Zubkovék mezén politikai okból változtatni kell az Eb előtt

A Ferencváros támadója, Olekszander Zubkov sem viselheti az ukrán labdarúgó-válogatott korábban bemutatott Európa-bajnoki mezét, mivel azt a kontinentális szövetség (UEFA) csütörtöki döntése értelmében meg kell változtatni, mert politikai hangvételű szlogent hirdet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 10. 16:30
null
France's midfielder Eduardo Camavinga (L) vies with Ukraine's forward Oleksandr Zubkov during the International friendly football match between France and Ukraine, on October 7, 2020 in Saint-Denis, outside Paris. (Photo by FRANCK FIFE / AFP) Fotó: FRANCK FIFE / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az UEFA határozata szerint nem kell eltávolítani a mezről az Ukrajna határait ábrázoló rajzot, amelyen a Krím félsziget is az országhoz tartozik. Ezt azzal indokolta a szervezet, hogy az megfelel az ENSZ által elismert országhatároknak. A térkép azért okozott nemzetközi bonyodalmat, mert Oroszország 2014-ben annektálta a területet. A Fradit erősítő Olekszander Zubkov válogatottjának azonban így is változtatnia kell az eredeti mezén.

Az UEFA a mezen látható két szlogen egyikét kifogásolta. A szerelés hátulján lévő „dicsőséget Ukrajnának” szöveggel nincs gondja a szövetségnek, ugyanakkor a mez belsején szereplő „dicsőséget a hősöknek” szöveget problémásnak ítélte.

„A két szlogen sajátos kombinációja egyértelműen politikai természetű, történelmi és katonai jelentőségű” – olvasható az UEFA állásfoglalásában, ugyanis a két mondat katonai üdvözlés Ukrajnában.

Az ukránok vasárnap a hollandok vendégei lesznek Amszterdamban, majd sorrendben Ausztriával és Észak-Macedóniával találkoznak a csoportkörben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.