időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Mintha Milák Kristófot másolná az amerikai szupersztár

Szalay Attila
2021.11.20. 12:04 2021.11.20. 12:28
Mintha Milák Kristófot másolná az amerikai szupersztár

Ha kétszáz méteres pillangóúszásban nincs is ellenfele a szám olimpiai, világ- és Európa-bajnok világcsúcstartójának, Milák Kristófnak, de száz méteren ő a kihívója az ugyancsak legyőzhetetlennek tűnő Caeleb Dresselnek. A tokiói olimpia egyik fénypontja kettejük szikrázó összecsapása volt, s úgy tűnik, hasonlóképpen folytatódik a karrierjük is.

„Egy nap biztosan kiüt a nyeregből. Igyekszem kapaszkodni, hogy ez a pillanat minél később jöjjön el” – mondta Dressel július utolsó napján, a tokiói olimpián Milákról. Az amerikai az idén megrendezett ötkarikás játékok legeredményesebb sportolója volt, öt aranyérmellel zárta a viadalt, ezek közül egyet Milák legyőzésével szerzett meg.

Száz pillangón eleve Dressel volt az esélyes, ám a saját világcsúcsát is meg kellett javítania ahhoz, hogy végül a magyar úszó előtt a célba érve megszerezze az aranyat. Mivel az amerikai 25 éves, Milák pedig 21, az idő az utóbbinak dolgozik, de a jelek szerint Dressel egy ideig még nem adná fel a harcot, ugyanis edzőt váltott.

Dressel elköszönt a felkészítését hét éve irányító Gregg Troytól, a továbbiakban Anthony Nesty és Steve Jungbluth irányítja majd az edzéseit, továbbra is a Floridai Egyetem színeiben.

Mint ismert, a tokiói olimpia után Milák is edzőt váltott, Selmeci Attilától távozva Virth Balázs kezei közé került. Míg a magyar klasszis kapcsolata a hírek szerint megromlott edzőjével, ezért került sor a szakításra, Dresselnél erről szó sincs, a hetvenéves Troy nyugdíjba vonul, ez indokolta a váltást.

„Troy edző örökké a mentorom, a barátom és legfőképpen a példaképem lesz. Többet tanított nekem a medencében és a medencén kívül, mint amit el tudna képzelni” – írta Dressel a döntésről hírt adó Instagram-bejegyzésében.

Az edzőváltás minden sportoló életében kulcsfontosságú döntés, amely pozitív és negatív irányban is hathat a karrier további részére. Ebből a szempontból tovább fokozza a Dressel–Milák párharc izgalmait, hogy mindketten edzőt váltottak az ősszel.

További hasonlóság a döntésükben, hogy új edzőjüknél nem ők az egyedüli „sztárúszók”. A Milákot felkészítő Virth évek óta együtt dolgozik Kapás Boglárkával, akivel együtt 2019-ben világbajnoki címet ünnepelt. Nesty pedig Dressel mellett az amerikai úszósport másik aranyhalmozójáért, Katie Ledeckyért is felel. Érdekesség, hogy Kapás és Ledecky korábban egymás riválisai voltak. 

Borítókép: Caeleb Dressel és Milák Kristóf a tokiói olimpián (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.