła ötödik, míg Andrzej Stękała hatodik lett a rangos viadalon. A vezéralak egyértelműen a most is győztes Stoch, aki a mögöttünk hagyott évtized legstabilabb élversenyzője volt a sportágban.

Bár egy-egy nagy sikert korábban is feljegyezhetett, a lengyel síugrás modernkori sikertörténete Adam Małysz-sal kezdődött. Amikor Małysz 1996-ban első Világkupa-dobogóját szerezte az Egyesült Államokban, kilencéves pódiummentes sorozatot szakított meg a lengyel síugrásban. Aztán tett róla, hogy ez a hosszú, sikertelen széria soha többé ne ismétlődjön meg. Tizenöt év alatt szenzációs eredményeket ért el, és olyan népszerűséget szerzett a síugrásnak hazájában, ami biztosította a jövőt.

Az őrségváltás 2011 januárjában, éppen Lengyelországban jött el. A zakopanei versenyhétvége elején aratta Małysz pályafutása utolsó Világkupa-győzelmét, majd két nappal később Kamil Stoch megszerezte az elsőt. Azóta pedig a nagy elődhöz mérhető karriert futott be. Lássuk kettejük összevetését!

Négysáncverseny

Małysz volt a legrangosabb viadal első lengyel győztese, de itt már vitathatatlan Stoch előnye: három győzelméből a középsőt ráadásul úgy szerezte, hogy mind a négy állomást megnyerte, erre rajta kívül csak Sven Hannawald és Kobajasi Rioju volt képes a hatvankilenc kiírás alatt. Stoch előtt már csak Janne Ahonen és Jens Weißflog áll. A négyszeres Négysánc-győztes Weißflog fontosabb szereplő történetünkben, mint gondolnánk: a német ugró volt Małysz példaképe. A mostani lengyel síugró generációnak már nem kellett külföldi idol után néznie.

Kamil Stoch repül a harmadik Négysáncgyőzelem felé
Fotó: Lukas Barth-Tuttas / EPA

Olimpia

Az egyetlen komoly győzelem, amely Małysz karrierjéből elmaradt, az az olimpiai aranyérem. Távolról sem állítható, hogy leszerepelt volna az ötkarikás játékokon, három ezüstérmet is szerzett, mindháromszor a svájci Simon Ammann mögött. Stoch viszont 2014-ben, Szocsiban megnyerte mindkét egyéni versenyt, majd nagysáncos címét megvédte Pjongcsangban is. Stoch úgy számol, hogy 2022-ben, Pekingben is versenyez még, márpedig három egymást követő olimpián még soha, egyetlen síugró sem nyert aranyérmet.

Világbajnokság

Małysz négy egyéni aranyérmével csúcstartó az északi sí-vb-k történetében. 2003-ban, Val di Fiemmében normál- és nagysáncon is nyert. Tíz évvel később, ugyanazon az olaszországi helyszínen szerezte eddigi egyetlen egyéni aranyérmét Stoch is, ez volt az igazi áttörés a pályafutásában. Még egy esetleges idei, oberstdorfi duplázással is a nagy előd mögött maradna Stoch, aki viszont 2017-ben olyat ért el, amire Małysznak esélye sem lehetett: csapatban lett világbajnok. A történelmi lengyel sikerhez ugyan Małysz fektette le az alapokat, de neki jutott csapatérem világversenyről.

Összetett világkupa

Ebben a kategóriában is Małyszé az abszolút rekord, négy elsőséggel, Nykänennel holtversenyben. Emellett Małysz az egyetlen férfi síugró, aki három egymást követő szezonban is megnyerte a kristálygömböt. Stoch eddig összesen kettőnél jár, és egyelőre az idei sorozatban is 260 pont a lemaradása a norvég Halvor Egner Granerud mögött.

Kristálygömbök tekintetében nem lesz egyszerű Stochnak (jobbra) befognia Małyszt
Fotó: Marek Zielinski / Super Express

Világkupaversenyek

Małysz harminckilenc sikerrel fejezte be pályafutását, ezzel harmadik az örökranglistán Gregor Schlierenzauer (53) és Matti Nykänen (46) mögött. Igaz, valószínűleg nem sokáig: Kamil Stoch Bischofshofenben a harmincnyolcadik elsőségét szerezte. Jó formáját látva akár már a hétvégén, Titisee-Neustadtban megelőzheti a nagy elődöt. Mivel a fenti négy kategóriából 2-2 az állás a két lengyel klasszis között, ezzel Stoch átveheti az összetett vezetést is.

Persze kettejük összevetését nem feltétlenül kell ennyire kicentizve komolyan venni, hiszen Małysz nem verseng Stochhal. A ma már a lengyel síugró szövetségben dolgozó legenda inkább örül minden egyes sikernek, amit utódai elérnek. Az ő helyét amúgy sem veszélyezteti semmi a lengyel síugrás történetének meghatározó alakjai között. Szülővárosa, Wisła Világkupa-versenyeken is használt létesítménye már az Adam Małysz-sánc nevet viseli. De az sem lenne meglepő, ha néhány év múlva, Stoch szülővárosában, Zakopanéban is új nevet kapna a síugrósánc.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.