időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Magyar dráma Kazanyban, csapatunknak elúszott az olimpia

Magyar Nemzet
2021.03.22. 13:49
Magyar dráma Kazanyban, csapatunknak elúszott az olimpia

Nem sikerült negyeddöntőbe jutnia a magyar férfipárbajtőr-csapatnak a kazanyi világkupán, ezzel eldőlt, hogy lemarad a tokiói olimpiáról.

A Siklósi Gergely, Rédli András, Andrásfi Tibor, Berta Dániel összeállítású válogatottunk a 16 közé kerülésért 36-28-ra legyőzte az üzbégeket, majd a negyeddöntőért ráadástussal 29-28-ra kikapott a kínaiaktól. A kínaiak ellen a regnáló egyéni világbajnok, világranglista-vezető Siklósi – aki vasárnap az egyéni versenyben ezüstérmes lett –, Rédli és Andrásfi vívott. Az utolsó asszó előtt együttesünk 25-23-ra vezetett, de a rutinos, 37 éves Rédli nem tudta megőrizni az előnyünket. A végjátékban 28-28-as állásnál lejárt a vívóidő, egyperces hosszabbítás következett. Ebben Rédli volt a kedvezményezett, és már majdnem le is telt az egy perc tus nélkül – ha így marad, mi nyerünk –, amikor ellenfele három másodperccel a vége előtt jó ütemben és pontosan szúrt.

Siklósi három asszója: 3-1, 4-5, 4-2, a mérlege: +3

Andrásfi három asszója: 0-3, 6-3, 4-2, a mérlege: +2

Rédli három asszója: 2-3, 2-4, 3-6, a mérlege: -6

Rédli Andrásnak nem lesz könnyű megemészteni a történteket
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A közvetlen ellenfeleink közül az ukránok és az oroszok is a legjobb nyolc közé jutottak, így utóbbiak is – akik eddig mögöttünk voltak a kvalifikációs rangsorban – biztosan megelőzik a mieinket. Rédliék reálisan csak akkor szerezhettek volna kvótát, ha az oroszokat maguk mögött tartják, és közben az ukránok megőrzik pozíciójukat, azaz maradnak a négy között. Sajnos tovább már nem kell számolgatnunk, a magyar csapat a folytatásban Kazanyban csak a 9–16. helyért vívhatott még hétfőn, és a 14. helyen zárt. Egyéniben mindenesetre Siklósi Gergely biztosan indulhat majd a tokiói játékokon, a világranglistáról ő kijutott Tokióba.

Csapatunk a 2016-os riói olimpián bronzérmes volt, akkor Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András és Somfai Péter alkotta az együttest.

A kazanyi női versenyben a Szász-Kovács Emese, Kun Anna, Muhari Eszter, Büki Lili összeállítású együttesünk két győzelemmel a negyeddöntőbe jutott. A mieink az indiaiakat 45-27-re, az amerikaiakat 45-37-re verték. Csapatunk a kazanyi világkupára már úgy érkezett, hogy semmiképpen sem juthat ki az olimpiára. Egy versenyzőnk április végén Madridban az európai pótkvalifikációs versenyen szerezhet kvótát, de ahhoz meg kell nyerni a viadalt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.