A franciák a spanyol DNS-re keresik az ellenszert

A második Nemzetek Ligája-döntőt rendezik vasárnap este Milánóban. A 2019-es bajnok Portugáliához Spanyolország vagy Franciaország csatlakozik a győztesek sorában.

Magyar Nemzet
2021. 10. 10. 11:51
Didier DESCHAMPS
Clairfontaine, 2021. június 1. Didier Deschamps, a francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a csapat clairefontaine-i edzõtáborában tartott sajtóértekezleten 2021. június 1-jén. A franciák a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságra készülnek, ahol a csoportkörben Magyarország lesz az egyik ellenfelük. Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Franck Fife
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország uralta az elődöntőjét, a francia válogatott drámai fordítással jutott be a Nemzetek Ligája fináléjába. Vasárnap 20.45-től (tv: Sport 1) egymásnak feszül Luis Enrique és Didier Deschamps válogatottja a trófeáért.

A spanyolok 2008 és 2012 között egymás után három nagy tornát (2 Eb, 1 vb) nyertek meg, azóta viszont több gyengébb szereplés következett. Az idei Eb-elődöntő már újra bizakodásra adhat okot, de Luis Enrique szerint ebben a fináléban nem Spanyolország az esélyes.

– Kiemelkedő játékosok alkotják a francia csapatot, ez a világ legerősebb kerete. A támadósoruk bármelyik meccset képes lehet eldönteni. Mi azonban nem változtatunk a stílusunkon. Az Európa-bajnokot már legyőztük, miért ne sikerülhetne ugyanez a világbajnok ellen is? Trófeát akarok nyerni a nemzeti csapattal – szögezte le a spanyolok szövetségi kapitánya.

Francia kollégája, Didier Deschamps a vesztes Eb-döntő és megnyert világbajnoki finálé után immár harmadszor ülhet döntőn a válogatott kispadján. Az idei Eb viszont egyértelműen csalódást keltő eredményt hozott, talán ezért is volt óvatos a francia mester, aki nem számíthat a koronavírus-fertőzött Adrien Rabiot játékára.

– A spanyolokat lehetetlen megfosztani a labdától, a DNS-ükben benne van a labdabirtoklási fölény. Az olaszok ellen pedig remekül alkalmazták a letámadást is. Az elődöntőben aratott győzelmünk önbizalmat ad nekünk, és a tapasztalat is mellettünk szól, de mindez semmire sem jelent garanciát – mondta Deschamps, aki a válogatott játékosaként az 1996-os Eb csoportkörében csapott össze Luis Enriquével. Akkor 1-1 lett a végeredmény, s végül mindkét csapat továbblépett a négyesből. Ennél fontosabb meccseket is vívott egymás ellen a két csapat, a legjelentősebbet 1984-ben, amikor az Európa-bajnokság döntőjében Franciaország nyert 2-0-ra.

A finálé előtt, 15.00-tól megrendezik a bronzmeccset is Torinóban, a rendező Olaszország és Belgium között. 

A borítóképen: Didier Deschamps. Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Franck Fife

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.