Fura visszavágó: se Klæbo, se Bolsunov

A visszavágó. Így harangozták be a sífutó-világkupa utolsó hétvégéjének versenyét (helyesebben versenyeit). A norvég Johannes Høsflot Klæbo és az orosz Alekszandr Bolsunov újra összecsapott, ám a svájci Engadinban még a dobogóra sem fértek föl, a norvég Simen Hegstad Krueger győzött.

Magyar Nemzet
2021. 03. 14. 13:37
Germany Nordic Worlds Ski Men Mass Start
Emlék a világbajnoki befutóról. Johannes Hösflot Klaebo (balra), Alexandr Bolsunov és a háttérben a nevető harmadik, Emil Iversen Fotó: Federico Modica Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héttel ezelőtt emlékezetes módon Klæbo és Bolsunov nagy csatáját hozta a klasszikus stílusú ötven kilométer a világbajnokságon. A célegyenesben előbbi lehajrázta utóbbit – s a botja eltörése miatt még Iversen is az orosz elé került –, de aztán Klæbót kizárták, így Iversen lett a világbajnok, Bolsunov pedig a harmadik.

Az eset hatalmas vitát, sőt indulatokat gerjesztett, a norvég szövetség fellebbezett, de aztán Klæbo kérésére visszavonta a beadványt. Az elvesztett vb-arany miatt megviselt norvég kiválóság arra jutott, inkább a versenyzésre összpontosít. Sportszerűségből jeles.

Engadinban szombaton először klasszikus stílusú, tömegrajtos 15 kilométeres versenyt rendeztek, amelyet Bolsunov nyert meg, Klæbo lett a második 18,4 másodperces hátránnyal. Ezek után a vasárnapi üldözéses, szabadstílusú ötven kilométer még inkább kettejük csatáját ígérte.

Nem így történt, helyesebben nem egészen így történt. Két-három kilométerrel a vége előtt egy egyenletes, hosszú kaptatón két norvég, a szám 2019-es világbajnoka, Hans Christer Holund, a harminc kilométeres síatlon olimpia bajnoka, Simen Hegstad Krueger, valamint a svéd Jens Burman ellépett a többiektől; Bolsunov, majd Klæbo követte őket.

Az előny azonban nem csökkent, a győzelem az éllovas trió között dőlt el, Krueger bírta a legjobban a hajrát. Klæbo ugyan megelőzte Bolsunovot, de csak negyedik lett, az orosz pedig végül hatodik.

Jövőre a pekingi olimpián szabadstílusban rendezik az ötven kilométert, a vasárnapi verseny jó felmérő volt erre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.