A világbajnokságra megérkező Biró Blanka egyedül kevés volt a bravúrhoz

A magyar női kézilabda-válogatott 25-24-re kikapott Németországtól a harmadik csoportmérkőzésén a spanyolországi világbajnokságon. Eldőlt, hogy Golovin Vlagyimir csapata két ponttal kezdi a holnap kezdődő középdöntőt, ahol Dánia, Dél-Korea és Kongó lesz az ellenfele. A magyar válogatott szerdán Dánia, pénteken Kongó, vasárnap Dél-Korea ellen játszik a vb-n.

2021. 12. 06. 22:19
Vámos Petra berobbant a nemzetközi mezőnybe Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerette volna bizonytalanságban tartani a németeket. A vb első két mérkőzésén pihentetett Szöllősi-Zácsik Szandra játékáról csak a hivatalos nevezési határidő előtt született döntés: a bal­átlövőt is bevetette a szakmai stáb a németek elleni csoportdöntőre.

Kácsor Gréta és Szemerey Zsófi ellenben kimaradt a csoportdöntőre nevezett névsorból, amelyben helyet kapott Bíró Blanka csapatkapitány. A Ferencváros rutinos kapusa a németek elleni meccsig nem nyűgözte le a szövetségi kapitányt. Kíváncsian vártuk, hogy a záró találkozón az ő nevével kezdődik-e a csapat összeállítása. Golovin természetesen őt vezényelte a kapuba. Szöllősi-Zácsik viszont a kispadon kezdett, a Háfra–Klujber átlövőduót nem akarta megbontani Golovin. Később kényszerből kellett cselekednie, Klujber ugyanis medvepuszit kapott, ezért pihentetni kellett. Kapkodva, idegesen kezdett, öt perc után már három eladott labdánál és két rontott lövésnél járt a magyar válogatott,. Támadásban feltűnően sokat hibázott Golovin alakulata, és Bíró hiába fogott meg egy-két lövést, a visszafogott támadójáték miatt állandósult a két-három gólos német előny. Szöllősi-Zácsik szép akcióval ünnepelte a pályára lépését. Addig-addig variálta a felállást a kapitány, amíg meg nem találta a megoldást, a három jobbkezes játékost (Vámos, Háfra és Szöllősi-Zácsik) mozgott a belső posztokon. 4-0-s sorozattal vette át a vezetést a csapat. De csak pillanatokig tartott az öröm. Bíró több bravúrral tartotta életben a csoportelsőségről szőtt álmainkat. De hiába: a szünetig hátralevő tizenhárom percet 8-1-re nyerte meg a nyitott védekezésre átálló német válogatott, és megnyugtató, ötgólos előnnyel ment szünetre. Tizenkét eladott labdával nem is alakulhatott másként az első harminc perc.

Három magyar góllal kezdődött a második félidő, Bíró továbbra is ihletett formában védett. Az öt gólból hármat gyorsan lefaragott Golovin csapata, Alicia Stolle és Emily Bölk, a két fradista nem nagyon találta a ritmust. Szinte hihetetlen, de szűk kilenc perc alatt kiegyenlített a magyar válogatott. Új meccs kezdődött. Hiába ment el egy-két góllal a németek, erre mindig volt magyar válasz. Sajnos arra nem, hogy a Ferencváros világklasszisa, Bölk a hajrában talált magára. A Háfra, Vámos, Szöllősi-Zácsik trió szinte végig játszotta a második félidőt, várható volt, hogy ennek meglesz a böjtje, Háfra többet hibázott a kelleténél, és Klujber kihagyott hetese sem fért bele a hajrában. Ezért, és a sok eladott labda miatt sem sikerült a fordítás. A magyar válogatott a rengeteg ki nem kényszerített hibájával önmagát verte meg, hiába támadt fel a második félidőben és tapadt a németekre, nagyon elfáradt a végére. A 25-24-es verség azt jelenti, hogy a magyar válogatott két pontot visz tovább a holnap kezdődő középdöntőbe, ahol majd Dánia, Dél-Korea és Kongó lesz az ellenfele.

Női kézilabda-világbajnokság, Spanyolország. E csoport, eredmények: Csehország–Szlovákia 24-23. Magyarország–Németország 24-25. A csoport végeredménye: 1. Németország 6 pont, 2. Magyarország 4, 3. Csehország 2, 4. Szlovákia 0.

Borítókép: Vámos Petra is teljesen elkészült az erejével a hajrában (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.