Az exújpesti Enisz Bardi sejti, hogy mi a gond a Real Madridnál

A macedón Enisz Bardi a nagy csapatokra specializálódott. Az Újpestről megismert, több mint három éve a spanyol első osztályú Levante csapatában futballozó középpályás korábban rúgott gólokat a Barcelonának, az elmúlt hétvégén győztes gólpasszt adott a Real Madrid ellen. A 25 éves labdarúgó hallott az őt kereső csapatok, többek között az Arsenal érdeklődéséről, de nem szomorkodik, amiért maradt a La Ligában.

2021. 02. 01. 7:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Már befejeződött a személyi edzése? – kérdeztük a spanyol első osztályú Levante labdarúgóját, a macedón Enisz Bardit, a Real Madrid elleni győzelem másnapján, vasárnap este kilenc órakor.

– Igen, túl vagyok rajta. Tudunk beszélni, ne haragudjon, hogy megvárakoztattam, de tudja, nekem nagyon fontos, hogy a pihenő napokon is karban tartsam magam. Legalább négyszer végzek külön edzést egy személyi edzővel. És nem számít az sem, ha éppen vasárnapra esik az edzés napja.

– Több meccset is kihagyott sérülés miatt, ezért ragaszkodik a különórákhoz?

– Szó sincs róla, a járványhelyzet óta nagyon fontosnak tartom ezeket a foglalkozásokat. Mégis csak a egészség a legfontosabb. Sportolóként ezt a saját bőrömön is megtapasztalhattam.

– Sejtem, hogy milyen lehetett a pihenés. Biztos állandóan csöng a telefonja, amióta győztes gólpasszt adott a Real Madrid ellen.

– Nem vészes, én mindig azt mondom, – tudom, nem valami izgalmas, de tényleg így gondolom –, hogy nem én vagyok fontos, hanem a csapat. Örülök, hogy csereként beállva tudtam segíteni a Levanténak, hogy legyőzzük a Real Madridot.

A meccs összefoglalója ITT – 9.00-tól látható Bardi gólpassza.

– A Sergio Ramos és Dani Carvajal nélkül felálló Realt. Gondolom, nem volt hátrány volt, hogy ők ketten csak a lelátóról figyelték a meccset.

– Hát… mindketten kiváló labdarúgók, de a Real Madridnak hihetetlenül bő a kerete, minőségi játékosok várnak a lehetőségre. Most nekünk jött ki jobban a lépés. Nekem nem tisztem elemezni a Real játékát, keretét, de talán azt elmondhatom, hogy a sikeréhség mintha hiányozna a csapatukból. Több olyan – egyébként remek – futballista játszik Madridban, aki nem is olyan régen zsinórban három BL-t nyert a csapattal. Talán ők már nehezebben találnak új célt, motivációt. De ez legyen a Real Madrid baja.

– És mi a helyzet a Levanténál?

– A kilencedik helyen állunk, minden évben feljebb akarunk lépni a tabellán, én akkor lennék elégedett, ha az Európa-liga indulást érő helyen végeznénk. Engem ez motivál, nyilván a csapat sem bánkódna amiatt, ha ez megvalósulna. Ezen dolgozunk nap mint nap.

A horvát aranylabdás Luka Modriccsa is állta a versenyt
Fotó: Javier Barbancho / Reuters

– Sokak szerint már lefutott az idei spanyol bajnokság. Az Atlético tíz ponttal vezet a címvédő Real Madrid előtt. Eldőlt a bajnoki cím?

– Ugyan már, ilyet a La Ligában nem lehet kijelenteni, főleg nem januárban. Talán elfogult vagyok a spanyol bajnoksággal szemben, mert itt minden csapat szó szerint játssza a focit, de higgye el, elég nehéz itt meccseket nyerni. Éppen mi bizonyítottuk a hétvégén, hogy még a nagy csapatok sem mehetnek biztosra.

– A 10-es mezben játszik, ez annak a jele, hogy élvezi a bizalmat.

– Az elején az ötös számú mez volt az enyém, de aztán két hét alatt négy gólt rúgtam az edzőmeccseken. Szóltak, hogy szabad a tízes, ha akarom, lehet az enyém. Nem kellett kétszer mondaniuk.

– Tavaly nyáron sok csapattal, több között az Arsenallal is összehozták, de végül maradt a Levanténál. Nem bánta meg?

– Hallottam én is ezt, azt, de mivel nem tettek le elém szerződéstervezetet, és a klubom sem jelzett, hogy megállapodott volna valamelyik csapattal, ezért nem foglalkoztam a kérdéssel. Még mielőtt azt hinné, hogy csalódott vagyok, hadd mondjam el, hogy ez nem igaz. Szeretek itt futballozni. Persze idővel szívesen kipróbálnám magam egy másik futballkultúrában. Szerintem elég gyorsan tudok alkalmazkodni, ez az egyik erényem.

– Mondjon néhány szót a macedón válogatottról. Kijutottak az Európa-bajnokságra, ahol Hollandiával, Ausztriával és Ukrajnával kerültek egy csoportba. Alig várja már, hogy játszhasson?

– Pontosan, ahogy mondja. Büszke vagyok, mert tagja voltam az első macedón U21-es válogatottnak, amelyik Eb-n szerepelt, és ha a sors úgy akarja, akkor ott lehetek a felnőtt Európa-bajnokságon. Hihetetlen büszkeséggel tölt el a gondolat, hogy akár én is játszhatok Hollandia, Ausztria és Ukrajna ellen. A hollandok kiemelkednek a csoportunkból, de talán Ausztria vagy Ukrajna ellen lehet keresnivalónk.

– Követi még a magyar labdarúgást? Mikor látott legutóbb Újpest-meccset?

– Ebben a bajnokságban még nem, de épp tegnap néztem meg az interneten, hogy két pont választja el a csapatot a kieséstől. Ez egészen elkeserítő. Néha szoktam beszélni Kire Risztevszkivel, aki a válogatottban is csapattársam, ő korábban a Vasasban, 2018 óta Újpesten játszik. Nem tudom, ő sem tudja, mi lehet a baj. Ki most az edző?

– Michael Oenning.

– Róla mit lehet tudni?

– A Vasasnál dolgozott, aztán a Bundesliga II-es Magdeburghoz ment, majd a görög Arisz Szalonikin keresztül vezetett az útja Újpestre.

– Remélem, vele sikeres lesz a csapat. Láttam az interneten, hogy szerdán lesz a derbi a Ferencváros ellen. Drukkolok a srácoknak, és átérzem a szurkolók helyzetét. Tudom, hogy nekik ez milyen fontos meccs, szóval, tényleg jó lenne, akár már a derbin, ha végre elindulna felfelé az Újpest. Sosem felejtem el, hogy milyen sokat kaptam az Újpesttől, és milyen jó embereket ismertem meg a klubnál. Ők ennél többet érdemelnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.