Szoboszlai Dominik is tudja, elkerülhetetlen volt az áldozat

Sokként érte a magyar szurkolókat, hogy Szoboszlai Dominik kimarad a magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki keretéből, pedig a – jegyezzük meg, egyetértésben meghozott – döntés az előzmények ismeretében cseppet sem meglepő. Az RB Leipzig húszéves klasszisa december óta nem lépett pályára, makacs sérüléséből máig nem épült fel teljesen, a fizikai erőállapota messze van, attól, amit az Eb-szereplés megkövetelne, s ami a legfontosabb, nincs értelme, még szigorúbban fogalmazva, tilos kockáztatni az egészségét.

Novák Miklós (Saalfelden)
2021. 06. 02. 10:21
null
Szoboszlai Dominik magánya Saalfeldenben Fotó: Árvai Károly Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szomorú volt látni Szoboszlai Dominiket, ahogy kedd délután a pálya szélén papucsban álldogált egyik lábával olykor egy labdán támaszkodva, miközben a társak gyakoroltak. Akkor már nem csupán azt tudtuk, hogy kimarad az Európa-bajnoki keretből, hanem ismertük indoklását is, miért nem szerepelhet a húszéves klasszis a tornán.

Mi sem természetesebb, örömest hallgattuk volna meg személyesen is a játékos mondandóját, de erre az sem jogosított fel minket, hogy kiutaztunk a helyszínre – korunk kommunikációs játékszabályai olykor szigorúbbak, mint a mérkőzések sorsát eldöntő játékvezetői ítéletek. Szoboszlai az MLSZ honlapjának a következőket mondta:

– Ha azt mondom, sajnálom, az nem írja le azt a csalódottságot, amit érzek. Az elmúlt napokban az egészségügyi stábbal közösen mindent megtettünk annak érdekében, hogy a szűk keretnek is tagja lehessek. Ugyanakkor bármennyire is nehéz ezt megélni, ez volt az egyetlen felelősségteljes döntés. Jelenleg az a legfontosabb, hogy a csapat jól szerepeljen az Eb-n, én pedig mihamarabb teljesen felépüljek, és szeptemberben már biztosan számíthasson rám a szövetségi kapitány.

Tehát nem Marco Rossi nyomta le úgymond Szoboszlai torkán a döntést, maga a futballista is elismeri, nincs olyan állapotban, hogy pályára léphessen az Eb-n.

A nyilatkozat második fele is fontos, maga Szoboszlai is úgy kalkulál, szeptemberben már ott lehet a válogatottban. Ez legalább jó hír, különösen annak ismeretében, hogy már fél éve nem játszott tétmeccset. A menedzsere, Esterházy Mátyás cáfolta a német sajtóban napvilágot látott értesülést, miszerint kiújult volna a sérülése, így abban legalább bízhatunk, hogy a felépülése töretlen marad. Így is meglehetősen aggasztó, hogy immár fél évet ki kellett hagynia a kissé rejtélyes szeméremcsont-gyulladás miatt. A probléma persze nem decemberben jelentkezett. Szoboszlai már tavaly augusztusban, még a Salzburg labdarúgójaként, emiatt nem játszhatott például a Liverpool elleni felkészülési mérkőzésen. Olyan véleménnyel is találkoztunk már, hogy Szoboszlai évek óta együtt él ezzel a sérüléssel, helyesebben kellemetlen érzéssel; ami természetesen nem csak őt hátráltatja, gyakori a futballisták körében, évekre ez keserítette meg anno Szabics Imre életét is. Minden további következtetés inkább csak spekuláció, miszerint a felnőttek közé lépve a hirtelen megugrott meccsterhelés, valamint a felszedett izomtömeg súlyosbította az állapotát.

Helyezzük inkább a hangsúlyt arra, hogy a környezetében mindenki felismerte, egyszer s mindenkorra pontot kell tenni ennek a végére, mielőtt a baj krónikussá válna. még csupán húszesztendős. Legkevesebb tíz remek év áll előtte a labdarúgás nemzetközi élvonalában. A bizalom csalhatatlan jeleként német klubja a tavasszal annak dacára hosszabbította meg egy évvel a szerződését, hogy egyetlen meccsen sem léphetett pályára. Egy élménnyel – kétségtelenül ritkán kínálkozó élménnyel – szegényebb lesz, de hiba lett volna az Eb kedvéért minden egyebet kockára tenni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.