Nagy Lászlónak felemás érzései vannak az edzőváltás miatt

Már eldőlt, hogy a június 12–13-i férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntője után távozik a posztjáról az 53 esztendős Xavier Pascual, a Barcelona vezetőedzője, akinek a helyét a nála négy évvel fiatalabb Carlos Ortega veszi át. A két spanyol közül előbbi Nagy László „tanítómestere” és istápolója volt, utóbbi a barcelonai csapattársa, majd három évig Veszprémben az edzője is.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2021. 05. 31. 14:58
null
Nagy Lászlót bárki meggyőzheti a spanyolok elleni meccsen Fotó: Kovács Anikó Forrás: MKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Barcelonával kétszeres Bajnokok Ligája-győztes a Telekom Veszprém sportigazgatója a közelgő barcelonai őrségváltásról vegyes érzésekkel nyilatkozott.

– Xaviernak nagyon sok jót köszönhetek, leginkább azt, hogy magyar „vendégjátékosként” 2011-ben engem nevezett ki a Barcelona csapatkapitányának. Megnyertük a Bajnokok Ligáját, számomra ez volt pályafutásom második és egyben utolsó BL-győzelme. Egykori tanítómesterem, aki kapusból lett sikeres edző, Romániában a Dinamo București és a válogatott vezetőjeként folytatja a munkáját. A szakmai okokkal indokolt távozásáról viszont egyelőre csak annyit tudok, amennyit az újságolvasók – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Nagy László, aki a visszavonulása óta a veszprémiek sportigazgatója, emellett a Magyar Kézilabda-szövetség férfi szakágért felelős alelnöke.

A tizenkét évig Barcelonában légióskodó Nagy László 2012-ben tért haza Magyarországra, és lett az akkor még MVM Veszprém néven szereplő bajnokcsapat hangadó játékosa. Közvetítő szerepet játszott a Mocsai Lajost váltó Carlos Ortega szerződtetésében, majd abban is az új edző segítségére volt, hogy a magyar listavezető begyakorolja a spanyol klubokra jellemző játékstílust. Amikor pedig 2015-ben a veszprémi klub vezetősége a lengyel Wisła Płock elleni BL-csoportmérkőzést, a szégyenteljesnek minősített pontvesztést követően viharos gyorsasággal menesztette Ortegát, a játékosok közül Nagy László volt az első, és mint később kiderült, az egyetlen, aki a sajnálatának és az együttérzésének hangot adott. „A mai nap sportpályafutásom egyik legszomorúbb napja. Sok sikert Carlos, bármerre is visz a sors” – ezek a baráti mondatok jelentek meg 2015. szeptember 21-én Nagy László közösségi oldalán.

Ortega leváltása után jobbkeze és honfitársa, Xavier Sabaté lépett a helyébe, aki egy évig a magyar válogatott vezetőedzője is volt. Menesztett főnöke – akinek Sabaté a magyarországi munkáját köszönhette –, egy ideig még magyar földön maradt, aztán a japán válogatottat irányította, amely a vezetésével kijutott a világbajnokságra. Ortega mindössze egy évet töltött a dán KIF Kolding együttesénél, majd újra országot váltott, és a Bundesligában szereplő TSV Hannover-Burgdorf edzője lett. Onnan költözik most haza Spanyolországba.

– Örülök Carlos Ortega barátom barcelonai szerződtetésének, ami előrelépést és szakmai elismerést jelent neki. Hazatérését már korábban is fontolgatta, most viszont itt a nagy lehetőség előtte, hogy egykori csapata élére állva bizonyíthasson. Xavier Pascual távozása után a mérce magasan áll előtte. Feladatát csak nehezíti, hogy amikor júliusban átveszi az irányítást, a mostani BL négyes döntőjére esélyesként készülő Barcelonából több játékos már nem lesz ott a fedélzeten – jegyezte meg Nagy László.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.