Már a versenyek után is megtalálja a helyes utat

A koronavírus-járvány miatt nehézkesen, de elkezdődött az országúti kerékpározás szezonja. Az első idei World Tour-viadalon, az Egyesült Arab Emírségek körversenyén mutatkozott be új csapatában hazánk jelenleg legmagasabbra taksált versenyzője, a 22 éves Valter Attila, aki debütálása alkalmával azonnal a Groupama–FDJ legjobbja lett az UAE Touron.

2021. 03. 02. 7:00
Valter Attila: Giro
Forrás: Facebook/Attila Valter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kellett néhány nap, amíg belerázódott az új idénybe. Rögtön az UAE Tour első szakaszán kifogott rajta az oldalszél, emiatt az első hegyi etapon az összetettben jobb helyzetben lévő, ám – mint kiderült – gyengébb csapattársát kellett segítenie az egyhetes viadalon.

– A hatodik napon nagyon jó erőben éreztem magam, bár egyértelműen tudtuk, hogy nem a szökésünkből kerül ki az aznapi győztes. Előtte, a második hegyi szakaszon jól éreztem magam, de igazából a verseny elején sem annyira az erővel volt baj, inkább a mezőnybe való visszaszokás vett igénybe néhány napot, amíg ráéreztem a megfelelő helyezkedésre. Nagyon intenzív napok voltak a hosszú kihagyás és a sok Covid-teszt után, de napról napra jobban élveztem a versenyt.

Valter a Groupama–FDJ legjobbjaként 39. helyen zárt a versenyt teljesítő 125 kerékpáros között. Bár az ország adottságaiból fakadóan a szintrajz nem lehetett igazán kedvező számára, jó első felmérőnek tartja a viadalt.

– Nehéz ebből a hétből komolyabb következtetéseket leszűrni, mert nem volt sok olyan szakasz, ahol meg tudtam volna mutatni, mit is tudok. A hozzáállásommal, a beilleszkedésemmel elégedettek a csapatnál. Az érzés kölcsönös, én is nagyon örülök annak, amilyen profin, de mégis lazán kezelik a dolgokat. A hét elején elkövettem egy-két amatőr hibát, nem tudtam például, hogy hol találkozunk a verseny után, de tudták, hogy nem szándékosan rontottam el ezt-azt. Erre pont jó volt az UAE Tour, hogy ezeket a felesleges köröket az év elején letudjam.

Valter tavaly a Giro d’Italia első magyar indulója lett, és a tervek szerint idén új csapata színeiben is elindulhat az olasz háromhetes körversenyen, ahol Thibaut Pinot segítője lehet. Az olimpián viszont Magyarországot képviselhetné. Mivel a kvótákat még a koronavírus-járvány kirobbanása előtt, 2019 végén határozták meg, mindössze egy kerékpárost indíthatunk a tokiói mezőny­versenyben, pedig a nemzetek rangsorában ma elfoglalt helyezés alapján már két hely jutna Magyarországnak.

– Nagy célom, hogy indulhassak az olimpián, ha pedig már ott vagyok, akkor szeretnék tisztességesen helytállni. Ilyen fiatalon, ebben a sűrű mezőnyben reálisan nézve nem lehet nagyon kiemelkedő eredményt megcélozni, de igyekszem olyan akcióban benne lenni akár a Girón, akár az olimpián, amelyik figyelemre méltó lehet. De nem csak egy-egy versenyt nézek ki magamnak, főleg ebben a kérdőjelekkel teli évben, inkább az a cél, hogy folyamatosan fejlődjek, és haladjak tovább a megkezdett úton.

Valter Attila számára a legközelebbi állomás a katalán körverseny lesz, március 22. és 28. között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.