Fucsovics nem tudott történelmet írni Rubljov ellen Rotterdamban

Pályafutása harmadik ATP-döntőjében Fucsovics Márton a világranglista nyolcadik helyezettje, az orosz Andrej Rubljov ellen játszott. A rotterdami finálét az orosz nyerte 7:6, 6:4-re.

Magyar Nemzet
2021. 03. 07. 17:32
FUCSOVICS
A tavalyi emlékekből tud töltekezni Fotó: Peter Dejong Forrás: MTI_AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rotterdami tornán legutóbb 2001-ben fordult elő, hogy selejtezőből indult játékos nyerje a versenyt. Akkor a francia Nicolas Escudé menetelt a selejtezőből a döntőig, ahol a későbbi Grand Slam-legenda, Roger Federert verte döntő szett rövidítésben.

a rotterdami döntőig háromszor találkozott Rubljovval: a 2016-os barcelonai challengertornán és 2017-ben a budapesti Davis-kupa-párharc során a magyar játékos győzött, tavaly a Roland Garros nyolcaddöntőjében az orosz bizonyult jobbnak.

A magyar játékos pályafutása harmadik ATP-torna döntőjére készült, 2018-ban megnyerte a genfi versenyt, egy évre rá viszont kikapott Szófiában. A harmadik fináléja előtt kijelentette, hogy ha már ott van a siker kapujában, élete első ATP 500-as versenyének döntőjében, akkor szeretne szintet lépni.

Fucsovics bámulatosan kezdett, zsinórban három ponttal rögtön bréklabdához jutott, de a 19 ATP 500-as versenyen elért győzelmi szériával a döntőbe masírozó orosz Andrej Rubljov kikeveredett a slamasztikából, és megmentette az adogató játékát. A 29 éves magyar játékosnak is voltak gondjai a saját szervajátékával, de valahogy megoldotta a feladatot. Remekül nyesett fonákkal, és ahogy a Tennis.com szakírója a meccs előtt megjegyezte, a tenyerese gyakran felnőtt az ellenfele szintjére.

Fucsovics Márton remekül küzdött az orosz Andrej Rubljov ellen a rotterdami keménypályás férfitenisztorna döntőjében az Ahoy Arénában
Fotó: Peter Dejong / MTI/AP

Ahogy belemelegedtek a felek a mérkőzésbe, úgy javult fel Rubljov adogató játéka, Fucsovics csak elvétve tudott pontot szerezni. A nyíregyházi versenyzőnek viszont meggyűlt a baja a szerváival. 4:4-ig ez a forgatókönyv érvényesült, utána Fucsovics érdemben jelen volt fogadóként, de nem tudott csodát tenni. 39 percnyi játék után a szettben maradásért adogatott a magyar játékos, és ezzel nem is volt problémája. 6:5-ös hátrányban szettlabdát kellett hárítania, végül rövidítésre mentette az első szettet. A tie breakben 3:3 után Rubljov volt erősebb, 62 perc alatt hozta az orosz az első szettet.

A második játszma rögtön Rubljov-brékkel indult, Fucsovicsnak 2:1-es hátrányban fogadóként 0-30-a volt, de nem tudott élni az eséllyel. Ez volt a legkomolyabb lehetősége a felzárkózásra, az orosz ugyanis magabiztosan hozta a szervajátékait. Rubljov zsinórban a negyedik ATP 500-as tornán diadalmaskodott, Fucsovics pályafutása harmadik torna döntőjét elveszítette 7:6, 6:4-re.

Andrej Rubljov marad a nyolcadik a holnap frissített legújabb világranglistán, a rotterdami torna előtt az 59. helyen álló Fucsovics Márton viszont biztosan előre lép a rangsorban.

ATP-500-as verseny, Rotterdam: Rubljov (orosz, 4.)–Fucsovics 7:6, 6:4.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.