Kázmér 2024. március 4.
logo

Kondás Elemér: A sárdobálás a buták és a tanácstalanok fegyvere

Pajor-Gyulai László
2021.03.11. 13:38
Kondás Elemér: A sárdobálás a buták és a tanácstalanok fegyvere

Kondás Elemérnek egy hónapja kellett felállnia a jelenleg a másodosztályban szereplő, és ott a tabella élén álló Debrecen kispadjáról. A vezetőedző, aki korábban két-két bajnoki címet és Magyar Kupát nyert a csapattal, nem távozott a klubtól, mert nem sikerült megegyeznie a szerződés felbontásáról, azt pedig sárdobálásnak tartja, hogy a vezetésből utólag a munkáját kritizálják.

Kondás Elemér akár a Debrecen ellen is meccselhet – adta hírül néhány napja az egyik futballszakportál. Ez valóban érdekes helyzet lenne, hiszen olyan edzőről van szó, akinek a nevét mindenki a DVSC-vel társítja, hiszen az előző évtized első felében két bajnoki aranyérmet és két Magyar Kupát is nyert a Loki kispadján. Ebben az idényben is ő irányította a csapatot 2020 júniusa óta, a feladata nyilvánvalóan az volt, hogy visszajuttassa a Debrecent az élvonalba.

Ez azonban már csupán múlt idő, mert nagy meglepetésre a klub február közepén menesztette őt a kispadról, ahova a helyére a Huszti Szabolcs, Toldi Gábor edzőpárost szerződtette. Azóta Kondás Elemérről nem lehetett hallani, egészen a kazincbarcikai lehetőségről érkezett hírig, ám annak a valóságtartalmát a Magyar Nemzetnek megcáfolta.

 

Kondás Elemérnek érthetetlen, hogy egyesek szerint rosszul készítette fel a csapatot Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

 

– Engem senki sem keresett Kazincbarcikáról, de ha megtenné, akkor is nemet kellene mondanom, mert engem még szerződés köt a Debrecenhez – mondta a megkeresésünkre. – A jelenlegi helyzetem az, hogy felmentettek a munkavégzés alól, és egyelőre nem sikerült megegyeznünk a szerződés felbontásának a feltételeiről. Így nem is vállalhatok máshol munkát.

– Nehéz megemészteni, hogy ebbe a helyzetbe került?

– Edző vagyok, ráadásul már nem is zöldfülű, tehát tudom, hogy a munka addig tart, amíg a klub vezetése jónak látja. Természetesen szomorú vagyok, hogy nem tudom befejezni azt, amit a nyáron elkezdtem a csapattal, de tudomásul veszem a döntést.

– Látta a menesztésének az előjeleit?

– Megtanultam olvasni a sorok között, éreztem, hogy történik majd valami. Abban viszont bíztam, hogy az arra illetékesek először velem és a megfelelő módon közlik majd, hogy mással képzelik el a jövőt. Ehhez képest hivatalosan én tudtam meg utoljára a döntést. Úgy érzem, tettem én már annyit ezért a klubért, hogy ennél nagyobb tiszteletet kapjak.

– Az ok a csapat nem megfelelő játéka volt, ám az egyik vezető a közelmúltban azt is nyilatkozta, hogy nem sikerült a téli felkészülés, gond van a játékosok erőnlétével.

– Hallottam ezt az indoklást, amire két kérdésem lenne: ki állapította ezt meg, és minek az alapján? Rendszeresen mértük a játékosokat GPS-szel és minden manapság már bevett módszerrel, az objektív adatok pedig azt mutatták, hogy mindenki megfelelő állapotban edzett, és játszotta a mérkőzéseket. Nem elegáns ilyeneket nyilatkozni, visszamutogatni és mást hibáztatni, ezt tőlem se várja senki, nem megyek bele a sárdobálásba. Az a buta és tanácstalan emberek fegyvere. Azt tudom csak mondani, hogy nézzék meg az eredményeimet, és csinálják utánam, ezt őszintén kívánom.

– Hogyan tervezi a jövőjét?

– Egyelőre várnom kell, utána pedig természetesen szeretnék majd minél hamarabb dolgozni valahol. Nem szeretem a tétlenséget.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.