A vírus ellenére sincs nagy veszélyben a magyar–portugál meccs

A nemzetközi sajtó szerint veszélyben forog a magyar válogatott június 15-re kiírt mérkőzése a portugálok ellen az Európa-bajnokságon, mert Cristiano Ronaldóéknak karanténba kell vonulniuk. Az ok az, hogy pénteken a spanyolok ellen játszottak, akik közül Sergio Busquets megfertőződött a koronavírussal. A spanyolok négy kereten kívüli játékost is riadóztattak, a portugál válogatottról pedig nem ad információt a szövetség. Az UEFA-nak vannak szabályai az ilyen esetekre.

Magyar Nemzet
2021. 06. 08. 7:15
CRISTIANO RONALDO
Oeiras, 2020. október 13. A Portugál Labdarúgó-szövetség által közreadott képen Cristiano Ronaldo, a portugál válogatott játékosa szobájának erkélyén, Oeirasban 2020. október 13-án, a válogatott edzése alatt. A szövetség bejelentette, hogy Cristiano Ronaldo megfertõzõdött az új koronavírussal, és bár tünetmentes, nem játszhat a Svédország elleni esti lisszaboni mérkõzésen a labdarúgó Nemzetek Ligájában. MTI/EPA/Portugál Labdarúgó-szövetség/Diogo Pinto Fotó: MTI/EPA/Portugál Labdarúgó-szövetség/Diogo Pinto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tényleg nagy veszélyben forog a magyar és a portugál válogatott jövő heti mérkőzése? A Magyar Nemzet is megírta, hogy Sergio Busquets pozitív koronavírustesztje nemcsak a spanyol, hanem a portugál válogatottat is érinti. A magyar csapat első csoportellenfele pénteken játszott a spanyolokkal, Busquets a mérkőzés után össze is ölelkezett Cristiano Ronaldóval, és lapértesülések szerint a luzitánoknak is karanténba kell vonulniuk.

Luis Enrique, Spanyolország szövetségi kapitánya mindenesetre felkészült arra az esetre, ha más is pozitív tesztet adna az elszigeteltségben. A spanyol szövetség közleményt adott ki, amely szerint a kapitány felhívott négy játékost, hogy utazzanak el az edzőtáborba, és a többiektől külön, velük nem érintkezve edzenek, mert ha a szükség úgy hozza, nekik is bevethetőnek kell lenniük. Ez a négy játékos Rodrigo Moreno (Leeds United), Pablo Fornals (West Ham United), Carlos Soler (Valencia CF) és Brais Méndez (RC Celta). Ők párhuzamos buborékban készülnek majd, vagyis nem csatlakoznak a már korábban kihirdetett kerethez, hanem tőlük elszigetelve tréningeznek, külön edzéseket végezve. Az edzéstervüket a szövetségi kapitány állítja össze. Az összes játékost mindennap tesztelik, és így hamarosan kiderül, Luis Enrique kire számíthat az Európa-bajnokságon.

 

az ősszel már átélt egy karantént, most arra vár, hogy lesz-e második is
Fotó: MTI/EPA/Portugál Labdarúgó-szövetség/Diogo Pinto

 

Ami pedig a számunkra legfontosabb: a portugáloknál a hétfői teszteken senki sem adott pozitív mintát az O Jogo nevű lap szerint. Ez azt jelentheti, hogy a felkészülés zavartalanul folytatódhat, és nincs veszélyben a magyar válogatott elleni mérkőzés sem. A portugál szövetség szerint sincs nagy baj, és bár a játékosok kissé aggódnak, dolgoznak tovább. Ugyanakkor nem árt felidézni, az UEFA milyen rendelkezéseket fogalmazott meg például arra az esetre, ha a keretből többen is elkapták, illetve elkapják a vírust.

Ha egy csapat játékosainak egy csoportja pozitív koronavírustesztet produkál, és emiatt önkéntes karanténba kell vonulniuk vagy el kell szigetelni őket, a mérkőzést lejátsszák, ha az együttes be tud vetni legalább 13 futballistát, akik közül legalább egynek kapusnak kell lennie. Ha egy csapat nem tudja pályára állítani a minimális mennyiséget, a találkozót a következő 48 órán belül új időpontban lejátszhatják, ha erre rendelkezésre állnak a lehetőségek. Az UEFA ezen túlmenően új helyszínre is szervezheti az összecsapást, ha ezt ítéli helyénvalónak. Ha a mérkőzést nem lehet átütemezni, az etikai és fegyelmi testület határoz az ügyben. Az a csapat, amely miatt nem lehet megrendezni egy mérkőzést, 3-0-s gólkülönbséggel elveszíti a találkozót.

Reméljük, csak az ördögöt festjük a falra, és a magyar szurkolók a Puskás Arénában láthatják a portugál válogatott sztárjait június 15-én. Mint ismeretes, az Európa-bajnoki címvédő a tervek szerint hamarosan a Margitszigeten üti fel a főhadiszállását, Cristiano Ronaldo luxusát pedig egyenesen egy kamion hozza el a magyar fővárosba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.