időjárás -3°C Piroska 2022. January 18.
logo

A franciák a spanyol DNS-re keresik az ellenszert

Magyar Nemzet
2021.10.10. 11:51
A franciák a spanyol DNS-re keresik az ellenszert

A második Nemzetek Ligája-döntőt rendezik vasárnap este Milánóban. A 2019-es bajnok Portugáliához Spanyolország vagy Franciaország csatlakozik a győztesek sorában.

Spanyolország uralta az elődöntőjét, a francia válogatott drámai fordítással jutott be a Nemzetek Ligája fináléjába. Vasárnap 20.45-től (tv: Sport 1) egymásnak feszül Luis Enrique és Didier Deschamps válogatottja a trófeáért.

A spanyolok 2008 és 2012 között egymás után három nagy tornát (2 Eb, 1 vb) nyertek meg, azóta viszont több gyengébb szereplés következett. Az idei Eb-elődöntő már újra bizakodásra adhat okot, de Luis Enrique szerint ebben a fináléban nem Spanyolország az esélyes.

– Kiemelkedő játékosok alkotják a francia csapatot, ez a világ legerősebb kerete. A támadósoruk bármelyik meccset képes lehet eldönteni. Mi azonban nem változtatunk a stílusunkon. Az Európa-bajnokot már legyőztük, miért ne sikerülhetne ugyanez a világbajnok ellen is? Trófeát akarok nyerni a nemzeti csapattal – szögezte le a spanyolok szövetségi kapitánya.

Francia kollégája, Didier Deschamps a vesztes Eb-döntő és megnyert világbajnoki finálé után immár harmadszor ülhet döntőn a válogatott kispadján. Az idei Eb viszont egyértelműen csalódást keltő eredményt hozott, talán ezért is volt óvatos a francia mester, aki nem számíthat a koronavírus-fertőzött Adrien Rabiot játékára.

– A spanyolokat lehetetlen megfosztani a labdától, a DNS-ükben benne van a labdabirtoklási fölény. Az olaszok ellen pedig remekül alkalmazták a letámadást is. Az elődöntőben aratott győzelmünk önbizalmat ad nekünk, és a tapasztalat is mellettünk szól, de mindez semmire sem jelent garanciát – mondta Deschamps, aki a válogatott játékosaként az 1996-os Eb csoportkörében csapott össze Luis Enriquével. Akkor 1-1 lett a végeredmény, s végül mindkét csapat továbblépett a négyesből. Ennél fontosabb meccseket is vívott egymás ellen a két csapat, a legjelentősebbet 1984-ben, amikor az Európa-bajnokság döntőjében Franciaország nyert 2-0-ra.

A finálé előtt, 15.00-tól megrendezik a bronzmeccset is Torinóban, a rendező Olaszország és Belgium között. 

A borítóképen: Didier Deschamps. Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Franck Fife