Orosz medve? Inkább kaukázusi oroszlán az új teniszsztár

Aszlan Karacev... Még a sokat látott teniszszakírók is vakarják a fejüket az orosz színekben versenyző teniszező bámulatos menetelése láttán. A 27 éves játékos a pályafutása során most először szerepel Grand Slam-torna főtábláján, s több rekordot átírva az elődöntőig menetelt, ahol Djokovics vagy Zverev lesz az ellenfele.

2021. 02. 16. 11:31
null
Russia's Aslan Karatsev celebrates his match point against Bulgaria's Grigor Dimitrov during their men's singles quarter-final match on day nine of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on February 16, 2021. (Photo by William WEST / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Fotó: William West Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak hogy a nevesebb ellenfeleket említsük, az argentin Diego Schwartzman (9. a világranglistán) és a kanadai Felix Auger Aliassimé (19.) után a korábbi ATP-világbajnok bolgár Grigor Dimitrov (21.) is behódolt az Australian Open (AO) meglepetésemberének, sőt már inkább új sztárjának, Aszlan Karacevnek.

Az orosz játékos eddig lényegében ismeretlen volt a sportág körforgásában. Nem véletlenül. Már 27 éves, tehát nem egy üstökös tehetség.

Csupán 114. a világranglistán, ami ráadásul egyben az eddigi legjobb helyezése.

A névjegyéből kiderül még, hogy korábban kilencszer próbálkozott a selejtezőből feljutni valamelyik Grand Slam-torna főtáblájára, de valamennyi próbálkozása kudarcba fulladt.

Ki is tehát Aslan Karacev?

Vlagyikavkazban, Észak-Oszétia fővárosában, a Kaukázus lábánál született. Ez lehet a magyarázat törökös hangzású keresztnevére (az Aszlan egyébként törökül oroszlánt jelent, miként azt az ezzel a címmel készült filmből is tudhatjuk). Karacev vérében azonban valószínűleg nem török vér csörgedez, hiszen szülei – mikor ő hároméves volt –, kivándoroltak Izraelbe. Aztán visszatértek, amikor Aszlan 14 éves lett, igaz, nem Vlagyikavkazba, hanem Csehov szülővárosába, az Azovi-tenger partján fekvő Taganrogba.

Aslan Karacev 27 évesen robbant be a tenisz elitjébe
Fotó: William West / AFP

Talán éppen Aszlan fejlődése érdekében, aki ekkor már teniszezett. Szó se róla, nem volt korán érő típus. Húsz évesen, 2013-ban játszott először ATP-tornán, de rögtön az első fordulóban vereséget szenvedett a szintén orosz Juzsnyijtól. A következő évben aztán kezdte megrohamozni a GS-tornák főtábláját. Reménytelenül. Kilencszer bukott el a selejtezőben, legjobb eredményeként 2015-ben a US Openen, 2016-ban pedig a Roland Garroson a selejtező harmadik fordulójáig jutott. A kisebb viadalokon sem járt sokkal több szerencsével, ATP-tornán csupán egyetlen győzelmet aratott, 2015-ben Moszkvában sikerült visszavágnia Juzsnyijnak.

2017-től felhagyott a próbálkozással, s három évre lényegében kilépett a tenisz forgatagából.

Spanyolországban és Németországban képezte magát, s tavaly érezte magát késznek arra, hogy újra próbát tegyen. Akkor a Garroson a selejtező harmadik fordulójában ismét kizúgott. Ám valami megváltozott, amit azt is mutat, hogy ATP-tornán további két meccset tudott nyerni, Szentpétervárott Sandgren, Szófiában pedig Tore ellen. Az igazi áttörést persze az idei AO hozta el neki. Túlélte a kvalifikációt, s ennek köszönhetően előreugrott a 114. helyre a világranglistán.

A játékát látva érthetetlen, hogy miért nem ért célba hamarabb. Rendkívül jó alkatú, 185 centi magas, kiválóan adogat, tenyeressel és fonákkal is bivalyerősen püföli a labdát, Melbourne-ben annak sem mutatta a jelét, hogy az idegei ne lennének rendben.

Dimitrov ellen sem remegett meg a keze annak dacára, hogy az első szettet simán, 6:2-re elvesztette. Bár miként utóbb elárulta, azért izgult rendesen.

– Nehezen tudtam uralkodni az idegességemen. A második játszmában már jobban ment a játék, de a harmadiktól éreztem csak magam igazán jól – ismerte el a találkozó után.

Azt se hallgassuk el, hogy a bolgár játékos sérüléssel bajlódott, igaz, sportszerűen nem erre kente a vereségét, elismerte, hogy Karacev jobb volt nála.

– Egyszerűen hihetetlen, ami velem történik. Nem találok rá szavakat, tényleg hihetetlen, hogy a selejtezőből indulva ott vagyok az elődöntőben

tette hozzá Karacev.

Majd akkor csodálkozik el igazán, ha a torna után ránéz a bankszámlájára. Az eddigi szereplésével már legalább 662,000 amerikai dollárt keresett, többet, mint a pályafutása során eddig összesen (618,000)!

S persze az év többi Grand Slam-viadalán aligha kell már bajlódni a selejtezővel. Aszlan Karacev újabb példáját szolgáltatja annak, hogy a tehetség előbb-utóbb úgy is utat tör magának. Csak hinni kell benne, és ki kell várni a pillanatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.