Giorgio Chiellini úgy érzi, megszégyenítették az olasz mivoltában

Rasszista botrány tört ki a Serie A-ban az elmúlt hétvégén, a Fiorentina–Napoli mérkőzésen történtek miatt. A Toscanából származó Giorgio Chiellini megszólalt az ügyben, a Juventus védője szerint az olaszok valójában nem ilyenek.

Magyar Nemzet
2021. 10. 06. 13:43
Chillini
A védjegyévé vált gólöröm miatt kapta a becenevét Fotó: Alberto Lingria Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez elfogadhatatlan! Meg lettem szégyenítve, mint olasz, mint toscanai – reagált keményen Chiellini a rasszista botrányra. – Szégyenletes ez az egész, mert Európában úgy beszélnek Olaszországról, mint rasszista nemzetről, de én nem hiszem, hogy tényleg az volna.

A Serie A legutóbbi fordulójában a Napoli 2-1-es győzelmet aratott a Fiorentina otthonában, de nem  az eredmény miatt kapott nagy figyelmet a firenzei meccs, hanem a hazai szurkolók egy részének viselkedése miatt.

A Napoli három afrikai játékosa, Kalidou Koulibaly, és Andre-Frank Anguissa voltak a rasszista támadások célpontjai a stadionban, amit a sértettek utólag ki is kértek maguknak. Koulibaly a rasszisták örökös kitiltását követelte, Osimhen pedig úgy fogalmazott:

– Értsék meg, milyen undorító egy embert a bőrszíne miatt gyűlölni!

A Fiorentina közleményben jelezte, hogy a legszigorúbban elítéli a rasszista megnyilvánulásokat, és a biztonsági felvételeket a hatóságok rendelkezésére bocsátja, hogy segítsen a bűnösök azonosításában. Az Olasz Labdarúgó-szövetség vizsgálatot indított az ügyben.

– Mindenkinek többet kell tennie. Az ilyen viselkedés borzasztó képet fest Olaszországról külföldön. Törvényekre van szükség, amiket alkalmaznak és betartatnak – hangsúlyozta Chiellini. A Juventus védője azért élhette meg érzékenyen az esetet, mert Firenzétől nem messze, Pisában született, s büszke a toszkán származására, így úgy érzi, földijei léptek túl egy határon.

Nem ez volt az egyetlen hasonló eset az utóbbi időben a Serie A-ban, ugyancsak vizsgálat zajlik a Lazio szurkolói ellen, akik a vád szerint rasszista énekkel támadták az AC Milan elefántcsontparti származású, francia középpályását, Tiemoué Bakayokót.

Magyarországon a szeptemberi, Anglia elleni világbajnoki selejtező keltett hasonló hullámokat, s bár abban alighanem mindenki egyetért, hogy a rasszista viselkedés ellen fel kell lépni, annak is világosnak kellene lennie, hogy néhány ember elfogadhatatlan viselkedése alapján nem lehet megbélyegezni egész nemzeteket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.