Szabó Szebasztián a világcsúcs után: Nem vagyok én világsztár!

Hihetetlen formában úszik a kazanyi rövid pályás Európa-bajnokságon Szabó Szebasztián, aki ma a harmadik aranyérmét szerezte meg a viadalon, 50 pillangón ráadásul világcsúccsal győzött. Milák Kristóf ugyanakkor elégedetlenül fejezte be oroszországi szereplését.

Magyar Nemzet
2021. 11. 06. 18:25
SZAB Szebasztin
Kazany, 2021. november 6. Szab Szebasztin nnepel, miutn vilgcsccsal aranyrmet nyert a frfiak 50 mteres pillangszsnak dntjben a kazanyi rvidplys sz Eurpa-bajnoksgon 2021. november 6-n. MTI/AP/Szergej Gric Fotó: Szergej Gric
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötven pillangó hagyományosan Szabó Szebasztián kedvenc száma, még amikor szerb színekben versenyzett, ebben szerezte az első Eb-érmét, a 2017-es koppenhágai rövid pályás viadalon harmadik lett. Aztán két évvel később immáron magyar színekben ezüstérmet szerzett ugyanebben a számban. A sorozat folytatása logikusan az aranyérem volt most Kazanyban, de hát leírni ezt sokkal könnyebb, mint megcsinálni.

Szabó Szebasztiánnak azonban most úgy tűnik, nincs lehetetlen. Korábban már szerzett két Eb-aranyat Oroszországban, 100 pillangón az esélyesebbnek tartott Milák Kristófot is legyőzve nyert, 50 gyorson szinte már lendületből győzött. Aztán elérkezett az 50 pillangó döntője, amelyet az érvényben lévő rövid pályás világcsúcsot beállítva nyert meg.

21,75 másodperc alatt teljesítette a távot Szabó, ennél gyorsabban soha senki nem úszta le az 50 pillangót rövid pályán. Századra pontosan ennyi volt az ideje a 2018-as budapesti világkupán a brazil Nicholas Santosnak, akivel immáron párban tartják a világrekordot.

– Egy századot jó lett volna még faragni, de örülök, hogy nagyon jót úsztam – nyilatkozta Szabó Szebasztián. – Kihagytam a 100 gyorsot, mert megpróbáltam rámenni a világcsúcsra. Fáradtnak érzem magam a medence szélén, de a vízben minden jól megy, és inkább így legyen, mint fordítva. Nagyon remélem, hogy a decemberi világbajnokságon még jobb leszek.

Újságírói kérdésre sem volt hajlandó kimondani Szabó, hogy világsztárrá érett Kazanyban: – Nem vagyok én világsztár, ezt különben sem nekem kellene megfogalmazni – szabadkozott.

Az Eb előtt az volt a papírforma, hogy lesz a magyar csapat sztárja, ezt a szerepet azonban Szabó szerezte meg magának. Ehhez az is kellett, hogy a tokiói olimpia után edzőt váltott Milák haloványabb teljesítményt nyújtott. Kazanyi szereplését ma a 100 gyors elődöntőjében fejezte be, amelyben a kilencedik helyen kiesett (Németh Nándorral ellentétben, aki a hetedik legjobb idővel fináléba jutott).

Milák így egy éremmel a nyakában tér majd haza Oroszországból, miután 200 pillangón második lett. Amikor megkérdezték tőle, elégedett-e a teljesítményével, szűkszavúan csak annyit felelt: nem.

Még egy magyar döntős volt ma az Eb-n, Ugrai Panna hatodik lett 200 vegyesen. Rajthoz állt még Pádár Nikoletta, aki a 200 gyors elődöntőjéből a hetedik helyen jutott be a fináléba.

Rövid pályás úszó Európa-bajnokság, Kazany, szombati bajnokok és magyar helyezettek. Női 100 hát: 1. Kira Toussaint (holland) 55,76, férfi 200 gyors: 1. David Popovici (román) 1:42,12, női 100 pillangó: 1. Sarah Sjöström (svéd) 55,84, férfi 200 mell: 1. Ilya Shymanovich (fehérorosz) 2:01,73, női 200 vegyes: 1. Anastasya Gorbenko (izraeli) 2:05,17, 6. Ugrai Panna 2:09,31, férfi 50 pillangó: 1. Szabó Szebasztián 21,75, mixed 4x50 gyorsváltó: 1. Svédország 1:33,65.

Borítókép: Szabó Szebasztián a kazanyi győzelme után (Fotó: MTI/Szergej Gric)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.