időjárás 18°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Amit Cseh László megkap, a régi klasszisoknak is kijárt volna

Szalay Attila
2021.10.06. 15:45 2021.10.06. 17:12
Amit Cseh László megkap, a régi klasszisoknak is kijárt volna

Csütörtöktől vasárnapig tart a budapesti úszóvilágkupa, amelyen Milák Kristóf először áll rajthoz a tokiói olimpia utáni edzőváltása óta, s a medencében búcsúztatják el a visszavonult Cseh Lászlót. Két év után először lehetnek nézők a Duna Arénában.

2019 után tér vissza a Nemzetközi Úszószövetség (Fina) szervezése alatt álló úszó-világkupa Magyarországra, miután tavaly a koronavírus-járvány miatt nem rendezték meg a sorozatot. Legutóbb ezen a versenyen, 2019 októberében rendeztek nézők előtt úszóversenyt a Duna Arénában, ahol az előttünk álló napokban újra ott lehetnek a szurkolók a lelátókon.

– Örüljünk, hogy két év után újra nézők előtt rendezhetünk úszóversenyt – fogalmazott Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke, aki jelezte, a különböző betétfutamoknak köszönhetően különleges eseményről lesz szó. – Megnézhetjük úszni a szolgálatot teljesítők csapatait, akik hét futamban állnak rajthoz, valamint három futamban zenész kiválóságok is vízbe ugranak. Ami számomra ennél is izgalmasabb, hogyan fogok tudni leúszni huszonöt métert háton, ugyanis magam is úszom majd.

Wladár 1980-ban kétszáz háton volt olimpiai bajnok, és nem ő lesz az egyetlen már nem aktív magyar úszókiválóság, aki vízbe ugrik a Duna Arénában. A visszavonulását a tokiói olimpia utánra időzítő Cseh László 100 méter vegyesen úszik, ezzel búcsúzik a magyar közönségtől.

– Én annak idején nem kaptam hasonló búcsút, ahogy Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Szabó Joe, Czene Attila sem, és még hosszan lehetne folytatni a sort. Azon szeretnénk változtatni, hogy a mostaniak nagyobb figyelmet kapjanak. A részletekről nem szeretnék beszélni, de maga program érdekes és számottevő lesz – jelezte Wladár Cseh búcsúztatásáról beszélve.

Igazán komoly, tétre menő csaták is várhatók a Duna Arénában, hiszen a tokiói olimpia magyar sztárja, Milák Kristóf először versenyez az ötkarikás játékokat követő pihenője után. Szereplése nemcsak ezért érdekes, hanem azért is, mert idő közben edzőt váltott, az eddigi eredményeiben főszerepet játszott Selmeci Attilát Virth Balázsra cserélte.

Hosszú Katinka nem indul a hazai világkupán, mivel még csak nemrég fejezte nyaralását, amely alatt saját szavaival élve, „mindent is kipihent.”

Rajtkőre áll viszont a világ- és Európa-bajnok Kapás Boglárka, illetve ott lesz a tokiói olimpiai úszócsapat színe-java, többek között Burián Kata, Késely Ajna, Kenderesi Tamás, Telegdy Ádám, Szabó Szebasztián, Jakabos Zsuzsanna, a fiatal tehetségeink közül pedig a budapesti Eb meglepetés ezüstérmesei, azaz Mihályvári-Farkas Viktória és Veres Laura, valamint Szabó-Feltóthy Eszter, Kós Hubert és Zombori Gábor is vízbe ugranak.

– Talán nagyobb pihenőt kaptam, mint kellett volna, majdnem négy hetet – nyilatkozta Szabó, aki elmondása szerint a múltheti, berlini világkupán már kezdte visszanyerni a formáját. – De nemsokára itt a következő olimpia, jól jött egy kis szünet. Berlinben közel voltam az egyéni csúcsokhoz, remélem, hazai közönség előtt sikerül egyéni rekordot úsznom.

Egy sor külföldi világsztár is érkezik a Duna Arénába, így a tokiói olimpia legeredményesebb úszója, Emma McKeon, Florian Wellbrock, a németek olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, Arno Kamminga, a 100 és 200 mell olimpiai ezüstérmese, Mykhailo Romancsuk, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes gyorsúszó, valamint szintén jelezte részvételi szándékát a háromszoros olimpiai bajnok, Blake Pieroni is.

A versenyzők biztonságát a Semmelweis Egyetem vírusprotokollja biztosítja, Dr. Merkely Béla rekor úr elárulta, hogy a mostani már a huszadik esemény, amelyen ők dolgozták ki a buborék védelmét. A betétfutamokban a professzor is rajthoz áll, 25 méter gyorson indul, ami senior vízilabdázóként nem esik majd nehezére.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.