időjárás 11°C Aurél 2023. október 5.
logo

Példa nélküli program az úszósport történetében

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport
2021.01.08. 11:08
Példa nélküli program az úszósport történetében

Az Úszó nemzet programjának tesztüzeme már februárban elindulhat – derült ki a Nemzeti Sport interjújából, melyet a szövetség elnökével, Wladár Sándorral készítettek.

Wladár Sándor az úszószövetség elnökeként beadta a valaha látott legjobban kidolgozott programot, amely négyzetméterre meghatározza a vízfelületet, a szükséges oktatók, öltözők vagy éppen a gyerekeket szállító buszok számát az egész országra lebontva – ezért hatalmas elismerést kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől. Az olimpiai bajnok Wladár elmondta: az, hogy a kormányfő név szerint említette a Nemzeti Sportban megjelent év végi értékelőjében, bizonyítja, hogy az Úszó nemzet program hatalmas felelősség.

– Ezt a programot negyvenöt ember állította össze, hat hónapos, kemény munkával – a különböző szakterületek, úgymint tervezés, logisztika, oktatáspolitika, úszásoktatás legkiválóbb szakértői alkották a csapatot. Ezek a lendületes, tenni akaró, a jövőbe beruházni kívánó emberek olyan kétszázkilencven oldalas dokumentumot tettek le az asztalra, amely példa nélküli az úszósport történetében.

Az úszószövetség elnöke kiemelte, négy alappillér teljesítésére van szükség, hogy az Úszó nemzet program sikeres legyen.

– Négy ilyen van, és ha eredményesek akarunk lenni, a négy pillérnek egyidejűleg kell megvalósulnia, bármelyik hiányzik vagy hibádzik, billeg a rendszer. Elsőként az optimális infrastrukturális hátteret említeném, vagyis azokat az uszodákat és tanmedencéket, amelyek alkalmasak az oktatásra. A második fontos szempont, hogy az úszásoktatást beillesszük a tanrendszerbe, erre az úgynevezett tömbösítés ad lehetőséget. A harmadik pillérünk a megfelelő oktatói bázis kialakítása, a negyedik maga a logisztika, hogy a gyerekek az óvodákból és az iskolákból eljussanak az uszodákba.

Kemény munka áll Wladár Sándor és csapata mögött
Fotó: Mirkó István

Magyarországon 2014 óta zajlik a tanuszodaprogram, ennek keretén belül már harminchat létesítmény épült fel, tizenkettő pedig még épül, vagy már letették az alapkövét. A program pontosan kijelöli, hol kell még uszodát építeni, és fontos kitétele, hogy húszperces utazással minden gyereknek elérhetővé váljék egy uszoda.

Wladár Sándor arról is beszélt, hogy az Úszó nemzet program tesztüzeme – ha a járvány nem szól közbe – február 1-jén fog elindulni négy helyszínen (Budapest XXII. kerületében, Móron, Tokajon és Debrecenben, valamint ezen települések vonzáskörzetében), nyolcvankét iskola és óvoda, háromezer-kétszáz kisgyermek bevonásával.

– A tesztprogram a tanév végéig tart, és a tapasztalatok levonása után indulhat az országos projekt élesben. Az időpont szintén a járvány függvénye, így vagy idén szeptembertől, vagy jövő februártól startolhat az Úszó nemzet program – összegezte az úszószövetség elnöke.

A teljes interjút a Nemzeti Sport honlapján olvashatják.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.