időjárás 11°C Aurél 2023. október 5.
logo

Rebrov négymillió eurót keres majd az új csapatánál

Magyar Nemzet
2021.06.01. 07:15
Rebrov négymillió eurót keres majd az új csapatánál

Tottenham? Fenerbahce? AEK Athén? El-Ain? Netán újra a Dinamo Kijev? Hetek óta találgatja a magyar és a nemzetközi sajtó, hol folytatja pályafutását a Ferencvárostól távozó Szergej Rebrov. Megbízható forrásból úgy értesültünk, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe, az el-Ainhoz vezet az ukrán tréner útja. De csak átmenetileg, szűk esztendőre, mert jövő nyáron ismét átveszi a Dinamo irányítását. Azért esett a választása az el-Ajnra, mert a kínálkozó lehetőségek közül ez a legjövedelmezőbb, Rebrov nem egészen egy év alatt négymillió eurót kereshet.

Immár egy hónapos szappanopera a magyar labdarúgásban, mi is lesz Szergej Rebrov sorsa. Az ukrán edző a bajnokság hajrájában többször azt ecsetelte, nem érti, a Ferencvárostól miért nem keresi senki. Az utolsó fordulóban, a Honvéd elleni találkozó után pedig ünneplés helyett így fakadt ki:

– Többször is a jövőmről kérdeztek az újságírók, amiről még én magam sem tudok semmit, hiszen a klubtól senki sem tárgyalt velem az elmúlt hónapban. Nem tudom, ennek mi az oka, de ez nem normális. Most hazamegyek Kijevbe. Semmit sem tudok a jövőmről.

Kubatov Gábor akkor higgadtan így reagált erre: – Le fogunk ülni vele beszélgetni, s mindenki kiteríti a szívét és a lelkét.

Aztán amikor kezdett elfajulni a helyzet, az FTC elnöke – legalábbis a maga részéről – azzal igyekezett pontot tenni az ügy végére, hogy május 19-én az Origónak adott interjúban elmondta, Rebrov már február 19-én felmondott.

Ettől a bejelentéstől az események felgyorsulását várhattuk, ám azóta sem történt hivatalos bejelentés, aminek persze megvan az oka.

Kubatov maga is úgy fogalmazott, Rebrov a menedzserén – a kárpátaljai születésű Varga Sándoron – keresztül közölte a döntését. Kérdéses, hogy egy ilyen közlésnek van-e jogi relevanciája. Egyfelől munkajogilag Rebrov még most is a Ferencváros alkalmazásában áll, s a szerződése 2022 nyaráig érvényes. Másfelől érthető, hogy Kubatov nem marasztalja az edzőt, ha már egyszer kinyilvánította a távozási szándékát.

Már írtunk róla, Rebrov – és a menedzsere – miért gondolta a télen, hogy érdemes hazatérni. A Dinamo Kijev akkor nem állt jól az ukrán bajnokságban, s arra lehetett számítani, hogy a csapat edzője, Mircea Lucescu 2021 nyarán távozik, mi több, a román tréner sejteni engedte, hogy nyugdíjba vonul. Igen, ám a tavasszal megtáltosodott a Dinamo, megnyerte a bajnokságot, erre föl Lucescu is úgy döntött, még ráhúz egy évet a szerződésére.

Szergej Rebrov jövő nyáron válthatja Mircea Lucescut (jobbra) a Dinamo Kijevnél
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A másik lehetőséget az ukrán válogatott jelenthette Rebrovnak. Sokan Andrij Sevcsenkót tartották az AC Milan edzőjelöltjének, csak hogy az olasz együttes végül befutott másodiknak a Serie A-ban, nyolc év után ismét a Bajnokok Ligájában szerepelhet, tehát Stefano Pioli marad, Sevcsenko tehát sem megy, Rebrov előtt pedig bezáródott a kapu.

A szorult helyzetben Rebrov visszatáncolt volna – de persze csak úgy, ha jobb feltételekkel hosszabbítanák meg a szerződését a Fradinál. Az FTC vezetősége azonban vonakodik/vonakodott eleget tenni ennek a kérésnek.

Ám addig a Ferencváros sem léphet, ameddig Rebrov nem dönt, hiszen – miként utaltunk rá – az ukrán edzőnek jogilag érvényes a megállapodása. Ráadásul Rebrov szerződésében állítólag benne van, hogy egymillió euró a kivásárlási ára. Ha a Fradi felbontaná a szerződést, nem csupán elesne ettől az összegtől, még végkielégítést is kellene fizetnie.

Ezért megy hetek óta a kötélhúzás a felek között, mintha arra menne ki a játék, ki bírja tovább.

A Ferencvárost jobban sürgeti az idő, hogy rendeződjön a kérdés, hiszen a csapat június elején megkezdi a felkészülést, július 6–7-én már a Bajnok Ligája selejtezőjében kell meccset vívnia.

Arra is megvan a magyarázat, Rebrov miért nem kapkod a bejelentéssel. Nos, azért, mert nem lesz sem a Tottenham, sem az AEK Athén, sem a Fenerbahce, sem egyetlen európai klub vezetőedzője sem. Nem, mert az Egyesült Arab Emírségekbe, az el-Ajnhoz, Dzsudzsák Balázs egykori klubjához tart.

Az emírségekben a pokoli nyár miatt a bajnokság csupán szeptember közepén kezdődik, így a felkészülés is csupán augusztusban, Rebrov tehát ráér a bejelentéssel.

Az el-Ajn persze szakmailag visszalépés, de csak úgy. Úgy értesültünk, Rebrov négymillió eurót kereshet az arab klubnál egy év, helyesebben csupán kilenc hónap alatt, hiszen május közepén pedig már véget ér az idény. Ez pedig olyan ajánlat, olyan összeg, amivel még a Milan is nehezen vetekedhetne…

Rebrov útja ráadásul már ki van kövezve – vissza, Kijevbe. Az el-Ajnnál ugyanis tényleg csak szűk esztendőre marad – jó pénzt keresni, s kicsit szusszanni –, 2022 nyarán aztán tényleg újra a Dinamo edzője lesz.

Tudomásunk szerint így áll a Rebrov-saga. Ez a legvalószínűbb forgatókönyv, de persze újabb fordulat sem kizárható.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.