időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

A svájciak nekimentek a szivárványos UEFA-nak a Fradi-meccsen

Magyar Nemzet
2021.08.19. 09:32 2021.08.19. 11:31
A svájciak nekimentek a szivárványos UEFA-nak a Fradi-meccsen

A Young Boys szurkolói egy óriási drapérián hatalmas szégyennek nevezték az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA) a szexuális kisebbségeket is felkaroló programra utalva.

„Equal game? You're a fucking shame!” – öles betűkkel írta ezt a szöveget a Ferencváros elleni tegnapi Bajnokok Ligája-selejtezőn kifeszített drapériára a Young Boys szurkolótábora. A felirat magyarul – kissé finomítva – annyit tesz, hogy „Egyenlő játék? Hatalmas szégyen vagy!”.

Az üzenet címzettjét is egyértelművé tették a drukkerek, ugyanis a szövegből piros színnel kiugrasztották az u, e, f, a betűket, s nem kellenek columbói képességek ahhoz, hogy ezeket egybeolvasva máris megkapjuk az UEFA nevét.

Az Equal Game névre keresztelt programot a 2017–2018-as idényben hirdette meg az UEFA, amelynek az volt a célja, hogy a világ legnépszerűbb játékát mindenki élvezhesse attól függetlenül, hogy kicsoda vagy honnan származik.

Ezzel akkor még elsősorban a lelátókon, szerte Európában tapasztalt rasszista incidensekre akart reagálni a szervezet, ám azóta már a hivatalos verzió is úgy szól, hogy többek közt olyan társadalmi kérdésekben is dolguk van, mint például a szexuális kisebbségek ügye. Mindezt az Európa-bajnokságon is láthattuk a szivárványos őrületben.

Ez azonban még Svájcban, abban az országban, ahol az UEFA-t alapították és ahol jelenleg is működik a központja, sem nyeri el mindenki tetszését. Ennek ékes példája volt a Young Boys szurkolóinak drapériája, amely az equal game-en keresztül kritizálta a szövetséget.

„A Young Boys-drukkerek úgy köpnek az UEFA arcába, ahogy mindenkinek kellene” – reagált a drapériára egy olasz szurkolói oldal a Twitteren.

Jó kérdés, hogy a svájciak üzenetéhez miként viszonyul a nemzetközi szervezet, amely Magyarországot, pontosabban a labdarúgó-válogatottat „az Európa-bajnokságon tapasztalt diszkriminatív szurkolói megnyilvánulások miatt” kettő plusz egy zárt kapus mérkőzésre büntette meg.

Még az érintett francia válogatott játékosai is ellentmondásba keveredtek akkor, hogy hallottak-e diszkriminatív magyar hangokat, tehát a jelenség egész biztosan nem volt az egész stadionban érzékelhető. Ellenben a Young Boys-drukkerek üzenetét mindenki láthatta. Nemcsak a berni stadionban, hanem a tévéközvetítésben is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.