Ronnie O'Sullivan is beszállt a csiga lassúságú Selby bírálatába

Rosszul kezdte a párharcot, 6-4-es hátrányban is volt, de aztán belelendült: Mark Selby 10-7-es vezetésről kezdi meg a második napot Shaun Murphy ellen a sznúker-világbajnokság fináléjában. A vb-győzelemhez 18 frame-et kell nyerni. Selbynek a háttérben nemcsak az ellenfelével, a bírálatokkal is meg kell küzdenie. Immár a hatszoros világbajnok Ronnie O'Sullivan is beszállt Selby kritizálásába, felvetve, hogy a sznúkerben is be kellene vezetni az időkontrollt.

N. M.
2021. 05. 03. 13:10
BetVictor Welsh Open Final
Ronnie O'Sullivan a gyors játékosok közé tartozik, neki jól jönne az időkontroll Fotó: Reuters Staff
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mark Selby hátrányból kezdte a sznúker-világbajnokság döntőjét. Egyfelől, a Stuart Bingham elleni elődöntőben többnyire szenvedett, végül csak 17-15-re kerekedett felül, miközben Shaun Murphy ellenállhatatlan hajrával magabiztosan 17-12-re verte Kyren Wilsont. Másfelől még jobban elvesztette a szurkolók szimpátiáját, amiért többször szándékosan felháborítóan lassan játszott, hogy kizökkentse Binghamet a ritmusából. A különböző fórumokon azóta is ezen csámcsognak, és hát, a szakértők sem állnak ki Selby mellett.

időkontrollt vezetne be

Ronnie O'Sullivan sem rejtette véka alá a véleményét.

– Nehéz kérdés – vágott bele a címvédő az Eurosport szakértőjeként. – Selby azt teszi, amiről úgy gondolja, hogy a győzelem érdekében tennie kell. Ebbe az is beletartozik, hogy ha úgy érzi, hogy az időt kellene húzni a mérkőzés megnyerése miatt, akkor ettől sem riad vissza.

O’Sullivan javaslattal is előállt, szerinte akárcsak a teniszben a szerválásnál, a sznúkerben is be kellene vezetni az időkorlátozást. Jegyezzük meg, ez neki nyilván kedvezne, hiszen O'Sullivan kiugróan gyorsan játszik. Abban azonban egyetérthetünk vele, hogy a nézők sem szeretik, amikor a játékosok percekig tépelődnek egy-egy megoldáson.

– Golfban külön értékelik a legnézhetőbb játékosokat, azt gondolom, ez követendő példa, talán szavazhatnának a nézők, s a kedvencek plusz pénzt kaphatnának – fejtegette tovább O'Sullivan. – Szóval valamiképpen ösztönözni kellene a játékosokat az élvezetesebb stílusra, lehet megoldás az óra, de lehet más is.

A hatszoros világbajnok a Selby-Murphy fináléról is karakteres véleményt fogalmazott meg.

– Ha Murphy megnyeri ezt a tornát, s majd itt ül közöttünk, arra fog gondolni, egy év szabadságra van szükségem, hogy ezt kiheverjem, mert Selby ezt fogja tenni vele! Biztosan nem fogja azt érezni, micsoda élvezetes mérkőzés volt, inkább az jár majd a fejében, ez szörnyű volt. És eltart egy ideig, amíg újra normálisnak érzi magát. Ilyen rosszul akarja. Jól fogunk szórakozni!

Ne feledjük, hogy bár Ronnie O'Sullivan tiszteli Mark Selbyt, nem nevezhetnénk puszipajtásának. A tavalyi elődöntőben is akadt afférjuk, amikor O'Sullivan úgy fordított, hogy kétszer is a vak szerencsére bízva magát durrantott bele a golyóba. Selby ezt a viselkedést utólag tiszteletlennek mondta.

Selby 4-6-től fordított 10-7-re

Shaun Murphy kezdte jobban a finálét, szokás szerint bámulatos hosszú lökésekkel hosszú brékeket épített, s vezetett 6-4-re. Aztán az esti folytatásban Murphy egyre jobban fáradni látszott, az egyik alkalommal csúnya luftot lökött:

A mérkőzés, ha nem is annyira, mint a Selby–Bingham elődöntő, meglehetősen lassan haladt. Kétszer is újra állították a golyókat, mert egyik játékos sem vállalkozott kockázatos megoldásra.

Az első alkalommal Selby erre érdekesen reagált...

A tegnapi utolsó, sorrendben 17. frame-ben is ez történt, amelyet végül ma hajnalba nyúlóan Selby nyert meg, s így 4-6-ról 10-7-re fordított, tehát ha nem is döntő, de jelentős előnyről várhatja a mai folytatást magyar idő szerint 14.00-tól.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.