Ismét újratervezés: Kopasz Bálint kiszállt a négyesből

A Magyar Kajak-kenu Szövetség hivatalos csapatbemutatóján ugyan ez nem került szóba, de Demeter Irén, a világbajnok kajakos edzője, egyben édesanyja megerősítette: Kopasz Bálint az eredeti tervekkel szemben mégsem indul négyesben az olimpián, csak a K–1 1000 méteres számra összpontosít. Ismét újratervezésre van tehát szükség a nehezen összeálló férfi kajakos szakágban.

N. M.
2021. 07. 05. 12:27
Kopasz Bálint
Kopasz Bálint érthetően mindent az egyesre tesz föl Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kuli István, Nádas Bence, Molnár Péter, összetételű négyes védettséget élvezett az olimpiai felkészülés során, ám miután májusban a szegedi világkupán, majd júniusban a poznani Európa-bajnokságon sem jutott be a döntőbe, ezt a státuszát elvesztette, mi több, a hatfős férfi kajakos olimpiai keretbe is csupán ketten kerültek be, Tótka és Nádas.

Rajtuk kívül magától értetődően és Varga Ádám tagja a csapatnak, továbbá – elfogadva Hüttner Csaba előterjesztését – a szövetség elnöksége a sprinter Csizmadia Kolos és Varga párjaként a K–2 1000-es egységben Béke Kornél jelölését fogadta el.

Ebben a csapatösszetételben a négyest Nádas Bence, Kopasz Bálint, Csizmadia Kolos és Tótka Sándor alkotta. Volna. Megtudtuk ugyanis Demeter Iréntől, hogy Kopasz két napja bejelentette: kiszáll a négyesből.

– Bálint elsősorban az ezer egyesre készül, ezt hátráltatta a négyessel végzett közös munka, ezért úgy döntöttünk, hogy nem ül be a négyesbe. A kapitány tudomásul vette a döntést.

Az még kérdéses, hogy Kopasz Nádas Bencével elindul-e K–2 1000-en. A program elvileg ezt lehetővé teszi, hiszen előbb az egyes, majd a négyes, végül a kettes versenyeit bonyolítják le. Demeter Irén azonban sejteni engedte, hogy ha a fia rajthoz is áll párosban, külön erre sem fog készülni.

Az is ismert, hogy Kopasz helyett Béke Kornél ül be a kvartettbe. Ahhoz képest, hogy az ifjú kajakos kimondottan hazai olimpiai válogatón nem is indult, jelentős szerepet játszik az olimpiai szereplésben.

Ez persze nem az ő hibája. Az elhibázott koncepció, a négyes védetté nyilvánítása, majd látványos bukása miatt folyamatosan rögtönözni kell.

Érthető Kopasz Bálint döntése. Egyesben – csakúgy, mint Varga Ádám – esélyes az olimpiai bajnoki címre, a négyessel azonban a döntőbe jutás is bizonytalan.

Jelen állás szerint férfi kajakban egyesben 1000 méteren (Kopasz és Varga), illetve 200 méteren (Tótka) lehetnek érmes reményeink.

A Tokióban induló magyar csapat

Gyorsasági kajak-kenu:

Férfiak:

K–1 200 m: Tótka Sándor, Csizmadia Kolos

K–1 1000 m: Varga Ádám, Kopasz Bálint

K–2 1000 m: Béke Kornél, Varga; Nádas Bence, Kopasz?

K–4 500 m: Béke, Nádas, Csizmadia, Tótka?

C–1 1000 m: Adolf Balázs, Fejes Dániel

C–2 1000 m: Adolf, Fejes

Nők:

K–1 200 m: Lucz Dóra, Kárász Anna

K–1 500 m: Csipes Tamara

K–2 500 m: Kozák, Bodonyi Dóra; Csipes, Medveczky Erika

K–4 500 m: Kárász, Kozák, Csipes, Bodonyi

C–1 200 m: Takács Kincső, Horányi Dóra

C–2 500 m: Balla Virág, Takács

Szlalom:

Schmid Julia (női kenu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.