Kicsik is tudtak nagyok lenni a világbajnoki selejtezőkön

Szombaton megkezdődött a világbajnoki selejtezők második fordulója. Ezen a játéknapon is születtek meglepetések. Az élre Luxemburg válogatottja kívánkozik, amely Írországban tudott nyerni 1-0-ra, de nem sokkal marad le tőle Málta sem, amely Szlovákiában szerzett pontot úgy, hogy már 2-0-ra vezetett. Ugyanekkora hátrányból álltak fel a szerbek is Belgrádban a portugálok ellen, Hollandiában pedig a narancsmezesek ötezer néző előtt fogadhatták Lettországot.

Magyar Nemzet
2021. 03. 27. 23:22
World Cup Qualifiers Europe - Group H - Slovakia v Malta
Soccer Football - World Cup Qualifiers Europe - Group H - Slovakia v Malta - City Arena Trnava, Trnava, Slovakia - March 27, 2021 Slovakia's Milan Skriniar in action with Malta's Alexander Satariano REUTERS/Radovan Stoklasa - UP1EH3R1JJ90T Fotó: REUTERS/Radovan Stoklasa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyot harcoltak a szerbek az A csoportban a portugálok ellen Belgrádban. A vendégek a liverpooli Diogo Jota közeli fejesével vezetést szereztek a 11. percben, majd a szünetig Jota fejelt még egy gólt, a portugálok két nagy helyzetből két gólt szereztek. A második félidő elején azonban egy újabb fejes góllal Alekszandar Mitrovics szépített, majd egy látványos kontra végén Filip Kosztics a hatvanadik percben egyenlített. A portugálok szövetségi kapitánya, Fernando Santos így nem tudta győzelemmel ünnepelni edzői pályafutása ezredik mérkőzését. Pedig közel állt hozzá: közvetlenül a lefújás előtt a holland játékvezető, Danni Makkelie nem ítélt gólt lövése után, pedig úgy tűnt, a labda teljes terjedelmében áthaladt a gólvonalon (a vb-selejtezőkön nem segíti videotechnika a játékvezetőket). Az A csoport másik mérkőzésén hatalmas meglepetésre Luxemburg a Dinamo Kijevben légióskodó Gerson Rodrigues góljával 1-0-ra nyert Írországban.

Akárcsak Lettországban, Gibraltár ellen is az MTK játékosa, Milan Mijatovics védte a montenegrói válogatott kapuját a G csoport második napján. A hazaiak első találatára a miniállam csapata tizenegyesből még válaszolt, de a szünetben már ismét Montenegró vezetett, amely a második félidőben szerzett újabb két góljának köszönhetően 4-1-es győzelmet aratott. A holland válogatott a törököktől elszenvedett 4-2-es vereség után Lettország legjobbjait fogadta Amszterdamban, az Ajax stadionjában, mégpedig ötezer néző előtt! A találkozóra – a kormánnyal egyeztetve – kísérleti jelleggel engedtek be szurkolókat, és azt próbálták modellezni a koronavírus-járvány szemszögéből, hogy hány kontakthelyzet adódik egy ilyen eseményen.

 

Hollandiában már szurkolók is lehettek a stadionban, igaz, csak ötezren
Fotó: ANP/AFP/Maurice van Steen

 

A hollandok nagy fölényben futballoztak az első félidőben, a 32. percben teljesen megérdemelten szerezték meg a vezetést: a Feyenoord 29 éves szélsője, Steven Berghuis szépen csavart a kapu jobb oldalába. A hasonlóan egyoldalú második játékrész közepén Luuk de Jong duplázta meg a hazaiak előnyét Memphis Depay szöglete után.

 

A hollandok meccsével egy időben a norvégok Törökországgal csaptak össze Málagán. Ezen a találkozón Burak Yilmazék bebizonyították, hogy nem a véletlen műve volt a Hollandia felett aratott sikerük, ugyanis a két gólt szerző Ozan Tufan vezérletével 3-0-ra nyertek „vendéglátójuk” ellen, akiknél a 83. percig volt a pályán, Tokmac Nguent, a Ferencváros légiósát azonban nem nevezték a mérkőzésre.

A H csoportban Oroszország 2-1-re nyert Artyom Dzjuba duplájának köszönhetően a Ferencváros légiósával, Miha Blažičcsal felálló Szlovénia ellen Szocsiban, így hat ponttal kezdett a selejtezősorozatban. A második találat az orosz válogatott történetének ötszázadik gólja volt az Európa- és világbajnoki selejtezősorozatokban. Oroszország három nap múlva Szlovákia vendégeként igyekszik majd megőrizni százszázalékos mérlegét, míg Blažičék Ciprusra látogatnak.

A hét közben Horvátország 1-0-ra kikapott Szlovéniában, most ugyanennyire nyert otthon Ciprus ellen, ez volt Luka Modrić 135. meccse a válogatottban. A vendégek szinte semmi veszélyt nem jelentettek a horvátok kapujára, akik több ígéretes helyzetet is kialakítottak, de Mario Pašalić jóvoltából csak egyet váltottak gólra.

 

És még mindig a H csoport: Luxemburg írországi győzelme mellett itt született a nap másik hatalmas meglepetése. Málta Nagyszombatban a huszadik percben már 2-0-ra vezetett Szlovákia ellen! Előbb Luke Gambin bombázott a hazai kapuba, majd nem sokkal később egy gyors kontratámadást követően Alexander Satariano fejesével már két gólra nőtt a vendégek előnye. A szlovákok a második félidő elején két pontrúgásból gyorsan kiharcolták az egyenlítést, először egy szabadrúgást követően David Strelec, majd egy szöglet után Milan Škriniar talált fejjel a kapuba, újabb gólt viszont nem tudtak szerezni, így maradt a döntetlen. Szlovákia Cipruson is csak egy pontot tudott szerezni, nem mondhatni, hogy jól kezdte a selejtezőket.

Az E csoportban Csehország az előző fordulóban a Walest legyőző Belgiumot fogadta Prágában. A két, remek formában lévő csapat színvonalas és szoros mérkőzést vívott egymással, és a gól nélküli első játékrészt követően a csehek szerezték meg a vezetést. Egy a saját kapujuktól felépített támadásnál Lukaš Provod távoli, lapos lökete kötött ki a belga kapuban. Tíz perccel később Belgium válaszolt: remek labdát adott Romelu Lukakunak, akinek a lövése aztán Tomás Václik lábáról pattant a hálóba.

 

Világbajnoki selejtezők, második forduló, szombati mérkőzések

A csoport

Írország–Luxemburg 0-1

Szerbia–Portugália 2-2

E csoport

Fehéroroszország–Észtország 4-2

Csehország–Belgium 1-1

G csoport

Montenegró–Gibraltár 4-1

Norvégia–Törökország 0-3

Hollandia–Lettország 2-0

H csoport

Oroszország–Szlovénia 2-1

Horvátország–Ciprus 1-0

Szlovákia–Málta 2-2

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.