Modern dinamitok: a legnagyobb siker az Eb-arany óta

Dánia 2-1-re legyőzte Csehországot a labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében, és várja ellenfelét: Angliát vagy Ukrajnát.

Magyar Nemzet
2021. 07. 03. 19:58
Dánia öröme
(From L) Denmark's defender Jannik Vestergaard and Denmark's defender Joakim Maehle and Denmark's midfielder Thomas Delaney celebrate their team's third goal during the UEFA EURO 2020 quarter-final football match between the Czech Republic and Denmark at the Olympic Stadium in Baku on July 3, 2021. a (Photo by OZAN KOSE / POOL / AFP) Fotó: Europress/AFP/Ozen Kose
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2004 után másodszor vívott az Európa-bajnokságon az elődöntőbe jutásért Dánia és Csehország, de hamar eldőlt, hogy az idei meccs nem követi a tizenhét évvel ezelőtti összecsapás forgatókönyvét.

Akkor gól nélküli első félidő után 3-0-ra a csehek nyertek, most már az ötödik percben a dánok ünnepelhették a vezető találatot. Thomas Delaney szöglet után fejelt a cseh kapuba. A Dortmund középpályása már a hetedik dán játékos volt ezen az Európa-bajnokságon, aki gólt szerzett, ezzel Dánia csúcstartó ebben a tekintetben. Más szempontból is rekordot jelentett a találat: a 24. fejesgól volt az Eb-n, amennyi még egyetlen korábbi tornán sem született.

Az első gól pillanata Fotó: Europress/AFP/Ozen Kose

A csehek a gyorsan bekapott gól után igyekezték irányítani a mérkőzést, ki is alakítottak néhány helyzetet, de a kedvükre kontrázó dánok játszottak veszélyesebben. Joakim Mæhle káprázatos, külsős beadása után pedig Kasper Dolberg meg is duplázta a dán előnyt.

A második félidő is gyors góllal kezdődött, ám ezúttal Csehország volt eredményes: Patrick Schick pörgetett Kasper Schmeichel kapujába. A Leverkusen csatárának ez volt az ötödik gólja az Eb-n, ezzel utolérte a rangsort eddig egyedül vezető Cristiano Ronaldót, ahogy Milan Barošt is a cseh Eb-örökgóllövőlista élén.

Egy óra után beállt Yussuf Poulsen, aki új lendületet hozott a dánok játékába, de lövéseit védte Tomáš Vaclík, ahogy Mæhle próbálkozását is.

A csehek nem voltak szerencsések: Ondřej Čelůstkát sérülés miatt elveszítették, Tomáš Souček és Jan Bořil pedig egyaránt kényszerű turbánnal fejezte be a mérkőzést. Az pedig némileg érthetetlen, hogy a torna hat cseh góljából ötöt vállaló Schicket miért cserélte le hátrányban Jaroslav Šilhavý szövetségi kapitány.

A hatperces hosszabbításban próbálkoztak a csehek, de ekkor már nem kellett védenie Schmeichelnek. A dán dinamitok 1992 óta először jutottak Eb-elődöntőbe – akkor meg is szerezték az aranyérmet…

Dánia ellenfele Anglia vagy Ukrajna lesz a fináléba jutásért.

Európa-bajnokság, negyeddöntő

Csehország–Dánia 1-2 (0-2)

Gólszerzők: Schick (49.), illetve Delaney (5.), Dolberg (42.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.