Csizmadia Csaba nem a feljutásra, hanem egy meccs megnyerésére gondol

Az utóbbi évtized egyik legnagyobb meglepetése volt a hazai futballban, hogy a Budafok másfél éve feljutott az élvonalba. Ott remekül is kezdett, sokan már magyar Leicesternek hívták, utalva az Angliában kis klubnak számító Rókák 2016-os bajnoki sikerére. Ám a tavasz már nem sikerült a BMTE-nek, és végül kiesett. A feljutásra esélyesek közé tartozott, ám jelenleg csak a 14. helyen áll.

2021. 11. 09. 20:04
2020.08.30. Budapest Budafok MTE–Mol Fehérvár NB1 labdarúgás Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: CSIZMADIA Csaba vezetőedző Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szomorúság volt, nagy csalódás nem – így is össze lehet foglalni a budafoki hangulatot, amikor kiderült, hogy a BMTE, amely korábban csak a II. világháború idején szerepelt egyszer az NB I-ben, ismét csak egy évet töltött az élvonalban. Sajátos világot képviselt ez a klub a legjobbak között, szemrevaló sporttelepével, kívülről nézve nyugodt, a szó jó értelmében vett falusias miliőjével és persze cseppet sem lenézendő, derekasan harcoló csapatával. Azt tudni lehetett, hogy a költségvetése nem veheti fel a versenyt a vetélytársakéval, így a vezetés nem is kergetett rózsaszínű álmokat, ezért lehetett szomorú, ám mentes a drámai csalódottságtól.

Nyáron a keret alaposan megváltozott: tizennégy játékos távozott a klubtól, tizenhárom érkezett, azaz új csapatot kellett építenie Boér Gábor vezetőedzőnek. Ez azonban a vártnál is lassabban ment, a csapat enyhén szólva is bukdácsolt, és hamarosan a visszajutásról szőtt álmokat el kell halasztani.

– Nem akartunk mi ekkora változást, de többen is ajánlatot kaptak az élvonalból, és nem akartunk senkinek sem az útjába állni – mondja Jakab János, a BMTE tiszteletbeli elnöke. – Boér Gábor nagyszerűen dolgozott, sok edzését láttam, és semmi rosszat nem tudnék mondani a munkájáról, de öt-hat forduló elteltével már látszott, hogy valami nem jól alakul. Szépek vagyunk, rendesek, de erre nem adnak pontokat. Újra és újra kikaptunk, és egy hétfő reggel úgy döntöttünk, muszáj váltani.

 

Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

 

Ez október 19-én történt, a Budafok akkor jelentette be a honlapján, hogy közös megegyezéssel szerződést bontott Boér Gáborral, akinek a helyét Csizmadia Csaba veszi át. Oláh Lóránt sportigazgató akkor ezt így indokolta: „A korábban említett kritikus időszak hosszabb, nehezebb lett annál, mint amire számítottunk, és jelentős energiákat emésztett fel. Úgy érezzük, most érkezett el a váltás pillanata. Bízunk Csizmadia Csaba új lendületében és abban, hogy a mostani helyzetben ő tudja megtalálni a legjobb megoldást.”

Csizmadia Csaba tehát visszatért: a Budafok vele jutott fel az élvonalba, és két fordulóval a bajnokság vége előtt távozott, miután a BMTE hazai pályán kikapott 9-2-re a Pakstól. Jakab János azt mondja, miután a fiatal szakember a játéktól visszavonulva 2019 nyarán átvette a csapat irányítását Oláh Lóránttal együtt, minden nagyszerűen működött, és szerinte ez így lehet most a rövid szünet után is.

– Sokat pihentem, sok időt töltöttem a családommal, és rengeteg meccsre jártam, majd kaptam ajánlatokat is – idézi fel az utóbbi fél évet Csizmadia Csaba. – Követtem a Budafok szereplését, és már amikor megcsörrent a telefonom, és láttam, ki keres, azonnal tudtam, miről van szó. Egy edző sohasem örülhet egy edzőváltásnak, de annak ellenére, hogy már tárgyaltam egy másik klubbal, azonnal igent mondtam. A Budafok nekem szívügy, és nincs bennem félsz a jövőt illetően. Fiatal edző vagyok még, akinek sokat kell tanulnia, és a BMTE remek kihívás ehhez. Most az a legfontosabb, hogy végre nyerjünk meccset, illetve meccseket, fejlődjünk, a csapat egyre stabilabb legyen, és a kis céloktól haladjunk majd a nagyobbak felé. Az őszből még öt meccs van hátra, utána meglátjuk, mi a teendő a fejlődés érdekében.

Jakab János is beszélt a célokról. A kiesésre nem is gondol, konkrétan említi az első hat hely valamelyikét, de hozzáteszi: ez a bajnokság a csapatépítésé. A következő az más, akkor már jöhet ismét a feljutás.

Borítókép: Csizmadia Csaba az eredményes szereplés mellett tanulni is szeretne Budafokon. Fotó: Nemzeti Sport/Kurucz Árpád

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.